Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Franse skigebieden vrezen de forse stijging van de elektriciteitsprijzen. Werd de wintersportsector voorgaande jaren al op de proef gesteld door de Coronapandemie, zijn nu de stijgende electriciteitsprijzen een bedreiging voor de skigebieden. In Frankrijk werd daarom al alarm geslagen door de Domaines Skiables, de vereniging van Franse liftexploitanten.

Forse energieprijzen

Doorgaans vertegenwoordigen de elektriciteitskosten 5% van de omzet van skigebieden. Dit is hun derde grootste kostenbron, na onderhoud van apparatuur en salarissen. Skiliften zijn voor 100% afhankelijk van het elektriciteitsnet. En ook sneeuwkanonnen zijn niet erg zuinig met elektriciteit. Daardoor zou de situatie voor de sector onhoudbaar kunnen worden. Sinds januari is in Frankrijk zijn de energieprijzen met 10 vermenigvuldigd. Dat zorgt paniek bij de liftmaatschappen.”  We kunnen het station niet openen “, zei Sébastien Giraud, algemeen directeur van de Villard-de-Lans-skiliften, begin september tegen France 3 Rhônes-Alpe. Met de prijsstijgingen zou de elektriciteitsrekening tussen de 20 en 25% van onze omzet beslaan”.

Franse overheid

De paniek zorgde ervoor dat een delegatie van burgemeesters van bergresorts afreisden naar Parijs . Ze ontmoetten daar de ministers van Plattelandsontwikkeling, Territoriale Cohesie en de minister van Economische Zaken. De Franse regering bestudeert momenteel de uitbreiding van een ondersteuningssysteem voor energie-intensieve bedrijven om een ​​deel van de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen te compenseren. Na besprekingen moeten hierin ook de Franse liftmaatschappijen worden opgenomen.

Daar moet echter wel iets tegenover staan. “Elk resort heeft gehoor gegeven aan de oproep van de regering en zal de nodige middelen inzetten om het elektriciteitsverbruik in 2 jaar met 10% te verminderen “, aldus Domaines Skiables de France. “Om dit te doen, zullen we de inzet van de eco-verplichtingen van de branche versnellen. Het is ook noodzakelijk om de inzet van hernieuwbare energiebronnen in de bergen te vergemakkelijken.”

Hoger prijzen voor consument

Om het elektriciteitsverbruik terug te dringen, zijn dus investeringen nodig. Ook verwachten de skigebieden geen volledige compensatie vanuit de overheid voor de hoge energieprijzen. Verschillende skigebieden hebben al aangekondigd dat een deel van de extra energiekosten onvermijdelijk zal worden doorberekend aan de consument . “Over het algemeen stijgen de prijzen met 3% per jaar”, legt de Beroepsvereniging van Reisbureaus (UPAV) uit. Dit jaar zou dat zo’n 8 tot 20% kunnen zijn”. De vereniging ziet tot nu toe echter nog geen afname van het aantal boekingen.

Bron: Levif.be

Hoofdfoto: Patricia Christiani


Andere lazen ook:

(Visited 219 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer