Zo groeide La Folie Douce uit tot dé après-ski van Frankrijk
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Après-ski kent natuurlijk z’n oorsprong in Oostenrijk. Hoewel de naam anders doet vermoeden….die is namelijk Frans. Hoe dan ook: jarenlang stootte Oostenrijk op dit gebied Frankrijk van de troon. Wat zeg ik? Jarenlang was alleen Oostenrijk the place to be om gezellig te feesten ná het skiën. Met de opkomst van de Franse variant “La Folie Douce” is daar verandering ingekomen en mag -met name deze organisatie- zich ondertussen meten met de Oostenrijkse variant. Ik ging op zoek naar de ontstaansgeschiedenis van dit Franse fenomeen.
Oprichter
De oprichter, Luc Reversade, startte zijn onderneming al in de jaren ’80. Hij groeide op in de buurt van de bergen en raakte al snel besmet met het wintersportvirus. Z’n schooltijd brengt hij door achter het fornuis als hij de hotelschool bezoekt en na z’n opleiding start hij een hotel in Val d’Isère. Hij beschikt dan ook al over uiteenlopende ideeën om Franse wintersporters op de één of andere manier te verrassen en al snel kwam de gedachte bij hem om op iets feestelijks in de buitenlucht te organiseren. Reversade vond niet heel veel medestanders: “te koud” en “te niet-Frans”, maar hij zette zijn plannen toch door. Hij startte in 2007 z’n eerste La Folie Douce in Val d’Isère (bovenaan de gondel van La Daille) en liet zich daarbij inspireren door de tijd die hij regelmatig op Ibiza doorbrengt. In het begin was La Folie Douce theatraal te noemen: een soort van cabaretesk vermaak, maar altijd voorzien van live muziek, saxofoons, vuurspuwers, dansers en een DJ die zich op een soort balkon boven de menigte bevind. Intussen is dat hele cabareteske wat losgelaten, maar zijn de meeste ingrediënten gebleven en uitgegroeid tot wat het nu is.
De muziek die er gedraaid wordt heeft niets te maken met de Duitstalige en Nederlandstalige après-ski hits, maar is veelal clubbing of hiphop te noemen, gemengd met de nodige Franse invloeden.
Duurzaam
Bij La Folie kun je overigens ook meer dan uitstekend eten. Kenmerkend daarbij is de milieuvriendelijke aanpak. De restaurants gebruiken bij voorkeur producten van lokale producenten. Afval wordt gesorteerd en er worden kartonpersen en glasbrekers gebruikt om alles zo compact mogelijk te maken. Er zal zo weinig mogelijk plastic worden gebruikt, zo zijn er kartonnen zakken en rietjes, glazen flessen of metalen blikken. Wat weer te recyclen is.
Begin jaren
Zelf kwam ik in de beginjaren van La Folie Douce in Val d’Isere veel in dit gebied en wat ik me vooral herinner is: verbazing. Je stapt de gondel uit en je stapt een hele andere wereld in. Eentje van muziek, dans een drankje en saamhorigheid. Maar ook iets decadents gezien de kleding van de dansers, de vele flessen champagne die er op de bar staan…..Maar, wat mij betreft uniek en op geen enkele manier te vergelijken met de après-ski in Oostenrijk. Anders.
Wist je trouwens dat de naam “La Folie Douce” (in ’t Nederlands: zoete dwaasheid) niet zomaar gekozen. In de jaren ’50 was er een Franse comedy met de naam “La Folie Douce”, geschreven door de overbekende “Louis de Funes”; een grootheid op het gebied van Franse humor.
Andere locaties van La Folie Douce
Intussen is het concept fors gegroeid en kun je op veel meer bekende wintersportplekken een filiaal van La Folie Douce tegenkomen:
- Val Thorens (start 2009)
- Meribel/Courchevel (2012)
- Alpe D’ Huez (2013)
- St. Gervais-Megeve (2014)
- Chamonix Mont Blanc (2018)
- Morzine-Avoriaz (2018)
- Les Arcs (2019)
Vind je La Folie Douce te prijzig? Of heb je geen zin om je tussen de massa te bewegen? Dan heb ik een tip voor je: ga lekker van een afstandje zitten kijken en neem je eigen drankje mee! Pret gegarandeerd.
Hoofdfoto: La Folie Douce Val Thorens | Snowrepublic
Lees ook:
- Nieuwe La Folie Douce après-ski bar opent in Les Arcs
- Nieuwe La Folie Douce après-ski bar in Avoriaz
- REISVERSLAG | De leukste dingen om te doen naast de piste in Méribel
Ik ben ontzettend gek op wintersporten. ’t Maakt me niet uit waar ik dat doe, als er maar sneeuw ligt. En als ik er maar schrijven kan, zoals ik dat sinds 2008 doe voor Snowrepublic. Na het snowboarden hou ik er ook enorm van om een biertje te drinken in de après-ski tent en de bekende après-ski nummers mee te lallen. En oh ja, ik ben die hard Goofy 🙂