Corona: minder inkomsten, in ‘lockdown’, of werkloos thuis

Door: Pauline van der Waal

Afgelopen weekend stond in het teken van wintersporters die halsoverkop hun bestemming moesten verlaten vanwege het sluiten van de skigebieden. Anderen moesten hun reis annuleren of zelfs halverwege omkeren.
Nu is de voortijdige sluiting natuurlijk vervelend voor vakantiegangers, maar een regelrechte ramp voor de mensen die er werken. Wij spraken een skilerares, een receptionist, een reisleidster en een eigenaar van een B&B over wat dit voor hun betekent.

Jennifer Ouwerkerk – Service Delivery Rep in Val Thorens

Jennifer was vanaf begin december in de Franse Alpen te vinden. Eerst een maand in Les Arcs en daarna in Val Thorens als Holiday Representative voor een Ski Touroperator. Op maandag moest zij halsoverkop het land verlaten.

“Ik was in Val Thorens, toen op zondag het nieuws naar buiten kwam dat de skigebieden in Frankrijk moesten sluiten. Het was allemaal best onverwachts en bizar. Wij hadden namelijk net op zaterdag onze nieuwe lading gasten voor de week binnengehaald. Mijn werkgever had best veel contact met de lokale overheid, maar tot acht uur ’s avonds op zaterdag had niemand het idee dat dit zou gebeuren. Totdat de locals tegen toeristen begonnen te vertellen dat ze beter naar huis konden, want alles zou zondag dicht blijven. Tot dan leek alles gewoon rustig en oké.

De gasten reageerden in ons geval redelijk goed. Ze begrepen dat dit buiten onze macht lag. Het werd pas lastig toen hotels begonnen te zeggen dat ze zo snel mogelijk weg moesten. Voor mij en mijn collega’s was het best een rotklus om iedereen op de hoogte te houden. Zeker toen er ook roddels ontstonden over dat wanneer je niet binnen 48 uur het resort uit was, je daar moest blijven voor 30 dagen.”

Val Thorens in betere tijden. Foto: Pauline van der Waal
Val Thorens in betere tijden. Foto: Pauline van der Waal

“Er moesten repat-vluchten geregeld worden, maar dat was lastig voor de hoeveelheid mensen die we terug moesten halen naar de UK (het bedrijf waar Jennifer voor werkt, opereert alleen voor de Engelse markt, red.). Toen moesten we dus mensen vertellen dat hun een twintig uur durende busreis te wachten stond. Verbazingwekkend genoeg reageerden de meesten wel okay en waren ze al lang blij naar huis te kunnen. Het ergste was denk ik gestopt te worden door mensen met tranen in hun ogen, die zelf hun reis geboekt hadden en die geen idee hadden wat te doen.

Ikzelf heb een Nederlands paspoort, waardoor de prioriteit was om ook mij zo snel mogelijk het resort uit te krijgen. Ook omdat de verhalen steeds sterker werden dat de grenzen dicht zouden gaan. Mijn werkgever heeft mijn vlucht geregeld, terwijl ik mijn koffers snel ingepakt heb en m’n appartement schoon gemaakt heb. ’s Ochtends om drie uur was ik nog aan het werk, en om half acht zat ik in een transfer naar Genève! Nu blijkt dat ik net op tijd weg ben, met de verplichte tweeweekse quarantaine die is opgelegd.

Het seizoen had voor mij nog tot 11 april moeten duren, maar nu is het klaar. Helaas kan ik niet naar mijn zomerbestemming, totdat wij onze reizen weer gaan voortzetten. Ik werk op een seizoenscontract, dus ik kan niet bij het UWV aankloppen. In Nederland wil ik tijdelijk werk zoeken, maar alles ligt hier ook op z’n gat.

Ik ben daarom heel benieuwd hoe dit verder gaat. Mensen die toerismebedrijven aanvallen om het feit dat ze nog steeds reizen uitvoeren, moeten er wel bij stil staan dat er zoveel banen mee gemoeid zijn. Je kunt niet zomaar zeggen zoek het allemaal maar uit!”

Jennifer, nog in Frankrijk
Jennifer, nog in Frankrijk

Heb jij een klus voor Jennifer?

Jennifer zou eigenlijk nog een maand in Val Thorens zijn, en daarna doorreizen naar haar zomerbestemming. Nu zit ze plotseling in Nederland, zonder werk.

Kun jij wel zo’n topper als Jennifer gebruiken voor een klus? Aarzel dan niet en neem even contact met haar op!

Dat kan via telefoonnummer +31615046575

Arjan Bos – Receptionist in Fieberbrunn

Arjan is pas afgestudeerd voor HBO Commerciële Economie en werkt vanaf dit seizoen als receptionist bij hotel TUI BLUE in Fieberbrunn.

“We kregen op zondag instructies van de gemeente dat de gasten Tirol moesten verlaten. Ons hotel is nu dus helemaal leeg. Ik had op zondagochtend nog geskied en het was de beste dag van dit seizoen. Heerlijke lege pistes en super weer! Wat een rare aanblik gaf, was dat de restaurants al werden leeggehaald en dat de pistenborden werden opgeruimd.”

Hieronder zie je hoe de pistes er die laatste ochtend bij lagen.

“Toen we het bericht van de gemeente kregen, moesten we gelijk alle gasten informeren dat ze per direct moesten vertrekken. Dat was best wel indrukwekkend. Mensen geloofden ons niet. Ze zeiden: ‘maar in de media stond nog dat de hotels tot morgen open zouden zijn.’ Ik had zelfs gasten die de sauna nog wilden gebruiken! Ik dacht echt: is mijn communicatie niet effectief of zijn de mensen echt niet bewust van het feit dat ze het land moeten verlaten?

We zitten in Tirol, dus dat betekent dat hier nu alles ‘op slot’ is. Officieel mogen wij de gebouwen niet uit, tenzij je naar de winkel moet of voor andere eerste levensbehoeften op pad moet. Of bijvoorbeeld voor werk. Het is een vreemd gevoel, je realiseert je nu pas wat vrijheid is!”

“Ik woon zelf bij het hotel in. Ik woon dus naast de lift, après-ski en de piste. Normaal gezien dan! Veel Nederlandse collega’s zijn vertrokken. Sommige collega’s konden hier al niet meer wegkomen, omdat vluchten geannuleerd zijn. Ikzelf blijf hier. Ik werk nu als receptionist en ik wil straks iets met marketing gaan doen bij een hotel of skigebied.

Vanaf morgen werk ik in de housekeeping, omdat er verder geen werk meer is. Alle 145 kamers krijgen een extra schoonmaakbeurt. Haha, ik had niet verwacht dat ik met mijn HBO-diploma zou gaan schoonmaken, maar ach het is maar tijdelijk. Het hotel is vandaag ook opgeruimd en klaar gemaakt voor de winterslaap. Op 20 mei hopen we weer open te gaan voor het zomerseizoen!”

Bastiaan van der Staaij – Eigenaar B&B in Weissbriach

De echte Snowrepublicfan kent Bastiaan ongetwijfeld. Hij schreef namelijk als reporter artikelen op snowrepublic.nl. Bastiaan is ex-reclameman en fanatiek skiër. Sinds oktober 2019 is hij eigenaar van Haus 26, een kleine Bed&Breakfast met vier kamers en een 100% plantaardige keuken in Weissbriach (Kärnten-Oostenrijk). Ook is hij skileraar.

Bastiaan in Oostenrijk.
Bastiaan in Oostenrijk.

“Marieke en ik kregen begin van dinsdagavond op de lokale app door dat ons skigebied (Nassfeld) vanaf maandag 16 maart dicht zou gaan, een maand eerder dan gepland. Dat was erg balen. Ook omdat er nog gasten uit Nederland zouden komen op die bewuste maandag. Ik had het weer al gecheckt en het zou Kaiserwetter worden.
Leuk voor de gasten, maar ook voor mij. Ik wilde namelijk trainen voor de Östereichische Skilehrer Meisterschaften op 27 maart en mijn Landes 2 Skikurs in mei. Beide zijn inmiddels afgezegd. En het gebied ging alsnog een dag eerder dicht. Laatste skidag was dus zaterdag 14 maart.

Wij hadden op dat moment geen gasten. De gasten die onderweg waren vanuit Frankrijk hebben al bij Lille rechtsomkeert gemaakt. De kans dat ze het heen weer zouden halen slonk snel. Het was heel rustig hier, geen chaos. Andere hotels in het dorp zijn vrijwel direct dichtgegaan. Vooral om kosten te besparen denk ik. Bovendien hadden alle Tsjechen en Slowaken al gecanceld. Italianen zagen we al een tijdje niet meer.

Het is hier al twee weken erg stil. Quarantaine is beetje een groot woord maar er gebeurt simpelweg niks. We kunnen wel gewoon naar buiten, wandelen en de hond uitlaten (wat een feest voor dat beest!). Het weer is prachtig maar je moet wel je eigen eten en drinken meenemen op een lange wandeling, alle hutten en restaurants zijn natuurlijk dicht. Door deze maatregel is ook ons eigen vegan restaurant dicht. Ook voor locals. Dus dat is extra balen en saai.”

“Financieel gezien missen we gewoon een goeie maand omzet en dat is erg vervelend. Zeker in ons opstartjaar, waar natuurlijk nog niet alles optimaal draait. We hebben wel een buffer maar een aantal geplande investeringen stellen we nu uit. Eerst maar eens zien hoe lang dit allemaal duurt.

En uitzoeken op welke steunmaatregelen we vanuit de WKO (lokale Kamer van Koophandel) kunnen terugvallen. Daarnaast vervroegde voorjaarsschoonmaak, tuinhekje plaatsen, opruimen en rotzooi verzamelen om weg te gooien als dat weer kan. Het grofvuil is op dit moment namelijk ook dicht.

Vroegboekkorting voor Snowrepublic lezers

Zodra het kan gaan we weer open. Dat zullen we duidelijk communiceren op onze social kanalen, dus volg ze allemaal! Dat kan via Instagram, Facebook en natuurlijk de website.
En let op! Voor de lezers van Snowrepublic /Mountainreporters geldt een korting van 10% op de kamerprijs voor alle boekingen gedaan in 2020. Dus ook voor verblijf in de winter van 2021! Gebruik bij de boeking de code Snowrepublic 2020.

We hopen jullie snel weer te mogen verwelkomen om lekker te wandelen, MTB-en en zwemmen in de Weissensee of Presseggersee. Ook zijn wij een prima plek voor een tussenstop op weg naar Kroatië of nog verder!”


Kijk voor meer informatie over Bastiaan en zijn bezigheden op de website van Haus 26. Natuurlijk kun je daar ook boeken voor de zomer of voor volgend seizoen!

Eerder schreef hij al over het opzetten van de B&B.


Dominique – Skilerares in Ellmau / Vakantieganger in Fiss

Dominique is skilerares en was dit seizoen in Ellmau. Ze zou daar eigenlijk tot 7 maart werken, maar kort daarvoor bleek dat er te weinig boekingen waren om alle skileraren aan te houden. Daarom was ze afgelopen week niet aan het werk, maar zelf op vakantie in Fiss met haar beste vriendin, broer en ouders. Daarna zou ze naar Serfaus gaan, om daar skiles te geven.

Dominique in de SkiWelt in Oostenrijk.
Dominique in de SkiWelt in Oostenrijk.

“Ik mocht in Ellmau blijven om vrij te skiën en te après-skiën. Maar liever ging ik even op en neer naar Nederland, om spullen te wassen en wat dingen te regelen. Zo gezegd, zo gedaan. Op zaterdag 7 maart vertrok ik samen met mijn beste vriendinnetje en mijn broer weer naar Oostenrijk. Met de auto naar Fiss, voor acht dagen vakantie. Mijn ouders vlogen een dag later.

Er was vrij weinig aan de hand in Fiss. Wel hadden we onze bedenkingen. Maandag was bijvoorbeeld bij veel restaurants de cola al op en dat zou ook niet meer worden bijgevuld. Eigenlijk werd er ons verder niet veel verteld.

Op donderdagochtend zag ik op Instagram van een vriendinnetje dat in Ischgl zat: abrupt de laatste skidag vanwege Corona. Op de Nederlandse tv was nog helemaal niks bekend over Corona in Oostenrijk, dus dit kwam wel als een verrassing. We hebben goed alle updates in de gaten gehouden, tot een paar uur later ineens Sankt Anton ontruimd werd.
We zijn terug geskied naar het hotel en hebben daar met de eigenaren gesproken. Vrijdag zou er een persconferentie zijn over Corona, maar ons werd afgeraden naar de après-ski te gaan en verzocht eigenlijk zo snel mogelijk te vertrekken.”

Dominique met haar familie en vrienden. ‘Deze foto laat zien dat we tenminste nog lol hebben gehad, haha!’
Dominique met haar familie en vrienden. ‘Deze foto laat zien dat we tenminste nog lol hebben gehad, haha!’

“Vrijdag werd bekend dat zondag de laatste draaidag van de liften was en maandag alles zou sluiten. Alle grotere après-ski ging direct dicht. Ineens zagen we veel auto’s wegrijden. Zaterdag was het dan ook een spookdorp! De pistes waren leeg, veel restaurants al gesloten, er was niemand bij de liften en in het hotel waren wij nog de enige gasten. Ze keken erg verbaasd in het restaurant toen we daar aankwamen op zaterdagavond.

Het moment dat ik echt zenuwachtig werd, was toen bekend werd gemaakt dat zondag de liften niet meer opengingen. Wij zouden zondagochtend vroeg gaan rijden, maar mijn ouders zouden met hun vrienden pas later met het vliegtuig vertrekken.

We zijn expres niet eerder vertrokken. Zou het vliegtuig niet meer gaan, dan konden we in het ergste geval mijn ouders en hun vrienden meenemen in de auto. We hadden dan wel bagage achter moeten laten, maar zo zouden we in ieder geval thuis zijn gekomen.

De barman van het hotel hield gepaste afstand. Hij zei dat zodra wij weg waren, het hotel voor drie weken op slot ging. Ook vertelde hij dat er zondagochtend bussen zouden komen om al het personeel op te halen. Ook zij zelf vertrokken direct uit Fiss, wat dus duidde dat hier wat gevallen waren.”

“We hadden eigenlijk drukte verwacht onderweg. Maar ook hier leek het wel een spookland. De eerste 1,5 uur zijn we geen auto’s tegengekomen op wat Oostenrijkers na. Bij de grens werden we staande gehouden om ons te laten meten op koorts.
Mijn ouders werden ook staande gehouden op het vliegveld. Ze moesten vertellen waar ze vandaan kwamen en naar aanleiding daarvan kregen ze een mondkapje op. Als je het mij vraagt, brengt dit alleen maar extra paniek! Inmiddels zijn we allemaal weer in Nederland.

Helaas is nu het seizoen voorbij en zit ik werkloos thuis. De weken die ik nog naar Serfaus zou gaan, gaan vanzelfsprekend niet door. Ik hoop dat de Nederlandse overheid wat gaat doen, om ook deze groep seizoenarbeiders te helpen. Solliciteren in de tijd van Corona is namelijk niet eenvoudig, aangezien veel bedrijven dicht zijn of gaan.
Voor nu wil ik graag de mensen helpen die het nodig hebben in vorm van boodschappen doen of de hond uitlaten. Verder wil ik graag iedereen bedanken voor het bijdragen aan een fantastisch seizoen en ik hoop dat iedereen gezond blijft!”


LEES HIER ALLE BERICHTEN OVER CORONA EN WINTERSPORT


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer