Aberg © Claudia Ziegler


 

In Zwitserland kijken ze terug op een goede winter. Het was niet alleen ietsjes kouder dan het langjaarlijkse gemiddelde, maar er lag ook meer sneeuw. De kans op overstromingen door de vele sneeuw lijkt hier dan ook op de loer te liggen.

Stabiele temperatuur

Na drie milde seizoenen was het afgelopen seizoen in de Zwiterse bergen boven de 1000 meter een halve graad kouder dan het langjaarlijkse gemiddelde (1981-2010). In de jaren negentig werd er ten opzichte van de jaren tachtig een duidelijke temperatuurtsstijging waargenomen. Deze stijging lijkt zich nu te stabiliseren. Wanneer je verder terugkijkt in de geschiedenis, vanaf 1864 is er een duidelijke stijging van de temperatuurt te zien (de rode lijn).

De temperatuur boven de 1000 meter, vanaf 1864. De rode lijn is het voortschrijdende gemiddelde. De groene lijn geeft de normtemperaturen van 1981 – 2010 weer. Credits: MeteoSchweiz

Veel sneeuw

De Zwitsers kunnen ook terugkijken op een sneeuwrijk seizoen; er lag gemiddeld meer sneeuw dan het langjaarlijkse gemiddelde van 1981-2010. De vele sneeuw deed herinneringen oproepen aan de winter van 1998/1999 toen er veel lawines te betreuren waren. In de het voorjaar van 1999 wat daarop volgde werd Zwitserland geteisterd door overstromingen.

De rode lijn is die van afgelopen seizoen, bijgewerkt tot 16 april 2018. De blauwe lijn is de winter van 1998/1999. De grijze is het langjaarlijkse gemiddelde 1981-2010. Credits: MeteoSchweiz

Komen er weer overstromingen?

De talrijke overstromingen in het voorjaar van 1999 was niet alleen een gevolg van de vele sneeuw, maar ook vanwege de overvloedige neerslag die tussen 11 en 14 mei van dat jaar viel, alsook die viel van 20 tot 22 mei in het oosten van Zwitserland. Daarnaast was het rond die tijd ook behoorlijk warm wat de sneeuw extra snel deed smelten.

Met dat laatste hebben we de afgelopen dagen ook te maken, want ook in Zwitserland was het de afgelopen dagen veel warmer dan gebruikelijk in deze tijd. Of dat opnieuw zal leiden tot overstromingen door overvloedig smeltwater is nog even de vraag, maar wordt op de voet gevolgd door de weerdiensten in Zwitserland.

Bron: Meteoschweiz

Hoofdfoto: D. Gerstgrasser

(Visited 256 times, 1 visits today)