Ski amadé is niet alleen het grootste skiparadijs van Oostenrijk met 760 kilometer aan pistes en 270 liften. Je beleeft er ook een heerlijke tijd door de gezellige skihutten, het lekkere eten en alle leuke dingen die je op en naast de piste beleeft. De laatste jaren wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Voor Ski amadé zelf, omdat de lokale bewoners en de wintersporters natuurlijk nog lang van de witte bergwereld willen genieten. Ook proberen vakantiegangers hun voetafdruk te verkleinen waar dat kan.

Ski amadé helpt daar graag aan mee en werkt onder de naam STAY Ski amadé aan sociale, ecologische en economische duurzaamheid. We hebben daarom zes tips op een rij gezet waarmee je jouw wintersportvakantie duurzamer maakt.

We willen nog lang van deze witte wereld genieten. Foto: Ski amadé

1) Reis met het openbaar vervoer of ga carpoolen

Wist je dat de vervoerskeuze van en naar een bestemming de grootste impact heeft op de ecologische voetafdruk van je vakantie? Natuurlijk met het vliegtuig op de eerste plaats en daarna achtereenvolgens auto, bus en trein. Dat het daarom slim is om het aantal keer vliegen te beperken en als het past met een auto minder te komen, hoeven we je vast niet te vertellen.

De elektrische auto is natuurlijk in opmars en dat juicht Ski amadé toe. Wist je dat er al 83 oplaadpunten voor elektrische auto’s in de skigebieden van Ski amadé zijn? En dat worden er steeds meer.

Heb je al wel eens aan de trein gedacht? Verschillende accommodaties bieden een gratis transfer aan van het station naar het hotel.

Wintersport is per definitie niet de meest duurzame manier van vakantievieren. Maar je kunt het wel zo duurzaam mogelijk maken. Foto: Ski amadé

2) Boek je vakantie in een van de eco-gecertificeerde accommodaties

Naast het vervoer naar je bestemming heeft ook je verblijf impact. Wist je dat je voor je vakantie in Ski amadé kunt kiezen uit meer dan 15 accommodaties met één of meerdere eco-labels? Maar zelfs zonder certificering besteden veel meer hotels aandacht aan duurzaam verbruik.

Zo worden handdoeken en beddengoed alleen op uitdrukkelijk verzoek gewassen. Bij het buffet worden steeds meer lokale gerechten geserveerd en worden steeds meer regionale ingrediënten verwerkt in de gerechten. En er zijn steeds minder kleine wegwerpshampooflesjes, maar vaak alleen nog maar grote, hervulbare.

Hier vind je de accommodaties met eco-label van Ski amadé

Welke accommodatie kies jij? Foto: Ski amadé

3) Laat je auto staan en verken Ski amadé met de skibus

Of je nu met de auto bent gekomen of niet, de skibussen in Ski amadé zijn gratis voor alle gasten met een geldige skipas! Hoe handig is dat? Of je nu gaat skiën, rodelen of winterwandelen, het goed ontwikkelde netwerk van skibussen is de ideale manier om de regio gratis en milieuvriendelijk te verkennen.

Omdat de afzonderlijke regio’s steeds meer inzetten op duurzaamheid, rijden er nu in sommige skigebieden elektrische skibussen.

Lees meer over de skibussen en bekijk de dienstregeling

Genieten van de pracht van Ski amadé. Foto: Ski amadé

4) Geniet van lokale producten

Ski amadé is er trots op dat veel berghuteigenaren ervoor kiezen producten in hun gerechten verwerken die lokaal geproduceerd zijn. Zo dragen ze bij aan de duurzaamheidsdoelen van de regio, samen met de gasten die genieten van deze gerechten in de hutten. Koop en eet lokaal, want dat is niet alleen beter voor de omgeving en haar inwoners, maar ook nog eens veel lekkerder!

De pistes in de winter zijn het leefgebied van heel veel dieren en planten. En hoe beter de pistes in de zomer worden beheerd en hoe beter de flora en fauna zich kunnen ontwikkelen, hoe beter de kwaliteit van de pistes in de winter.

Lekker eten en drinken, het liefst lokaal. Foto: Ski amadé

5) Recycle je skipas

Gooi je skipas na je vakantie niet weg. Je kunt ‘m namelijk gewoon iedere keer opnieuw opladen. Dat geldt zowel voor de KeyCard als de Friends Card. Dat scheelt een hoop afval én productie.

Op pad op de 760 kilometer piste van SKi amadé. Foto: Ski amadé

6) Tip: Huur ter plaatse ski’s, skischoenen en skikleding voor jou en je gezin

Niet kopen, maar huren! De meeste Nederlandse wintersporters gaan een weekje per jaar skiën. Vraag je eens af of je alle kleding en spullen daadwerkelijk zelf wilt hebben. Als je huurt, dan geniet je ook nog eens van de beste service. Zo worden de ski’s van samenwerkingspartner ATOMIC rechtstreeks in Ski amadé geproduceerd.

Tip: Registreer je nu voor de my Ski amadé Friends Club en profiteer van de voordelen van winkelen en skiservice in de INTERSPORT Rent-shops in Ski amadé. En je huurt nu ook skikleding bij Intersport.

Ski’s en kleding huur je hier

Lees meer over Ski amadé

Wil jij ook gaan genieten van alle mooie dingen die het grootste skiparadijs van Oostenrijk biedt? Kijk dan op de website van Ski amadé. Je vindt daar meer informatie over de verschillende gebieden, de activiteiten op en naast de piste en natuurlijk kun je er ook direct je vakantie boeken.

Alles over Ski amadé lees je hier!

Hoofdfoto: © Ski amadé