Zo ziet een lesje Biatlon eruit

Door Pauline van der Waal

Biatlon is niet bepaald een sport waar veel Nederlanders aan doen, dacht ik. Toch zijn er als je goed zoekt best een aantal atleten te vinden vanuit de Lage Landen. Hoog tijd dus om deze sport eens in de spotlight te zetten!

Wat is Biatlon eigenlijk?

Biatlon is een combinatie van langlaufen (Nordic Skiing in het Engels) en schieten met een speciaal geweer. Het stamt uit de tijd dat militairen zich op ski’s voortbewogen en tussentijds op doelen moesten schieten.

Wat het zo’n bijzondere sport maakt, is de combinatie van lichamelijke uitdaging (zo snel mogelijk een bepaalde route afleggen) als ook het mentale element. Je moet je immers na die lichamelijke inspanning en dus met een hoge hartslag en ademhaling enorm concentreren om je target te raken. Ik was dan ook super enthousiast toen bleek dat ik deze voor mij onbekende sport mocht gaan uitproberen.

Op naar de Biathlon Arena in Lenzerheide

We vertrokken in de ochtend naar de spiksplinternieuwe Biathlon Arena. Pas geopend in 2013 en met het bijbehorende Nordic House hard op weg om geaccrediteerd te worden om WK’s te mogen hosten.

In Zwitserland, en dus ook in Lenzerheide, is biatlon namelijk echt enorm. Niet voor niets was het Zwitserse nationale team fanatiek aan het trainen op het moment dat ik mijn eerste schietlessen kreeg. We hadden helaas niet het beste weer uitgezocht, met flink wat natte sneeuw begonnen we aan onze eerste les.

Kijk, zo moet het echt! Zwitsers team in training.

En dan: schieten maar!

Ik had al eens eerder gelanglauft, al was dat geen onverdeeld succes. Door de natte sneeuw was de ondergrond niet echt ideaal, dus lag de nadruk bij ons op het schieten.
Tijdens een wedstrijd is de bedoeling dat je na je eerste rondje liggend schiet, en na het volgende rondje in staande positie.

In dit laatste geval dien je dus vanaf vijftig meter afstand je target van nog geen twaalf centimeter doorsnee te raken. In de liggende positie wordt je target nog een paar centimeter kleiner gemaakt! En guess what: het is me nog gelukt ook. Of nou ja, een paar keer dan…

En toen mocht ik. Wat een talent!

Ook proberen?

Voor een fantastische eerste kennismaking raad ik de Biatlon Arena in Lenzerheide direct aan. Super professioneel, en we kregen zelfs les van de trainer van het Zwitserse jeugdteam. Geen wonder dat het zo goed ging… Een twee uur durende beginnerscursus met zowel langlaufen als schieten kost circa CHF 70,- en kun je hier boeken.


Wil je meer weten over het gebied van Lenzerheide (en Arosa)? Check dan mijn reisverslag, inclusief filmpje!


 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer