Coronavirus zorgt voor vreemde toestanden

Door: Pauline van der Waal

Het zijn bizarre dagen. In Nederland, maar zeker ook in wintersportland. Wij spraken een aantal vakantiegangers die de snel veranderende situatie van dichtbij hebben meegemaakt. De laatste stand van zaken met betrekking tot corona in de wintersportlanden vind je trouwens hier.

Martijn in Zell am See – laatste afdalingen en dan naar huis

Martijn is met een groepje van zes (drie stellen) in het Oostenrijkse Zell am See.

‘We zijn afgelopen donderdag om 8 uur ’s ochtends aangekomen. Daarna zijn we gelijk de piste op gegaan. Vanochtend hebben we uitgecheckt. We hadden oorspronkelijk al gepland om vandaag weer naar huis te gaan, dus we hebben geluk gehad.

Martijn maakt zijn laatste afdalingen in Zell am See alvorens hij zo in de auto stapt
Martijn maakt zijn laatste afdalingen in Zell am See alvorens hij zo in de auto stapt.

De afgelopen dagen drupte langzaam via de sociale media binnen dat de Oostenrijkse gebieden zouden sluiten. We hebben ook de livestream van Nu.nl goed gevolgd. Wij hadden voor de zekerheid wel onze werklaptops meegenomen, mochten we ergens in quarantaine komen te zitten.

Vandaag is onze laatste dag en het is megarustig! Ik schat 150 mensen in het gehele gebied. Maar pistecondities zijn geweldig, een heerlijk zonnetje en toch nog wel juiste temperatuur om goede pistes over te houden. In het dorp is eigenlijk weinig te merken van de Coronastress. Wij rijden rond drie uur vanmiddag weg om zeker de grens over te kunnen.

Onze laatste geplande skitrip van dit seizoen was met een groep van 24 vrienden naar Dutchweek Val Thorens, helaas is deze gisteren gecanceld.’

Kevin in Flaine – net aangekomen en alweer terug naar huis

Je hebt je verheugd op een lekker weekje skiën en er is bevestigd dat het gebied open blijft. Maar nog dezelfde dag draait het nieuws 180 graden. Het overkwam Kevin.

‘Wij zouden eerste instantie naar Serfaus in Oostenrijk gaan, maar kregen donderdag te horen dat Tirol dicht zou gaan. Frankrijk zou eerste instantie gewoon open blijven. Wij hebben er toen voor gekozen om naar Flaine op het Grand Massif te gaan, waar we al vaker waren geweest. Na veelvuldig contact bleef de situatie ongewijzigd. Wij zijn dus zaterdagochtend vroeg vertrokken en kwamen rond 16.00 uur aan. Vooralsnog was er niks aan de hand. Wel zou er maandag of dinsdag nieuwe maatregelen komen en de verwachting was dan dat het skigebied wellicht woensdag of donderdag dicht ging. Helemaal prima, konden we nog een paar dagen skiën.

Tot gisterenavond 22.00 uur het bericht kwam dat om 00.00 uur alle gebieden in Frankrijk dicht gingen. Dit hadden wij gelezen op internet. We stonden eigenlijk vol verbazing omdat Macron zaterdagochtend nog had gezegd dat alles open zou blijven. We waren met tien neven weggegaan, is ons jaarlijkse uitje met de mannen.

Ik denk dat de maatregelen correct zijn die er genomen worden, alleen begrijp ik niet waarom dit niet bekend word gemaakt voor de wisseldag! Eigenlijk vonden alle mensen dit die gisteren aangekomen waren en dus weer konden inladen. De sfeer was eigenlijk heel erg kalm en het was niet anders dan normaal. Iedereen was gewoon in de vakantiemodus.’

Uitzicht vanaf het balkon in Flaine. Kevin: meer foto's hebben we niet echt. het moest uiteraard nog beginnen!
Uitzicht vanaf het balkon in Flaine. Kevin: meer foto’s hebben we niet echt. het moest uiteraard nog beginnen!

Saskia en Patricia in Serfaus – nieuws ging als een lopend vuurtje

Reporters Saskia en Patricia waren afgelopen week samen in Serfaus-Fiss-Ladis en zaten dus op de eerste rij.

Saskia vertelt: ‘Het nieuws over het sluiten van de bars in Ischgl ging als een lopend vuurtje. Daarna was er veel speculatie over wat het voor Serfaus betekende. De George hield er al rekening mee dat ze ook moesten gaan sluiten, maar wisten toen nog niet wanneer. Op donderdagavond heeft de Patchi uit zichzelf al de binnenbar dicht gedaan. Toen wij op donderdagavond in de George waren kwam het bericht dat het gebied dicht ging. Ook dat ging als een lopend vuurtje. Wij hebben vrijdagochtend nog geskied, maar zijn in de middag gaan rijden. Dit om eventuele drukte op zaterdag te vermijden.’

Inmiddels zijn beide dames weer in Nederland en voelen zich gezond.

Skiën in Serfaus toen er nog niet zoveel aan de hand was. Foto: Saskia Smulders
Skiën in Serfaus toen er nog niet zoveel aan de hand was. Foto: Saskia Smulders

Rutger naar Frankrijk – omkeren bij Luik

Rutger was met z’n tweetjes met Bizztravel onderweg naar Valloire. Maar al in België moest er rechtsomkeert worden gemaakt.

‘Na 20.00 uur kwam het bericht van de buschauffeur: gelijk na Luik keerde de bus om. Een desillusie natuurlijk. De helft van de reizigers had vooraf gecanceld, wat voor een apart sfeertje zorgde vanaf ’t begin. De saamhorigheid was juist daarom tof.

Alle lichten stonden op groen en daarom is het wel extra zuur dat zo’n bericht midden in het weekend komt als iedereen onderweg is. Wij zijn vervolgens naar Maastricht gereden, waar we met een andere bus mee naar Utrecht gingen. De bus is wel doorgereden naar Frankrijk om de gasten daar op te halen.

Kleine chaos was het wel, maar het is overmacht, iedereen doet wat ‘ie kan. Voor ons wordt het dus dezelfde reis voor volgend jaar!’

Edwin in Ischgl – vertrok twee dagen eerder dan gepland

Snowrepublic eigenaar Edwin was met twee vrienden aan het genieten van de wintersport in Ischgl toen steeds meer berichten in het nieuws kwamen over het Coronavirus.

‘We kwamen afgelopen zondag (8 maart red.) aan in het dorp en gingen een hapje eten en een drankje doen. De sfeer was goed, zoals altijd, en er was niets te merken van enig coronabewustzijn. Ook op de dagen daarna was de stemming opperbest in de bergen, goede sneeuw en lekker rustige pistes.’

‘Eigenlijk best wel een ideale situatie dus. Tot het moment dat we hoorden dat een bar werd gesloten vanwege een barkeeper met Corona. Deze man en zijn naaste collega’s werden in quarantaine geplaatst, maar verder leek er niet veel aan de hand.

Totdat we begrepen, in de loop van dinsdag, dat de gondels slechts een halve bezetting mochten hebben. Toen begonnen we voor het eerst echt te twijfelen. Na het avondeten werd ons duidelijk dat ook alle bars met meer dan honderd gasten hun deuren moesten sluiten. Dat was het moment dat we serieus overwogen om vroegtijdig te vertrekken. We bleken in het Oostenrijkse skigebied met misschien wel het grootste Coronarisico te zitten.’

Aangezien we in risicogebied zijn geweest zitten we voorlopig in thuisquarantaine

‘Toen mijn twee reisgenoten en ik in de loop van woensdag respectievelijk een een beginnende keelpijn, spierpijn en lichte koorts hadden was het duidelijk dat we de signalen serieus moesten nemen en ons gevoel moesten volgen. We besloten donderdagochtend, twee dagen eerder dan gepland, terug te reizen naar Nederland.

Aangezien we in risicogebied zijn geweest zitten we voorlopig in thuisquarantaine. Sinds een aantal dagen is het kantoor van Snowrepublic niet alleen mijn werkplek, maar woon ik er ook 24 uur per dag. Een heel bijzondere ervaring. Helemaal om op afstand te moeten leven van mijn vrouw en zonen. Gelukkig worden mijn klachten steeds minder en kan ik naar verwachting in de loop van aankomende week weer uit quarantaine.’

Woensdag ontplofte ook het internet van alle zoekopdrachten naar welke gebieden en après-ski bars nog open waren. Voor onze website een super drukke dag met 150.000 pageviews. De reporters van Snowrepublic hebben keihard gewerkt om steeds up to date informatie te bieden voor onze lezers.

Met de Alpen Express naar huis – sfeer was goed

Ook spraken we een reiziger die met de Alpen Express vanuit Oostenrijk terug naar Nederland reisde.

‘De treinreis is prima verlopen. Voor reizigers uit St.Anton/Ischgl etc. (“rood gebied” volgens het Ministerie van BZ) was er een apart rijtuig geregeld, zij werden dus uit voorzorg gescheiden gehouden van de overige reizigers.

Verder werd aan iedereen in de trein verzocht om zoveel mogelijk in de eigen coupé te blijven en alleen het toilet te gebruiken van het eigen rijtuig (dus niet door de trein wandelen). Dit werd na iedere stop omgeroepen zodat iedereen op de hoogte was. Het barrijtuig was wel aanwezig maar niet geopend. Indien passagiers toch iets te eten/drinken wilden bestellen dan kon dat via de treinsteward geregeld worden.

De sfeer in de trein was verder goed. Wij en de mensen bij ons in de coupé hadden begrip voor de situatie. De service van onze treinsteward was prima dus wij hebben een prettige terugreis gehad. Het voelde ook goed dat er voorzorgsmaatregelen werden getroffen.’

trein op wintersport
Alpen Express op een Oostenrijks treinstation

Tessa naar Frankrijk – omboeken was heel makkelijk

Tessa zou zaterdag met drie vrienden naar Genève vliegen om in het Franse Megève te gaan skiën. Ze voelden de bui echter al hangen, en besloten niet te gaan. ‘Super prima geregeld qua cancelen/andere vlucht boeken trouwens’, zegt Tessa.

‘We hadden via Easyjet geboekt, dus de vlucht hebben we herboekt naar een vlucht naar Belfast. Wel pas in oktober, haha! De accommodatie hadden we via Booking.com. Eigenlijk konden we niet meer cancelen volgens de regels, maar ze hebben besloten daar coulant mee om te gaan en we krijgen toch alles terug. Mijn vrienden hadden skiles geboekt, en zelfs daarvan krijgen ze geld terug. Natuurlijk super balen dat we niet op wintersport kunnen, want we hadden ons er erg op verheugd. Nou ja, volgend jaar dan maar weer!’

Martijn en zijn skigroep in Zell am See
Martijn en zijn skigroep in Zell am See

Bryan naar Frankrijk – toch niet helemaal voor niets

Bryan had oorspronkelijk een wintersport naar Sölden in Oostenrijk geboekt met vertrek 21 maart. Omdat de skigebieden in Oostenrijk dicht gingen en die in Frankrijk open zouden blijven had hij last minute besloten om naar Frankrijk af te reizen. Helaas was die reis ook snel voorbij.

Bryan in de sneeuw! Kort maar krachtig dit jaar.
Bryan in de sneeuw! Kort maar krachtig dit jaar.

‘Vanaf een ietwat troosteloze ‘Aire’ langs de Franse A31 nabij Nancy ben ik met mijn partner Chris onderweg naar huis vanuit Val D’Allos. Na een reis van 13,5 uur zijn we rond 18 uur aangekomen in ons hotel en hebben we wat gegeten in het skidorp. Er was nog niks aan de hand, alles was zeer levendig en toen wij vroegen of alles open was vond men dat maar een rare vraag. Tot rond 20 uur een Franse persconferentie plaatsvond en maatregelen werden aangekondigd. Er werd niks gezegd over de skigebieden maar wij hadden een slecht voorgevoel.

Toen wij ’s ochtends wakker werden, zagen we dat het één na het andere skigebied per direct gesloten werd. Ons hotel zat direct naast de skilift en deze ging zondagochtend om 9 uur direct draaien. Met mensen erin. Zouden we dan toch geluk hebben?
Wij moesten er skipas nog afhalen maar konden de voucher niet inleveren. Wel mocht er nog tot zondag 17 uur worden geskied. Gauw hebben wij een dagkaart gekocht en letterlijk gerend naar de skiverhuur… Toch niet alles voor niks!

Nog een paar uur en we zijn weer thuis van een vreemde reis. Maar spijt hebben we zeker niet. Wij wisten dat het kon gebeuren, maar hadden net als andere reizigers verwacht dat het wel tot woensdag of donderdag ging duren.’

Alle andere reizen uitgesteld

Het is duidelijk dat er de komende periode even niet gereisd mag en kan worden. Er stonden voor de Snowrepublicreporters dit seizoen nog meerdere reizen gepland naar onder anderen Oostenrijk, Noorwegen, Frankrijk, Italië en Canada. Deze zijn allemaal tot nader order uitgesteld.

Tot die tijd zullen wij berichten over mooie reizen die we al hebben gemaakt en allerlei andere artikelen die te maken hebben met het verkennen van onze prachtige wereld. Als we niet fysiek kunnen reizen, dan moeten we dat maar even virtueel doen, niet? We kijken in ieder geval reikhalzend uit naar het wintersportseizoen 2020-2021!


Ben jij nog in het buitenland, onderweg naar huis of net thuis? En wil je ook je verhaal delen? Mail dan naar pauline@snowrepublic.nl!


Hoofdfoto: Saskia Smulders

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer