Zo gaf de ANWB in 1979 advies over wintersport

Door Saskia Smulders

De ANWB heeft bijna alle uitgaven van hun blad “Kampioen” online beschikbaar gemaakt. Dat betekent urenlang digitaal bladeren in lang vervlogen tijden. Natuurlijk ook veel aandacht voor wintersport. In 1979 bijvoorbeeld gaf de ANWB ons al uitgebreid advies en tips over wintersport. Blader er maar eens doorheen.

Opvallend is dat het grootste gedeelte van de nummers toentertijd nog in zwart-wit was. Slechts enkele pagina’s waren full colour. Grappig om te zien dat je nichtje van acht met haar smartphone mooiere foto’s maakt dan de fotografen van de ANWB veertig jaar geleden.

Opvallend is dat er toen ook al aandacht was voor Noorwegen en skisafari’s.

Maar ook dat de ANWB ons graag hielp bij de keuze van de wintersportbestemming. In dit artikel vertellen ze ons ietwat belerend wanneer het druk is en wanneer er wel of geen sneeuw is en op welke hoogte je sneeuwzeker zit.

Blijkbaar gingen destijds veel mensen kamperen tijdens de wintersport

Wat ik persoonlijk opvallend vond is dat er een heel artikel gewijd is aan de caravan op wintersport. Blijkbaar gingen destijds veel mensen kamperen tijdens de wintersport.

De ANWB informeerde ons ook over nieuwe ski’s, schoenen en andere uitrusting: 

Aan brildragers werd ook gedacht:

En zo zag een snowboard er destijds uit:

Bijna alle ANWB Kampioen uitgaven online

Momenteel zijn alle uitgaven vanaf 1883 tot 2010 online beschikbaar gemaakt. Het is de bedoeling dat uiteindelijke alle uitgaven via Google Boeken in te zien zijn. Dit project is opgestart toen de Kampioen 125 jaar bestond, in 2008. Kampioen is daarmee het eerste blad dat door Google toegankelijk is gemaakt.

Bron en Copyright alle screenshots: ANWB


Bekijk ook deze grappige video: Zo bang waren skiërs voor snowboarders in 1985


(Visited 592 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.