Het houdt niet echt over met de sneeuw in de Alpenlanden dit seizoen. Maar in Zwitserland heeft skigebied Tschiertschen zo weinig sneeuw dat ze midden in het seizoen de deuren tot nader orde moet sluiten. En ze zijn niet het enige gebied dat de liften moet sluiten wegens gebrek aan sneeuw. Tschiertschen ligt op op een hoogte van 1.350 tot 2.381 m en ligt in de regio Arosa (Zwitserland, Graubünden) en beschikt over 32 kilometer aan pistes.

De liften van Tschiertschen moesten afgelopen maandag hun skiactiviteiten stopzetten. “Met de milde temperaturen en de weinige sneeuw was verder bedrijf niet meer mogelijk”, zegt bedrijfsleider Martin Weilenmann. Door het gebrek aan sneeuw heeft men de afgelopen week de pistes niet meer kunnen prepareren.

Sneeuw en inkomsten smelten weg

Niet alleen de sneeuw smelt weg voor het resort, maar ook belangrijke inkomsten. De accommodaties zijn volgeboekt, zegt Weilenmann. “Er zijn hier veel vaste klanten. Als de gasten willen skiën, moeten ze nu de skibus naar Lenzerheide nemen”. Maar dat aanbod was meteen al in de eerste drie dagen volgeboekt.

Ook na Kerstmis konden vakantiegasten in Tschiertschen door het gebrek aan sneeuw alleen in de naburige regio’s skiën. “Ik heb nog nooit een slechtere winter meegemaakt en ik werk al 20 jaar bij de Bergbahnen”, zegt Weilenmann.

Sneeuwkanonnen

Het ontbreken van sneeuwkanonnen lijkt deze winter fataal voor het skigebied. Maar: “Een investering in sneeuwkanonnen zou met de beste wil van de wereld niet lonen”, zegt de algemeen directeur. “Bergbahnen Tschiertschen staat al jaren in het rood. Het tekort zal deze winter waarschijnlijk bijzonder hoog zijn”. Om het skigebied überhaupt een toekomst te geven, streven de gemeente Tschiertschen-Praden en de bergbanen naar een aansluiting op het megaskigebied Lenzerheide-Arosa.

Gasten worden met zo’n aansluiting met een kabelbaan rechtstreeks van Tschiertschen naar het skigebied Arosa vervoerd. Dit zou sneeuwzekerheid garanderen. “Mensen moeten zich afvragen of de plaats in de toekomst een winterbestemming moet blijven”, zegt Weilenmann. Het project is momenteel in behandeling bij het kanton. Milieuorganisaties wijzen de plannen echter af.


DE MEESTE SNEEUW VAN OOSTENRIJK: OBERTAUERN

Skiën is heerlijk en laat in het seizoen heeft het vaak nét een beetje extra. De dagen worden alweer goed lang, het zonnetje begint steeds feller te schijnen en de temperatuur is heerlijk aangenaam.

Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern! Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern.

Lees meer over lenteskiën in Obertauern


Ook Hochwang gesloten

Tschiertschen staat niet alleen met zijn zorgen: ook in het nabijgelegen Hochwang moest men de liften sluiten, nadat ze pas half januari de skipistes juist weer geopend hadden. Ook hier was tijdens de feestdagen skiën uitgesloten. Het skigebied reikt tot ruim 2.200 meter. In het verleden hadden de financieel krappe Bergbahnen niet het geld om de sneeuwkanonnen verder uit te breiden. Ze hoefden normaal pas in de vroege zomer geld in te zamelen om het skigebied in normaal bedrijf te kunnen krijgen voor het lopende winterseizoen.

En nu? Ze hopen allemaal op sneeuw. “Om deze winter weer te kunnen skiën, moet er eerst sneeuw vallen”, zegt Weilenmann van de Tschiertschen Bergbahnen. Maar deze winter is dat, ondanks de voorspelling, niet gebeurd.

Bron: Blick | Hoofdfoto ter illustratie: Edwin Hagenouw


Anderen lazen ook:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer