De sneeuwval van vandaag heeft, in combinatie met windstoten en harde wind, voor het één na hoogste lawinegevaar in delen van Oostenrijk gezorgd. In bijvoorbeeld Salzburgerland, Steiermark en het noordwesten van Karinthië geldt niveau 4: “Gross”. Er zijn in totaal vijf niveaus. Niveau vier betekent dat er sprake is van een zeer kritische situatie en het is levensgevaarlijk om de piste te verlaten. Alleen al met een kleine belasting kunnen lawines worden geactiveerd.

Dit zijn de waarschuwingen die momenteel gelden voor achtereenvolgens Salzburgerland (o.a. Flachau, Filzmoos, Kaprun, Zell am See etc.), Steiermark en Karinthië (o.a. Bad Klein Kircheim):

De situatie in Salzburgerland van 2 februari 2023 – Bron: Lawinerapport (lawine-kaernten.at)
De situatie in Steiermark van 2 februari 2023 – Bron: Lawinenwarndienst Steiermark – Startseite Lagebericht (lawine-steiermark.at)
De situatie in Karinthie van 2 februari 2023 – Bron: Lawinerapport (lawine-kaernten.at)

Hoe zit het ook alweer met die niveaus?

#1 Gering. Alleen op steile hellingen en bij grote belasting, door bijvoorbeeld een groep skiërs, kunnen lawines optreden. Spontane lawines zijn niet te verwachten.

#2 Matig. Kleine spontane lawines zijn mogelijk. Op steile hellingen kan een enkele skiër een lawine veroorzaken, groepen kunnen ook op normale hellingen lawines veroorzaken.

#3 Aanzienlijk. Op steile hellingen treden spontane lawines op die ook tot vlakker en dieper gelegen gebied kunnen reiken. Op normale hellingen kan een enkele skiër al een lawine veroorzaken. Ski-toeren, dus buiten de piste, kunnen alleen plaatsvinden onder leiding van een ervaren gids. Niveau 3 is het meest gevaarlijke niveau! Zo’n 80% van de lawines en daarbij behorende slachtoffers valt ten tijde van dit niveau.

#4 Groot. Grote, spontane lawines treden op. Het is levensgevaarlijk de piste te verlaten.

#5 Zeer groot. Extreem lawinegevaar. Niet alleen de pistes zijn gevaarlijk, ook dorpen en infrastructuur zoals wegen en spoorlijnen worden bedreigd. Eventueel moet geëvacueerd worden.

Het gevaar van stufe 3

Laten we ‘ns even kijken naar de situatie van een redelijk recente lawine in Les Sybelles waarbij twee jongen jongens uit Eindhoven omkwamen. Op het moment van gebeuren was er sprake van 3 uit 5. Dat suggereert dat er sprake was van een gemiddelde. Immers, stufe 4 en 5 zijn veel gevaarlijker, dus drie valt wel mee. Zeker als er in de media wordt gesproken over “slechts niveau 3“. Maar zo werkt het niet. Veel mensen weten niet ruim 80% (ik herhaal: ruim 80%) van de lawineslachtoffers vallen bij stufe 2 en 3. Daar zit wat mij betreft ook een deel van het gevaar: “Oh, het valt wel mee, let’s go”. Pure onderschatting.

Daar komt nog eens bij dat er simpelweg ook váák tijdens de wintersport sprake is van stufe 2 en 3; wellicht zelfs zonder dat we er notie van hebben genomen. Immers, als er sprake is van stufe 4 zullen een groot aantal liften gesloten zijn en bij stufe 5 is de kans groot dat je helemaal geen lift meer kunt nemen en zelfs gewoon thuis moet blijven. Ook hier: bewustwording! Op deze website wordt het gevaar van stufe 3 nog eens goed uitgelegd; een must read.

Een daling van het lawinegevaar wordt pas volgende week verwacht.

Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

2 Reactie op “ZEER GROOT LAWINEGEVAAR in Oostenrijk!”

 • Mischa
  10 februari 2023 at 11:31

  Beste Sakia,
  Je stelt dat het lawine gevaar zeer groot was, maar het was niveau 4, groot.
  Dit staat ook zo op de afbeelding in je verhaal (Große Gefahr)

  • Saskia Smulders
   Saskia Smulders
   10 februari 2023 at 15:01

   Bij niveau 5 is sprake van “extreem gevaar”, dus bij niveau 4 is het prima van zeer groot of groot gevaar.

Comments are closed.

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer