Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De enorme sneeuwval tijdens afgelopen week zorgde ervoor dat het lawinegevaar in Oostenrijk met de dag toenam. En dit gevaar op lawines bleef helaas niet zonder gevolgen. Gisteren vielen er door lawines 8 doden en meerdere gewonden. Onder andere in in Spiss, Auffach, Sölden, Lermoos, Fieberbrunn, Aurach en Hochfügen vielen er slachtoffers. Deze dag gaat de Oostenrijkse lawinegeschiedenis in als een zwarte dag.

Spiss : vijf doden

In het grensgebied tussen Zwitserland en Tirol bij Spiss (district Landeck) vond het ergste lawine-ongeluk in jaren plaats. “De reddingsmissie was in samenwerking met Zwitserland, we werden om 13.40 uur gealarmeerd. Maar even later helaas weer afgezegd”, zegt Markus Spiss van de bergreddingsdienst in Pfunds. Dit omdat de reddingsmissie toen al aan een tragisch einde was gekomen. Zwitserse bergredders hadden eerder met twee helikopters, een helikopter voor spoedeisende hulp en een politiehelikopter uit Tirol de lawine op de Fliesser Stieralpe op Oostenrijks grondgebied bereikt. 

“Een groep van zes man is door de lawine in het open gebied begraven”, zegt politiewoordvoerder Stefan Eder – vijf Zweden en een lokale berggids. De lawine was zo’n 350 tot 400 meter breed en voerde de groep tot 350 meter weg. “Vier mensen konden dood worden geborgen, en een vijfde werd na de redding gereanimeerd, maar helaas zonder succes.”

Slechts één lid van de reisgroep overleefde het, de 43-jarige was slechts gedeeltelijk begraven en kon een collega in Zweden bellen op zijn mobiele telefoon. Hij waarschuwde op zijn beurt een vriend die in Landeck achterbleef, die de reddingsactie in gang zette. De hulpdiensten hebben vervolgens de helling afgezocht naar andere slachtoffers: afgezien van de reisgroep zijn er geen andere personen aangetroffen.

Auffach: twee doden

Ook in Auffach, Wildschönau kwam voor twee lokale toerskiërs de hulp te laat, meldt de politie. De twee verlieten ’s middags de Schönangeralm in Auffach naar de Breitegg-piek. Ze bereikten rond 15.30 uur de top, en de man belde dit door aan nabestaanden. Omdat zowel hij als zijn metgezel daarna niet meer bereikbaar waren, hebben de nabestaanden rond 21.40 uur een noodoproep gedaan.

De Alpenpolitie Kufstein en de bergreddingsdienst van Auffach lanceerden onmiddellijk een zoekactie met behulp van een helikopter, een drone en drie speurhonden. Vanuit de helikopter zagen de hulpdiensten eindelijk een plaatlawine ten zuiden van de top. Rond 12.40 uur werden de wintersporters helaas overleden aangetroffen. Volgens de politie hadden ze allebei een pieper, een lawineschep en een sonde bij zich.

Klösterle: een dode

Een 43-jarige skiër is vrijdag omgekomen bij een lawine in Klösterle. Volgens de politie was hij met drie andere wintersporters op reis en wilde hij over open terrein naar beneden skiën. Ondanks een airbag en het feit dat zijn vrienden hem snel hadden gevonden met sondes, kwam de hulp helaas toch te laat.

Sölden: lawine op de piste

Vrijdag vond een grote operatie plaats bij de Rettenbachferner in Sölden: rond 11.40 uur was er een lawine op een helling in het skigebied. Volgens de politie waren er vijf mensen begraven. Ze werden allemaal levend teruggevonden. Een van de mensen moest worden gereanimeerd.

Volgens het politierapport was het een groep van zeven met wintersporters uit Denemarken, Zweden en Duitsland, die in twee groepen in het vrije skigebied op de Gaislachkogel het zogenaamde Roten-Karle in de richting van Rettenbachtal hadden verlaten. Tijdens de afdaling brak een lawine los en voerde vijf groepsleden mee en begroef ze. Bergredding, pisteredding, lawinehondengeleiders, helikopters en alpenpolitie werden vervolgens op grote schaal ingezet.

“De rand van de klif bevond zich op een hoogte van ongeveer 2500 meter. Het was een gigantische lawine, zo’n 500 meter lang en 300 tot 400 meter breed”, zegt Josef Figl, hoofd van de plaatselijke bergreddingsdienst. “Om 11.35 uur werd alarm geslagen, om 11.40 uur waren de eerste helpers ter plaatse, om 11.55 uur kon de laatste getroffen persoon worden uitgevlogen.” Sommige van de mensen die in de lawine zaten konden de lawine-airbagrugzakken activeren en waren niet volledig begraven. Eén skiër was volledig bedolven en moest door de hulpdiensten worden uitgegraven. De lawine ging ook piste nr. 30 enkele meters over piste no. 30 in een breedte van ongeveer 100 meter.

Daarom duurde de zoektocht naar meer begraven mensen urenlang. ’s Avonds werd het beeld duidelijker. “Ongeveer 150 mensen werden ingezet bij de lawine, 80 van hen bergredders”, zegt Figl. “Jullie snelle en professionele interventie hebben vandaag zeker ergere dingen voorkomen.”

Lawines in Kaltenbach, Lermoos, Ischgl, Fieberbrunn

Even voor de middag was er een lawine in het skigebied Kaltenbach. Off-piste skiërs trapten de sneeuw los. Twee mensen werden gedeeltelijk begraven. De wintersporters konden zich met hulp van iemand anders uit de sneeuwmassa’s bevrijden. Volgens de Bergbahn Skizentrum Hochzillertal konden andere begraven personen worden uitgesloten.

In Lermoos skieden omstreeks 11.45 uur twee Duitsers van de Grubigsteinbahn het Gartnertal in en vervolgens een steile geul in. Daar veroorzaakten de twee mannen een lawine en werden weggevaagd. De 33-jarige wist zich uit de lawine te bevrijden en eerste hulp te verlenen aan de 31-jarige die tegen een boom was gebotst. De zwaargewonde man werd gered door een reddingshelikopter en overgevlogen naar de Murnau-kliniek. Zijn collega raakte lichtgewond.

In Ischgl werd rond 10.30 uur een 52-jarige lid van een IJslandse snowboardgroep gedeeltelijk begraven door een lawine. Hij werd ongeveer 120 meter meegesleurd, toen de lawine stopte, werd hij tot zijn middel begraven, maar bleef hij ongedeerd. Hij kon zich op eigen kracht van de sneeuwmassa’s bevrijden. Zijn twee collega’s waren ongedeerd.

In Fieberbrunn werden echter skiërs in het gebied Hörndlinger Graben getroffen door een lawine. Een 24-jarige werd volledig bedolven ondanks een lawine-airbag, maar de airbag was nog steeds zichtbaar aan de oppervlakte. De metgezellen konden de 24-jarige snel redden. Hij moest zwaargewond naar het ziekenhuis van Zell am See worden overgevlogen.

Nog steeds lawinegevaar!

Net als vrijdag heeft de waarschuwingsdienst voor lawines niveau 3 (van 5) voor zaterdag afgegeven, ofwel nog steeds een aanzienlijk gevaar op lawines. Experts van de lawinewaarschuwingsdienst waarschuwden dat grote lawines kunnen worden veroorzaakt door individuele wintersporters.

lawines

Lawinewaarschuwingsdienstbaas Mair “boos en teleurgesteld”

Het hoofd van de Tiroler lawinewaarschuwingsdienst, Rudi Mair, was “boos en teleurgesteld” gezien de vele lawine-ongevallen in de deelstaat op vrijdag. Men kon niet meer doen dan constant een beroep te doen om skitochten onder dergelijke omstandigheden en met weinig ervaring te vermijden. Mair waarschuwde wintersporters om niet alleen naar het gevaarniveau te kijken. In plaats daarvan zouden wintersporters ook de “kleine lettertjes” volledig moeten lezen, d.w.z. de volledige tekst van de lawinewaarschuwingsdienst, die een “informatiepiramide” vertegenwoordigt. “Mensen zouden gewoon moeten beseffen dat het op bepaalde momenten gewoon te gevaarlijk is en het geen zin heeft om ook van de beveiligde hellingen af ​​te gaan. Zo leuk als toeren en off-piste gaan is, “doe het allemaal met hart en ziel maar schakel je hersenen in” – zo luidt de oproep van het hoofd van de Tiroler lawinewaarschuwingsdienst.

Bronnen: Tiroler Tageszeitung, Orf.at | Hoofdfoto: Pixabay


Anderen lazen ook:

(Visited 2.699 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer