Het Britse magazine TyreReviews deed onderzoek

Door: Ilse Nijhof

W

interbanden, onder de meeste wintersporters een wel bekend en veel gebruikt item. Ze zorgen voor extra grip en een kortere remweg. Essentieel als je met de auto op wintersport gaat. Het Britse magazine TyreReviews vergeleek in hun onderzoek de winterbanden met de zomer- en allseason banden. De uitkomst is verrassend.

Winterbanden alleen nodig in de sneeuw

Het Britse magazine TyreReviews heeft voor het eerst alle bandensoorten onder exact dezelfde omstandigheden getest in een laboratorium. De conclusie is er eentje om twee keer over na te denken. Winterbanden presteren in het algemeen slechter dan allseason én zomerbanden. Behalve op sneeuw, dat dan weer wel.

Tests onder dezelfde omstandigheden

In de test werd een Volkswagen Golf uitgerust met zes verschillende bandensoorten. In een overdekt testlab in Noord-Finland werden de tests uitgevoerd bij verschillende wegdek- en luchttemperaturen op nat, droog en besneeuwd wegdek. Op deze manier konden ze erachter gekomen wat de beste gemiddelde temperatuur is om te wisselen naar winterbanden.

Geen ideale temperatuur om te wisselen

Wat blijkt? Ondanks de bewering dat winterbanden beter gedijen bij een temperatuur lager dan 7 graden Celsius, blijkt de ideale temperatuur niet te bestaan. Als het droog is, functioneert een zomerband beter. Bij natte weersomstandigheden wint de allseasonband het al snel van de zomerband. En je raadt het al, als er sneeuw op de weg ligt, is de winterband de beste keuze. Die omstandigheden komen (helaas) in Nederland niet vaak voor dus je moet je afvragen of je ze nodig hebt als je alleen in Nederland rijdt. Maar als je op vakantie gaat naar winterse omstandigheden zijn de winterbanden onmisbaar!

Altijd met allseason- of winterbanden op wintersport

Waar je in de zomer dus nog weg komt met zomerbanden wordt er wel geadviseerd om all seasonbanden aan te schaffen. Ook de winterbanden hebben hun werking in de winter weer bewezen, daarom adviseren wij om altijd met winterbanden of allseasonbanden te rijden als je met de auto weggaat! In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht. Check hier de regels van de verschillende landen!

Het hele onderzoek vind je in dit filmpje

Bron: TyreReviews
Foto: Pixabay

(Visited 444 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer