Zo ziet een lesje Biatlon eruit

Door Pauline van der Waal

Biatlon is niet bepaald een sport waar veel Nederlanders aan doen, dacht ik. Toch zijn er als je goed zoekt best een aantal atleten te vinden vanuit de Lage Landen. Hoog tijd dus om deze sport eens in de spotlight te zetten!

Wat is Biatlon eigenlijk?

Biatlon is een combinatie van langlaufen (Nordic Skiing in het Engels) en schieten met een speciaal geweer. Het stamt uit de tijd dat militairen zich op ski’s voortbewogen en tussentijds op doelen moesten schieten.

Wat het zo’n bijzondere sport maakt, is de combinatie van lichamelijke uitdaging (zo snel mogelijk een bepaalde route afleggen) als ook het mentale element. Je moet je immers na die lichamelijke inspanning en dus met een hoge hartslag en ademhaling enorm concentreren om je target te raken. Ik was dan ook super enthousiast toen bleek dat ik deze voor mij onbekende sport mocht gaan uitproberen.

Op naar de Biathlon Arena in Lenzerheide

We vertrokken in de ochtend naar de spiksplinternieuwe Biathlon Arena. Pas geopend in 2013 en met het bijbehorende Nordic House hard op weg om geaccrediteerd te worden om WK’s te mogen hosten.

In Zwitserland, en dus ook in Lenzerheide, is biatlon namelijk echt enorm. Niet voor niets was het Zwitserse nationale team fanatiek aan het trainen op het moment dat ik mijn eerste schietlessen kreeg. We hadden helaas niet het beste weer uitgezocht, met flink wat natte sneeuw begonnen we aan onze eerste les.

Kijk, zo moet het echt! Zwitsers team in training.

En dan: schieten maar!

Ik had al eens eerder gelanglauft, al was dat geen onverdeeld succes. Door de natte sneeuw was de ondergrond niet echt ideaal, dus lag de nadruk bij ons op het schieten.
Tijdens een wedstrijd is de bedoeling dat je na je eerste rondje liggend schiet, en na het volgende rondje in staande positie.

In dit laatste geval dien je dus vanaf vijftig meter afstand je target van nog geen twaalf centimeter doorsnee te raken. In de liggende positie wordt je target nog een paar centimeter kleiner gemaakt! En guess what: het is me nog gelukt ook. Of nou ja, een paar keer dan…

En toen mocht ik. Wat een talent!

Ook proberen?

Voor een fantastische eerste kennismaking raad ik de Biatlon Arena in Lenzerheide direct aan. Super professioneel, en we kregen zelfs les van de trainer van het Zwitserse jeugdteam. Geen wonder dat het zo goed ging… Een twee uur durende beginnerscursus met zowel langlaufen als schieten kost circa CHF 70,- en kun je hier boeken.


Wil je meer weten over het gebied van Lenzerheide (en Arosa)? Check dan mijn reisverslag, inclusief filmpje!


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer