Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Zo ziet een lesje Biatlon eruit

Door Pauline van der Waal

Biatlon is niet bepaald een sport waar veel Nederlanders aan doen, dacht ik. Toch zijn er als je goed zoekt best een aantal atleten te vinden vanuit de Lage Landen. Hoog tijd dus om deze sport eens in de spotlight te zetten!

Wat is Biatlon eigenlijk?

Biatlon is een combinatie van langlaufen (Nordic Skiing in het Engels) en schieten met een speciaal geweer. Het stamt uit de tijd dat militairen zich op ski’s voortbewogen en tussentijds op doelen moesten schieten.

Wat het zo’n bijzondere sport maakt, is de combinatie van lichamelijke uitdaging (zo snel mogelijk een bepaalde route afleggen) als ook het mentale element. Je moet je immers na die lichamelijke inspanning en dus met een hoge hartslag en ademhaling enorm concentreren om je target te raken. Ik was dan ook super enthousiast toen bleek dat ik deze voor mij onbekende sport mocht gaan uitproberen.

Op naar de Biathlon Arena in Lenzerheide

We vertrokken in de ochtend naar de spiksplinternieuwe Biathlon Arena. Pas geopend in 2013 en met het bijbehorende Nordic House hard op weg om geaccrediteerd te worden om WK’s te mogen hosten.

In Zwitserland, en dus ook in Lenzerheide, is biatlon namelijk echt enorm. Niet voor niets was het Zwitserse nationale team fanatiek aan het trainen op het moment dat ik mijn eerste schietlessen kreeg. We hadden helaas niet het beste weer uitgezocht, met flink wat natte sneeuw begonnen we aan onze eerste les.

Kijk, zo moet het echt! Zwitsers team in training.

En dan: schieten maar!

Ik had al eens eerder gelanglauft, al was dat geen onverdeeld succes. Door de natte sneeuw was de ondergrond niet echt ideaal, dus lag de nadruk bij ons op het schieten.
Tijdens een wedstrijd is de bedoeling dat je na je eerste rondje liggend schiet, en na het volgende rondje in staande positie.

In dit laatste geval dien je dus vanaf vijftig meter afstand je target van nog geen twaalf centimeter doorsnee te raken. In de liggende positie wordt je target nog een paar centimeter kleiner gemaakt! En guess what: het is me nog gelukt ook. Of nou ja, een paar keer dan…

En toen mocht ik. Wat een talent!

Ook proberen?

Voor een fantastische eerste kennismaking raad ik de Biatlon Arena in Lenzerheide direct aan. Super professioneel, en we kregen zelfs les van de trainer van het Zwitserse jeugdteam. Geen wonder dat het zo goed ging… Een twee uur durende beginnerscursus met zowel langlaufen als schieten kost circa CHF 70,- en kun je hier boeken.


Wil je meer weten over het gebied van Lenzerheide (en Arosa)? Check dan mijn reisverslag, inclusief filmpje!


(Visited 973 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer