Zo monteer je sneeuwkettingen snel en eenvoudig
Zo monteer je sneeuwkettingen snel en eenvoudig
Door Noortje Artz
Voordat ik aan deze blog begon heb ik in mijn omgeving gewoon eens gepolst wie er ooit sneeuwkettingen gemonteerd hebben. Haha, bijna niemand die ik ken heeft het daadwerkelijk gedaan. Ik overigens ook nog nooit. En doorgaans reis ik alleen naar Duitsland, Slowakije en Oostenrijk.
Reden genoeg om het toch een keer te onderzoeken en te doen, samen met Stijn van der Heijden van BMW Bert Story. Hij is gepassioneerd liefhebber van BMW. Stijn adviseert klanten over de aanschaf en het gebruik van BMW accessoires en geeft tips voor montage.
oefen het een keer voor vertrek, thuis, in een droge omgeving
De eerste tip en wellicht de meest belangrijke: oefen het een keer voor vertrek, thuis, in een droge omgeving, met ‘ideale omstandigheden’. Dat is de moeite waard, want stiekem valt het nog best wel tegen.
Waarom monteer je eigenlijk sneeuwkettingen?
Je monteert kettingen om de banden van auto’s en andere motorvoertuigen om betere grip en veiligheid te verkrijgen op besneeuwde en beijzelde wegen, waar winterbanden niet meer helpen. Wegen waar ze verplicht zijn, kun je herkennen aan een rond blauw bord met een sneeuwketting erop.
Hoe begin je?
Met goede voorbereidingen mijn inziens. Online oriënteren zorgt voor snel inzicht over wat er te koop/te huur is en wat voor kettingen je wilt hebben. Sneeuwsokken kunnen bijvoorbeeld handig zijn om uit de sneeuw weg te rijden, voor wintersportomstandigheden zijn ze echter niet geschikt. Ook zijn ze niet toegestaan in landen waar kettingen verplicht zijn.
Sneeuwsokken kunnen handig zijn, maar voor echte wintersportomstandigheden zijn ze niet geschikt
Check je bandenmaat en check vervolgens of je de juiste kettingen reeds in bezit hebt. Of wellicht kun je kettingen lenen van iemand uit je omgeving, met een lease auto (doorgaans hebben ze al meerdere sets in hun bezit omdat ze regelmatig van auto wisselen).
En dan het monteren van de kettingen
Een dunne handschoen is geen overbodige luxe en een stuk plastic waar je op kunt zitten (vuilniszak/plastic zak) tijdens het monteren ook niet. Leg de kettingen op de grond, voor de band. En controleer of de kettingen goed liggen zoals in de beschrijving toegelicht wordt.
Het optillen van de metalen kabel en vastmaken van de koppelstukken is het meest lastige gedeelte omdat je hier best veel kracht op de kettingen dient te zetten. Zorg dat de gele platte haak aan de buitenzijde aan de laatste schakel van de blauwe ketting vast gezet wordt.
Leg de kabel achter de band en steek de rode hendel in de eindschakel. Sluit de hendel door er voldoende druk op uit te oefenen. En zet hem goed vast. Dit valt nog niet mee in de praktijk. Regel vervolgens de spanning goed in. Ze zijn niet bedoeld om lange afstanden mee af te leggen, realiseer je dat ook.
Nogmaals de voorbereidingen:
- Het instructieboekje zit er niet voor niets bij: gebruik het, scheelt veel gedoe!
- Met 2 mensen sneeuwkettingen monteren gaat vele malen makkelijker dan in je up
- Check of je de juiste maat hebt (het lijkt logisch, maar niets blijkt minder waar)
- Leg de kettingen binnen handbereik in de auto
- Neem (dunne) handschoenen mee om je handen te beschermen (áls je ze nodig hebt is het waarschijnlijk erg koud & nat)
- Neem een stuk plastic/vuilniszak mee om op te zitten tijdens het monteren
- Je monteert sneeuwkettingen op de aangedreven wielen (in mijn geval, BMW: achterzijde)
- Heb je een 4×4? Bergen in (omhoog) = achter / bergen uit (omlaag) = voor
- Controleer na de eerste 100 meter rijden of de kettingen nog strak op het loopvlak liggen
- Rijd niet harder dan 50km/u
- Bij thuiskomst is het goed om ze te reinigen met warm water en even af te drogen, zodat ze niet gaan roesten
- In sommige landen zijn sneeuwkettingen verplicht. Controleer dit op www.anwb.nl
- Houd er rekening mee dat je auto anders reageert als er kettingen op de banden liggen, zoals met remmen
Bronnen: story-denbosch.nl en anwb.nl
Dekking autoverzekering in het buitenland
Iedereen die een auto op z’n naam heeft staan, is verplicht een autoverzekering af te sluiten. Rijd je met de eigen auto naar de wintersportbestemming? Neem deze verzekering dan vooraf onder de loep. Verdiep je in wat er wordt vergoed als je schade veroorzaakt én hoe dat zit in het buitenland. Als je in Europa rijdt, is de basisdekking vaak gelijk aan die in Nederland.
Wel kunnen er uitzonderingen zijn
Heb je een pechhulpverzekering? Zorg er dan voor dat deze ook geldt in de landen waar je doorheen rijdt. Hou er ook rekening mee dat de dekking kan afwijken als je zonder winterbanden of sneeuwkettingen rijdt op plaatsen waar deze verplicht zijn. Raak je dan betrokken bij een ongeval? Dan kan de dekking afwijken.
Het kan zelfs zo zijn dat je als schuldig wordt gezien, omdat je zonder winterbanden of sneeuwkettingen reed. Dit kan ook het geval zijn als je het ongeluk niet hebt veroorzaakt. Weet voor vertrek precies wat de dekking is én hoe je moet handelen in geval van pech. Zo voorkom je (meer) ongemak tijdens en vooral na autopech.
Wij wensen je bovenal een goede reis!
Ik ben Noortje en schrijf sinds 2016 voor Snowrepublic. Mijn passies zijn fotografie en wintersport.