Skiën op de gletsjer en genieten van kaasfondue is lang niet alles

Door: Pauline van der Waal | Saas-Fee

Zeg Saas-Fee, en de kans is groot dat iemand er Wham! achteraan roept. De legendarische clip van Last Christmas is immers opgenomen in een chalet in het Zwitserse Saas-Fee. Maar nu, vele jaren later later heeft het skigebied heel veel meer te bieden. We nemen je in dit artikel mee naar sneeuw, fondue en natuurlijk de gletsjer.

Skiën in Saas-Fee is fantastisch! Geniet van de mooie brede pistes. Foto: Saas-Fee
Skiën in Saas-Fee is fantastisch! Geniet van de mooie brede pistes. Foto: Saas-Fee

Prachtige ligging in het Saasdal

Saas-Fee wordt omringd door liefst achttien pieken boven de 4000 meter en ligt samen met Saas-Grund, Saas-Almagell en Saas-Balen in het Saasdal. Op 1800 meter zie je de hoge toppen met gletsjers en eeuwige sneeuw rondom. Voordeel voor de skiërs zonder talenknobbel: Saas-Fee ligt in het Duitssprekende gedeelte van Valais. Hoewel… Het platte Zwitserduits kan ook nog wel voor wat uitdaging zorgen.

Geen moderne fratsen in het authentieke en autovrije dorp. Foto: Saas-Fee
Geen moderne fratsen in het authentieke en autovrije dorp. Foto: Saas-Fee

Authentiek dorp in Zwitserse stijl

Saas-Fee is het grootste dorp in het Saasdal en daarmee ook het meest toeristisch. Toch is de sfeer nog steeds rustiek. Er staan namelijk nog veel oude houten huizen en schuren, die eeuwenlang zijn bewoond door de eigengereide Zwitsers.

Bovendien is het dorp geheel autovrij. Dat was zo totdat er in 1951 (ja, toen pas!) een weg werd aangelegd, waardoor het dorp ook voor gewone auto’s bereikbaar werd. Toch koos Saas-Fee ervoor om geen auto’s in het dorp toe te laten. Je auto laat je daarom achter op een van de parkeerplaatsen aan het begin van het dorp. Elektrische autootjes rijden je naar de accommodatie.

Er staat nog bebouwing van eeuwen geleden, wat het dorp een mooie aanblik geeft. Foto: Saas-Fee
Er staat nog bebouwing van eeuwen geleden, wat het dorp een mooie aanblik geeft. Foto: Saas-Fee

Aan duurzaamheid wordt gedacht

Was het autovrij houden van het dorp een keuze die misschien destijds niet was ingegeven door milieuredenen, het past natuurlijk wel in een trend. Saas-Fee heeft namelijk duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo wordt alle stroom die gebruikt wordt opgewekt door waterkracht. Dit is inclusief de stroom voor de gondels en liften. Er is op dit moment nog geen ander skigebied in Zwitserland dat het gebruik van duurzame stroom zo ver heeft doorgevoerd.

Prachtig uitzicht op de vierduizenders. Foto: Saas-Fee
Prachtig uitzicht op de vierduizenders. Foto: Saas-Fee

Heerlijke pistes de hele winter door

Het gebied van Saas-Fee begint op 1800 meter in het dorp, maar loopt door tot maar liefst 3600 meter. Gegarandeerd goede sneeuw! Op de gletsjer ligt altijd sneeuw, ook in de zomer.

De wat lagergelegen pistes hebben natuurlijk voldoende sneeuwkanonnen om het hele seizoen genoeg sneeuw te hebben. Het winterseizoen loopt daardoor zeker tot eind april door. Met gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar kun je ook vaak genoeg lekker op een terrasje zitten, of dat nou op de berg is of beneden in het dorp.

Met zo'n 300 dagen zon per jaar geniet je hier van spierwitte sneeuw en blauwe lucht. Foto: Saas-Fee
Met zo’n 300 dagen zon per jaar geniet je hier van spierwitte sneeuw en blauwe lucht. Foto: Saas-Fee

Skiën op de gletsjer kan het hele jaar

Voor beginners is gletsjerskiën altijd heerlijk. De pistes zijn breed, niet steil en lopen gelijkmatig af. Gevorderden oefenen er hun carvingkunsten. Maar niet alleen in de winter is het heerlijk. Vanaf juli tot en met september is 20 kilometer piste op de gletsjer geopend. In de ochtend kun je lekkere afdalingen maken, waarmee Saas-Fee één van de weinige bestemmingen is die zomerskiën aanbiedt.

Vanaf het dorp kun je met de gondel en tot slot met het gletsjertreintje in één keer door naar de top. Foto: Saas-Fee
Vanaf het dorp kun je met de gondel en tot slot met het gletsjertreintje in één keer door naar de top. Foto: Saas-Fee

Er is nog veel meer te doen

Dagje niet skiën? Dat is geen probleem in Saas-Fee. Vanzelfsprekend kun je er sleeën, ijsklimmen en langlaufen. Maar ook winterwandelen, curling, schaatsen, skitoeren en snowtuben kan hier. Ook kun je een uitdagende klettersteig/via ferrata doen in de Gorge Alpin. Wil je weten wat dat inhoudt? Lees dan het artikel dat ik eerder schreef over mijn bezoek aan Saas-Fee of kijk op de website van Gorge Alpin.

Of ga eens winterwandelen in deze waanzinnige omgeving. Foto: Saas-Fee
Of ga eens winterwandelen in deze waanzinnige omgeving. Foto: Saas-Fee

Heel de winter door te gekke events

In en om het dorp worden de hele winter allerlei activiteiten georganiseerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van avondskiën, het Telemark Festival (ook voor beginners!) en de Allalin Races. Eén van de magische evenementen in Saas-Fee is de Glacier Bike Downhill. In slechts zeven minuten leggen de daredevils op hun mountainbike de 1700 hoogtemeters af, vanaf de start hoog op de gletsjer tot aan de finish in het dorp. Natuurlijk is deze winter anders dan anders, en kan het zijn dat bepaalde evenementen niet door zullen gaan. Hou voor het laatste nieuws de website in de gaten.

En, staat Saas-Fee al op je wishlist? Foto: Saas-Fee
En, staat Saas-Fee al op je wishlist? Foto: Saas-Fee

Lekker eten is een must

Het dorp is bezaaid met typisch Zwitserse restaurants voor een kaasfondue of rösti. Ook raclette is populair, en het aperitief begint meestal met een drankje en wat kaas en gedroogde worst uit de streek. Zeker is dat je zult genieten. En misschien een paar pondjes zal aankomen in je vakantie…

Sneeuw en ijs genoeg, zo hoog in de bergen. Foto: Saas-Fee
Sneeuw en ijs genoeg, zo hoog in de bergen. Foto: Saas-Fee

Meer lezen over Saas-Fee

Eerder bezocht ik zelf Saas-Fee aan het begin van het seizoen. Daar schreef ik toen dit verslag over. Wil je meer informatie over Saas-Fee? Dat kan via de officiële website. En vooruit dan, nog één keertje. Omdat het kan: Wham! Alles weten over de video die gemaakt werd in Saas-Fee? Dat lees je hier.

Meer over sneeuwinfo, reserveren, skipassen en meer lees je op de website van Saas-Fee

Saas-Fee in het Saasdal is absoluut een bezoekje waard! Foto: Saas-Fee
Saas-Fee in het Saasdal is absoluut een bezoekje waard! Foto: Saas-Fee

Fun Fact dat het leuk doet tijdens de koffiepauze

Tot slot nog een grappig weetje over Saas-Fee. De top van de Fletschhorn was ooit gemeten op 4001 meter, wat de berg een echte ‘vierduizender’ maakte. Saas-Fee was trots op hun maar liefst achttien vierduizenders die het dal omringen. Begin jaren negentig ontdekten dat de top een klein stukje lager was, slechts 3993 meter. De trotse Zwitsers waren tot in hun ziel geraakt en probeerden alles om de Fletschhorn maar in het rijtje te kunnen houden.

Ze wilden op de top een restaurant bouwen, waardoor deze toch boven de 4000 meter uit zou komen. Het plan is nooit uitgevoerd, maar hierdoor kreeg Saas-Fee enorme bekendheid. Tot op de dag van vandaag prijkt de Fletschhorn gewoon nog op het lijstje vierduizenders. Dat laten de Zwitsers zich echt niet afpakken.

LEES ALLES OVER  SAAS-FEE

Hoofdfoto: Saas-Fee