Après-ski kent natuurlijk z’n oorsprong in Oostenrijk. Hoewel de naam anders doet vermoeden….die is namelijk Frans. Hoe dan ook: jarenlang stootte Oostenrijk op dit gebied Frankrijk van de troon. Wat zeg ik? Jarenlang was alleen Oostenrijk the place to be om gezellig te feesten ná het skiën. Met de opkomst van de Franse variant “La Folie Douce” is daar verandering ingekomen en mag -met name deze organisatie- zich ondertussen meten met de Oostenrijkse variant. Ik ging op zoek naar de ontstaansgeschiedenis van dit Franse fenomeen.

De eerste locatie was in Val d’Isère in 2018 | Foto: Saskia Smulders

Oprichter

De oprichter, Luc Reversade, startte zijn onderneming al in de jaren ’80. Hij groeide op in de buurt van de bergen en raakte al snel besmet met het wintersportvirus. Z’n schooltijd brengt hij door achter het fornuis als hij de hotelschool bezoekt en na z’n opleiding start hij een hotel in Val d’Isère. Hij beschikt dan ook al over uiteenlopende ideeën om Franse wintersporters op de één of andere manier te verrassen en al snel kwam de gedachte bij hem om op iets feestelijks in de buitenlucht te organiseren. Reversade vond niet heel veel medestanders: “te koud” en “te niet-Frans”, maar hij zette zijn plannen toch door. Hij startte in 2007 z’n eerste La Folie Douce in Val d’Isère (bovenaan de gondel van La Daille) en liet zich daarbij inspireren door de tijd die hij regelmatig op Ibiza doorbrengt. In het begin was La Folie Douce theatraal te noemen: een soort van cabaretesk vermaak, maar altijd voorzien van live muziek, saxofoons, vuurspuwers, dansers en een DJ die zich op een soort balkon boven de menigte bevind. Intussen is dat hele cabareteske wat losgelaten, maar zijn de meeste ingrediënten gebleven en uitgegroeid tot wat het nu is.

De muziek die er gedraaid wordt heeft niets te maken met de Duitstalige en Nederlandstalige après-ski hits, maar is veelal clubbing of hiphop te noemen, gemengd met de nodige Franse invloeden.

Duurzaam

Bij La Folie kun je overigens ook meer dan uitstekend eten. Kenmerkend daarbij is de milieuvriendelijke aanpak. De restaurants gebruiken bij voorkeur producten van lokale producenten. Afval wordt gesorteerd en er worden kartonpersen en glasbrekers gebruikt om alles zo compact mogelijk te maken. Er zal zo weinig mogelijk plastic worden gebruikt, zo zijn er kartonnen zakken en rietjes, glazen flessen of metalen blikken. Wat weer te recyclen is.

Begin jaren

Zelf kwam ik in de beginjaren van La Folie Douce in Val d’Isere veel in dit gebied en wat ik me vooral herinner is: verbazing. Je stapt de gondel uit en je stapt een hele andere wereld in. Eentje van muziek, dans een drankje en saamhorigheid. Maar ook iets decadents gezien de kleding van de dansers, de vele flessen champagne die er op de bar staan…..Maar, wat mij betreft uniek en op geen enkele manier te vergelijken met de après-ski in Oostenrijk. Anders.

Wist je trouwens dat de naam “La Folie Douce” (in ’t Nederlands: zoete dwaasheid) niet zomaar gekozen. In de jaren ’50 was er een Franse comedy met de naam “La Folie Douce”, geschreven door de overbekende “Louis de Funes”; een grootheid op het gebied van Franse humor.

Andere locaties van La Folie Douce

Intussen is het concept fors gegroeid en kun je op veel meer bekende wintersportplekken een filiaal van La Folie Douce tegenkomen:

  • Val Thorens (start 2009)
  • Meribel/Courchevel (2012)
  • Alpe D’ Huez (2013)
  • St. Gervais-Megeve (2014)
  • Chamonix Mont Blanc (2018)
  • Morzine-Avoriaz (2018)
  • Les Arcs (2019)

Vind je La Folie Douce te prijzig? Of heb je geen zin om je tussen de massa te bewegen? Dan heb ik een tip voor je: ga lekker van een afstandje zitten kijken en neem je eigen drankje mee! Pret gegarandeerd.

Hoofdfoto: La Folie Douce Val Thorens | Snowrepublic

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer