Zeven bijzonder lange afdalingen in Europa

Door Isa de Laat

Hoe langer je bezig bent met skiën, hoe beter toch? Vaak sta je namelijk voor je het weet alweer te wachten op de lift, maar op deze pistes heb je daarin wat meer geluk. Je moet je benen flink aan het werk zetten en ook je conditie wordt getest op deze lange pistes. Dit zijn zeven lange afdalingen in Europa die je als wintersporter niet over kan slaan.

1. Aiguille du Midi-Chamonix, 24 kilometer

In Frankrijk vinden we momenteel de langste afdaling van Europa. Met maar liefst 24 kilometer staat deze ver bovenaan in dit lijstje van lange afdalingen. De route van de Aiguille du Midi naar Chamonix is niet geschikt voor iedereen, het is namelijk een uitdagende off-piste route. Deze off-piste ervaring over de gletsjer, aan de voet van de Mont Blanc is met gids te ervaren.

Off Piste
Off Piste

2. Van Dôme de la Lauze naar Mont de Lans, 17 kilometer

In het Franse skigebied Les Deux Alpes bevindt zich een afdaling van maar liefst 17 kilometer. Waar je begint met skiën op een gletsjer, wat als relatief makkelijk wordt ervaren, vervolgt de weg naar een steile piste. Op deze steile piste moet je je benen echt aan het werk zetten. Uiteindelijk neem je een rode piste door een bos, waar je eindigt op de Mont de Lans.

3. Zermatt – Klein Matterhorn, 16 kilometer

Er zit een groot verschil in kilometers tussen deze afdaling en de eerste. Toch is de 16 kilometer van de piste niet mis. Tijdens deze afdaling in Zwitserland kun je genieten van een adembenemend uitzicht. Daarnaast heb je uitzicht op de Matterhorn, die je kan kennen van de verpakking van Toblerone. De afdaling begint vanaf het hoogste bergstation van Europa. Tijdens de afdaling leg je een hoogteverschil af van ruim 2000 meter. De afdaling Klein Matterhorn staat dan ook bekend als een van de langste én mooiste pistes van Europa!

4. Schilthorn naar Lauterbrunnen, 15 kilometer

Een van de langste pistes van Zwitserland is de piste van Schilthorn naar Lauterbrunnen. Eind januari wordt hier een grote en erg bekende wedstrijd, genaamd Inferno-Rennen, gehouden. Deze grootste amateurwedstrijd in het alpineskiën wordt als extreem zwaar ervaren. Zo doen zelfs (redelijk) ervaren skiërs over deze afdaling maar liefst 45 minuten. Het record van deze piste tijdens het Inferno-Rennen staat op 13,20 minuten, wat is behaald in 2013.

5.Schwarze Schneid – Sölden, 15 kilometer

De Schwarze Schneid is de langste piste van Oostenrijk en bevindt zich in Sölden. Sölden heeft meer lange pistes, maar in dit artikel lichten we de Schwarze Schneid uit. Voor de gehele piste begin je bovenaan op de Rettenbach Gletsjer. Vanaf daar heb je verschillende mogelijkheden om af te dalen tot het dalstation van de Gaislachkoglbahn. Bovendien is er een uniek hoogteverschil van bijna 2.000 meter.

6. HochjochTotale, Silvretta-Montafon, 12 kilometer

Het is niet gek dat het skigebied Silvretta-Montafon een lange afdaling heeft. Dit skigebied is dankzij de zeven steile pistes, populair onder de wintersporters die op zoek zijn naar uitdaging. Tijdens deze piste van 12 kilometer ski je vanuit Alpilagrat naar Schruns.

7. Dalafdaling – Oberstdorf, 7,5 kilometer

Waarschijnlijk denk je niet meteen aan Duitsland bij lange pistes. Toch heeft het skigebied Nebelhorn een relatief lange piste in haar bezit. Waarom we een piste van 7,5 kilometer in dit rijtje zetten? Het skigebied Nebelhorn bestaat maar uit 13 kilometer, opvallend als je bedenkt dat er 7,5 kilometer aan piste bij één afdaling behoren. Deze dalafdaling is de langste piste van Duitsland.

Natuurlijk zijn er meer lange, en zelfs langere pistes in Europa. Wat is de langste afdaling die jij ooit hebt genomen?

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer