Het Britse magazine TyreReviews deed onderzoek

Door: Ilse Nijhof

W

interbanden, onder de meeste wintersporters een wel bekend en veel gebruikt item. Ze zorgen voor extra grip en een kortere remweg. Essentieel als je met de auto op wintersport gaat. Het Britse magazine TyreReviews vergeleek in hun onderzoek de winterbanden met de zomer- en allseason banden. De uitkomst is verrassend.

Winterbanden alleen nodig in de sneeuw

Het Britse magazine TyreReviews heeft voor het eerst alle bandensoorten onder exact dezelfde omstandigheden getest in een laboratorium. De conclusie is er eentje om twee keer over na te denken. Winterbanden presteren in het algemeen slechter dan allseason én zomerbanden. Behalve op sneeuw, dat dan weer wel.

Tests onder dezelfde omstandigheden

In de test werd een Volkswagen Golf uitgerust met zes verschillende bandensoorten. In een overdekt testlab in Noord-Finland werden de tests uitgevoerd bij verschillende wegdek- en luchttemperaturen op nat, droog en besneeuwd wegdek. Op deze manier konden ze erachter gekomen wat de beste gemiddelde temperatuur is om te wisselen naar winterbanden.

Geen ideale temperatuur om te wisselen

Wat blijkt? Ondanks de bewering dat winterbanden beter gedijen bij een temperatuur lager dan 7 graden Celsius, blijkt de ideale temperatuur niet te bestaan. Als het droog is, functioneert een zomerband beter. Bij natte weersomstandigheden wint de allseasonband het al snel van de zomerband. En je raadt het al, als er sneeuw op de weg ligt, is de winterband de beste keuze. Die omstandigheden komen (helaas) in Nederland niet vaak voor dus je moet je afvragen of je ze nodig hebt als je alleen in Nederland rijdt. Maar als je op vakantie gaat naar winterse omstandigheden zijn de winterbanden onmisbaar!

Altijd met allseason- of winterbanden op wintersport

Waar je in de zomer dus nog weg komt met zomerbanden wordt er wel geadviseerd om all seasonbanden aan te schaffen. Ook de winterbanden hebben hun werking in de winter weer bewezen, daarom adviseren wij om altijd met winterbanden of allseasonbanden te rijden als je met de auto weggaat! In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht. Check hier de regels van de verschillende landen!

Het hele onderzoek vind je in dit filmpje

Bron: TyreReviews
Foto: Pixabay

(Visited 362 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.