Zo ziet een lesje Biatlon eruit

Door Pauline van der Waal

Biatlon is niet bepaald een sport waar veel Nederlanders aan doen, dacht ik. Toch zijn er als je goed zoekt best een aantal atleten te vinden vanuit de Lage Landen. Hoog tijd dus om deze sport eens in de spotlight te zetten!

Wat is Biatlon eigenlijk?

Biatlon is een combinatie van langlaufen (Nordic Skiing in het Engels) en schieten met een speciaal geweer. Het stamt uit de tijd dat militairen zich op ski’s voortbewogen en tussentijds op doelen moesten schieten.

Wat het zo’n bijzondere sport maakt, is de combinatie van lichamelijke uitdaging (zo snel mogelijk een bepaalde route afleggen) als ook het mentale element. Je moet je immers na die lichamelijke inspanning en dus met een hoge hartslag en ademhaling enorm concentreren om je target te raken. Ik was dan ook super enthousiast toen bleek dat ik deze voor mij onbekende sport mocht gaan uitproberen.

Op naar de Biathlon Arena in Lenzerheide

We vertrokken in de ochtend naar de spiksplinternieuwe Biathlon Arena. Pas geopend in 2013 en met het bijbehorende Nordic House hard op weg om geaccrediteerd te worden om WK’s te mogen hosten.

In Zwitserland, en dus ook in Lenzerheide, is biatlon namelijk echt enorm. Niet voor niets was het Zwitserse nationale team fanatiek aan het trainen op het moment dat ik mijn eerste schietlessen kreeg. We hadden helaas niet het beste weer uitgezocht, met flink wat natte sneeuw begonnen we aan onze eerste les.

Kijk, zo moet het echt! Zwitsers team in training.

En dan: schieten maar!

Ik had al eens eerder gelanglauft, al was dat geen onverdeeld succes. Door de natte sneeuw was de ondergrond niet echt ideaal, dus lag de nadruk bij ons op het schieten.
Tijdens een wedstrijd is de bedoeling dat je na je eerste rondje liggend schiet, en na het volgende rondje in staande positie.

In dit laatste geval dien je dus vanaf vijftig meter afstand je target van nog geen twaalf centimeter doorsnee te raken. In de liggende positie wordt je target nog een paar centimeter kleiner gemaakt! En guess what: het is me nog gelukt ook. Of nou ja, een paar keer dan…

En toen mocht ik. Wat een talent!

Ook proberen?

Voor een fantastische eerste kennismaking raad ik de Biatlon Arena in Lenzerheide direct aan. Super professioneel, en we kregen zelfs les van de trainer van het Zwitserse jeugdteam. Geen wonder dat het zo goed ging… Een twee uur durende beginnerscursus met zowel langlaufen als schieten kost circa CHF 70,- en kun je hier boeken.


Wil je meer weten over het gebied van Lenzerheide (en Arosa)? Check dan mijn reisverslag, inclusief filmpje!


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer