Franse skigebieden vrezen de forse stijging van de elektriciteitsprijzen. Werd de wintersportsector voorgaande jaren al op de proef gesteld door de Coronapandemie, zijn nu de stijgende electriciteitsprijzen een bedreiging voor de skigebieden. In Frankrijk werd daarom al alarm geslagen door de Domaines Skiables, de vereniging van Franse liftexploitanten.

Forse energieprijzen

Doorgaans vertegenwoordigen de elektriciteitskosten 5% van de omzet van skigebieden. Dit is hun derde grootste kostenbron, na onderhoud van apparatuur en salarissen. Skiliften zijn voor 100% afhankelijk van het elektriciteitsnet. En ook sneeuwkanonnen zijn niet erg zuinig met elektriciteit. Daardoor zou de situatie voor de sector onhoudbaar kunnen worden. Sinds januari is in Frankrijk zijn de energieprijzen met 10 vermenigvuldigd. Dat zorgt paniek bij de liftmaatschappen.”  We kunnen het station niet openen “, zei Sébastien Giraud, algemeen directeur van de Villard-de-Lans-skiliften, begin september tegen France 3 Rhônes-Alpe. Met de prijsstijgingen zou de elektriciteitsrekening tussen de 20 en 25% van onze omzet beslaan”.

Franse overheid

De paniek zorgde ervoor dat een delegatie van burgemeesters van bergresorts afreisden naar Parijs . Ze ontmoetten daar de ministers van Plattelandsontwikkeling, Territoriale Cohesie en de minister van Economische Zaken. De Franse regering bestudeert momenteel de uitbreiding van een ondersteuningssysteem voor energie-intensieve bedrijven om een ​​deel van de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen te compenseren. Na besprekingen moeten hierin ook de Franse liftmaatschappijen worden opgenomen.

Daar moet echter wel iets tegenover staan. “Elk resort heeft gehoor gegeven aan de oproep van de regering en zal de nodige middelen inzetten om het elektriciteitsverbruik in 2 jaar met 10% te verminderen “, aldus Domaines Skiables de France. “Om dit te doen, zullen we de inzet van de eco-verplichtingen van de branche versnellen. Het is ook noodzakelijk om de inzet van hernieuwbare energiebronnen in de bergen te vergemakkelijken.”

Hoger prijzen voor consument

Om het elektriciteitsverbruik terug te dringen, zijn dus investeringen nodig. Ook verwachten de skigebieden geen volledige compensatie vanuit de overheid voor de hoge energieprijzen. Verschillende skigebieden hebben al aangekondigd dat een deel van de extra energiekosten onvermijdelijk zal worden doorberekend aan de consument . “Over het algemeen stijgen de prijzen met 3% per jaar”, legt de Beroepsvereniging van Reisbureaus (UPAV) uit. Dit jaar zou dat zo’n 8 tot 20% kunnen zijn”. De vereniging ziet tot nu toe echter nog geen afname van het aantal boekingen.

Bron: Levif.be

Hoofdfoto: Patricia Christiani


Andere lazen ook:

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer