Slecht nieuws vanuit Zwitserland. In skigebied Glacier 3000 bij Gstaad is één van de steilste zwarte pistes van de wereld gesloten. Oorzaak is een grote scheur in de piste die is ontstaan door de grote temperatuurschommelingen van de laatste tijd. De piste is nu afgesloten voor herstelwerkzaamheden. De Black Wall kun je op dit moment nog even niet van je bucketlist afstrepen. Deze is gesloten door de enorme scheur die is ontstaan door de snelle stijging van temperatuur, wat het onderliggende sneeuwdek onstabiel heeft gemaakt.

Hierdoor is een gedeelte van het sneeuwdek gaan schuiven en zie je zelfs de ondergrond (zie onder). De leiding van het skigebied zegt dat ze dit in dertig jaar nog niet hebben meegemaakt.

Black Wall

Sinds de winter van 2022/2023 heeft het skigebied Glacier 3000 in het Zwitserse kanton Vaud een nieuw hoogtepunt: de Black Wall . Deze zwarte piste is niet voor bangeriken. De drie kilometer lange afdaling vanaf het middenstation van Cabane naar de Col du Pillon vergt behoorlijk wat moed en vaardigheid van iedereen die hem wil overwinnen. Met een maximaal stijgingspercentage van 46 graden – of anders gezegd: 104 procent – ​​is het momenteel de steilste helling van Zwitserland. Het is zelfs één van de drie steilste geprepareerde pistes ter wereld. 

Temperaturen

Het skigebied hoopt op snel lagere temperaturen en sneeuw van betekenis, zodat de scheur kan worden gerepareerd en de piste weer open kan. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat er genoeg sneeuw gaat vallen om de grote scheur te repareren. Bekijk hieronder de bizarre beelden.

Scheuren in de piste komen weleens vaker voor, zoals onlangs nog in St. Anton am Arlberg, Imst en Kirchberg. Volgens de experts komt dit door sterk gestegen temperaturen in combinatie met de grote hoeveelheid sneeuw die toen is gevallen.

Hoofdfoto: ter illustratie, Edwin Hagenouw

Anderen lazen ook:


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer