Ben je ook zo verliefd op de Dolomieten? De grillige bergkammen en bijzondere vormen van de bergen zijn ongelofelijk mooi. Je kunt er dan ook prachtig wintersporten en als je de skipas voor Dolomiti Superski neemt, kun je terecht in tien verschillende regio’s. Val di Fiemme is daarvan waarschijnlijk niet de bekendste, maar ook zeker niet de minste.

Skiën in een waanzinnig panorama. foto F. Modica
Skiën in een waanzinnig panorama. foto F. Modica

Wintersporten doe je in Val di Fiemme

Val di Fiemme ligt in Trentino, in het noorden van Italië. De Dolomieten -die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan- zijn binnen handbereik en je wordt getrakteerd op de meeste zonuren van heel Europa. Van elke tien dagen skiën zijn er gemiddeld acht in de zon, kom daar in een ander skigebied maar eens om.

Doordat Val di Fiemme in de uitlopers van de Dolomieten ligt, zijn er pistes voor elk niveau te vinden. Lange, brede, blauwe hellingen worden afgewisseld met uitdagende steile pistes. Maar altijd is de omgeving prachtig, de mensen gastvrij en het eten een heerlijke mix tussen de noordelijker gelegen Alpen en Italië richting het zuiden.

De beste pistes op een rij

In Val di Fiemme liggen vijf verschillende skigebieden. Om je een idee te geven van de veelzijdigheid, hebben we de zeven beste pistes op een rij gezet. En heus niet allemaal heel moeilijk! Kijk maar mee.

1. Torre di Pisa di Predazzo

De Toren van Pisa, maar dan niet in Pisa, maar in Ski Center Latemar. Een lekkere zwarte afdaling die start bij Gardone-Passo Feudo. Met een maximale helling van 59% kun je nog genieten van het schitterende uitzicht op Latemar.

2. Agnello di Pampeago

Rode piste ook in Latemar van 2600m lang, waar veel skitrainingen plaatsvinden. Met een beetje geluk zie je hier een paar echte cracks naar beneden komen. Ski niet te hard, want dan kun je de veertien kunstwerken langs deze piste goed bekijken. Overigens kan dat ook vanuit de stoeltjeslift Agnello.

3. Pala Santa

Ook deze derde piste ligt in Ski Center Latemar. Het is een pittige zwarte piste die start op 2500 meter hoogte. Aan het begin denk je nog ‘is dit alles?’, maar al snel wordt de helling 58%. Via Obereggen leg je de route terug naar Fiemme af.

4. Oberholz

Lekkere piste voor allround skiërs. Ook zonder bijzondere technische skills kom je hier met een beetje moeite prima naar beneden. Ooit skiede Alberto Tomba hier in Latemar zijn slalomparcours voor de Europese Cup. Let wel op dat je onderaan op tijd remt, want je komt uit op de babypiste naast de lift!

Wat wordt de volgende afdaling? Foto visitfiemme.it /F. Modica
Wat wordt de volgende afdaling? Foto visitfiemme.it /F. Modica

5. Olimpia Alpe Cermis

Dit is de langste piste van de Dolomieten. Je start in Alpe Cermis op 2250 m bij Paion del Cermis om 7,5 kilometer later op 850 m bij de lift in het dal uit te komen. De sneeuwkwaliteit is met dank aan sneeuwkanonnen altijd goed, en bovenaan heb je een prachtig uitzicht op Dolomiti di Brenta en zelfs de Alpen van Oostenrijk in de verte.

6. Lastè – Bellamonte, Alpe Lusia

Deze piste in het gebied van Alpe Lusia is rood, maar we raden je aan om ook van de rode omgeving te genieten. Aan het einde van de dag verkleuren de hoge bergkammen naar vlammend rood en roze als de zon begint te zakken. Natuurlijk is het panorama eerder op de dag ook het bewonderen waard.

7. Paradiso – Passo Rolle

Nog eentje die nog mooier wordt aan het einde van de dag: de zwarte piste Paradiso. De start van de in het gebied Passo Rolle gelegen piste ligt op bijna 2200 meter. De sneeuw blijft doorgaans het hele seizoen goed. Wel een vrij steile helling, maar dat je in het hart van de Dolomieten skiet maakt alles goed.

Op pad in Ski Center Latemar. Foto: vsitfiemme/F. Modica
Op pad in Ski Center Latemar. Foto: visitfiemme/F. Modica

Meer weten?

Het Italiaanse Val di Fiemme ligt ten oosten van de Brenner-autobaan en iets ten zuiden van Bolzano. Vanaf Utrecht is het 1050 km rijden. Je rijdt via de snelweg naar Bolzano en direct daarna sla je bij Egna-Neumarkt Ora-Auer af. Vanaf daar sta je met een half uurtje in Val di Fiemme.
Voor alle informatie over deze prachtige regio kijk je op de website van Val di Fiemme.

Vol gas naar beneden! Foto: F. Modica
Vol gas naar beneden! Foto: F. Modica

Lees alles over deze zeven pistes en meer op de site van Val di Fiemme