Het Britse magazine TyreReviews deed onderzoek

Door: Ilse Nijhof

W

interbanden, onder de meeste wintersporters een wel bekend en veel gebruikt item. Ze zorgen voor extra grip en een kortere remweg. Essentieel als je met de auto op wintersport gaat. Het Britse magazine TyreReviews vergeleek in hun onderzoek de winterbanden met de zomer- en allseason banden. De uitkomst is verrassend.

Winterbanden alleen nodig in de sneeuw

Het Britse magazine TyreReviews heeft voor het eerst alle bandensoorten onder exact dezelfde omstandigheden getest in een laboratorium. De conclusie is er eentje om twee keer over na te denken. Winterbanden presteren in het algemeen slechter dan allseason én zomerbanden. Behalve op sneeuw, dat dan weer wel.

Tests onder dezelfde omstandigheden

In de test werd een Volkswagen Golf uitgerust met zes verschillende bandensoorten. In een overdekt testlab in Noord-Finland werden de tests uitgevoerd bij verschillende wegdek- en luchttemperaturen op nat, droog en besneeuwd wegdek. Op deze manier konden ze erachter gekomen wat de beste gemiddelde temperatuur is om te wisselen naar winterbanden.

Geen ideale temperatuur om te wisselen

Wat blijkt? Ondanks de bewering dat winterbanden beter gedijen bij een temperatuur lager dan 7 graden Celsius, blijkt de ideale temperatuur niet te bestaan. Als het droog is, functioneert een zomerband beter. Bij natte weersomstandigheden wint de allseasonband het al snel van de zomerband. En je raadt het al, als er sneeuw op de weg ligt, is de winterband de beste keuze. Die omstandigheden komen (helaas) in Nederland niet vaak voor dus je moet je afvragen of je ze nodig hebt als je alleen in Nederland rijdt. Maar als je op vakantie gaat naar winterse omstandigheden zijn de winterbanden onmisbaar!

Altijd met allseason- of winterbanden op wintersport

Waar je in de zomer dus nog weg komt met zomerbanden wordt er wel geadviseerd om all seasonbanden aan te schaffen. Ook de winterbanden hebben hun werking in de winter weer bewezen, daarom adviseren wij om altijd met winterbanden of allseasonbanden te rijden als je met de auto weggaat! In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht. Check hier de regels van de verschillende landen!

Het hele onderzoek vind je in dit filmpje

Bron: TyreReviews
Foto: Pixabay

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer