Terwijl ons land vandaag regionaal wit kleurt is het ook in de Alpen volop aan het winteren. Vanwege de recente sneeuwval, maar ook vanwege de lage temperaturen waar heel de Alpen mee te maken hebben. De afgelopen tijd is er flink wat sneeuw gevallen in de Alpen. Hierdoor zijn de matige sneeuwcondities van begin deze maand verdwenen. Voorlopig heeft een groot deel van de Alpen te maken met een beduidend rustiger weertype.

Sneeuwgrens tot in de lagere dalen

Het weekend verloopt rustig en zeer koud. Met name in de Franse en Zwitserse Alpen is sprake van echt Kaiserwetter. Het zonnetje schijnt regelmatig en dus lijkt het schitterend weer om op de latten te gaan staan. De temperaturen maken het echter niet altijd even fijn om buiten te zijn. Door een combinatie van een stevige wind en lage temperaturen voelt het zeer koud aan. Zo kan het in het bekende Val Thorens overdag aanvoelen als -20 graden. Met deze temperaturen is het dus zeker verstandig om flink wat verschillende lagen aan te doen.


In Oostenrijk is het vaker bewolkt en valt dit weekend wat sneeuw. De meeste sneeuw is weggelegd voor de noordkant van de Oostenrijkse Alpen. Tot en met zondagavond kan 10 tot lokaal 20 cm sneeuw gaan vallen. De sneeuwgrens ligt hierbij tot in het laagland en dus kunnen ook de lagere dalen op wat sneeuw rekenen. Ook aan de noordoostkant van de Zwitserse Alpen kan wat sneeuw vallen. De hoeveelheden blijven hier echter beperkt tot een centimeter of 5. 

Aanhoudend winters

Na het weekend blijft het voorlopig volop winterweer. Wederom blijven de Zwitserse en Franse Alpen de beste papieren hebben voor zonnige momenten. In Oostenrijk blijft het overwegend droog maar komt wel wat vaker bewolking voor. De zuidkant van de Alpen krijgen wel te maken met enkele neerslaggebieden. In de Dolomieten en in Karinthië kan begin volgende week sneeuw vallen. Lokaal zijn tientallen centimeters mogelijk. Het blijft koud met temperaturen die overdag overal onder het vriespunt liggen. Op 1500 meter ligt het kwik dinsdag in de Oostenrijkse Alpen rond -5 graden. In de nachten is regelmatig sprake van zeer strenge vorst.

Dik pak sneeuw in Winterberg

Ook dichter bij huis kun je weer volop skiën. In Winterberg ligt namelijk een vers pak sneeuw. Komende week blijft het zowel overdag als in de nachten vriezen en dus zullen de sneeuwcondities goed blijven, zoals je ook hier kunt lezen. De sneeuwkanonnen draaien in de nachten op volle toeren om de sneeuwlaag op de pistes nog wat aan te dikken.

Bron: Weeronline.nl | Hoofdfoto: Patricia Christiani


Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer