Zeer groot lawinegevaar in de Alpen. Wandelaar gered uit lawine

Door: Saskia Smulders

De bijna onophoudelijke sneeuwval van de laatste dagen en weken gecombineerd met regen en een harde wind leidt tot groot lawinegevaar in de Alpen. In Zwitserland en Frankrijk is zelfs sprake van een zeer groot lawinegevaar. In Val d’Isere (Frankrijk) werd een sneeuwschoenwandelaar gered uit een lawine die vandaag af ging.

Frankrijk

In Frankrijk geldt in de Savoie een sterk lawinegevaar; het een-na-hoogste niveau. Ook in een groot gedeelte van de zuidelijke Alpen geldt een verhoogd lawinegevaar. In de Haute Tarantaise geldt zelfs het hoogste niveau: 5 van 5.

In Val d’Isere zorgt de sneeuwval voor afsluiting van de wegen:

Afgesloten wegen en waarschuwingen voor lawinegevaar in Val d’Isère | Bron: Radio Val d’Isère via Twitter
Het levert wel mooie plaatjes op….| Foto: Radio Val d’Isère via Twitter

Lawine in Val d’Isere

Vanmiddag ging er in het Franse Val d’Isère een lawine af waardoor een sneeuwschoenwandelaar werd bedolven onder maar liefst 2,5 meter sneeuw. Er werd een reddingsteam van 100 man, bestaande uit gidsen, brandweermannen en locals opgetrommeld om te zoeken:

De man werd na -maar liefst- twee uur en veertig minuten onder de sneeuw vandaan gered. “Een klein wonder”, noemde de reddingsdiensten het. De sneeuwschoenwandelaar werd getraceerd door een zgn. Wolfhound apparaat dat het mogelijk maakt om mobiele telefoons te traceren.

De man wordt uitgegraven | Foto: Gendarmerie de la Savoie via Facebook

Oostenrijk

In Tirol is er vooral in het noordoostelijke gedeelte sprake van lawinegevaar. Daar geldt stufe 4 van 5. In het gewest Salzburg geldt een verhoogd lawinegevaar voor de omgeving van Dachstein, Bad Gastein en Hochkönig. In andere delen van Oostenrijk geldt stufe 3 of lager.

Zwitserland

In de Zwitserse Alpen is er een wijdverbreid gevaar voor lawines. Van Wallis tot Tujetsch is het lawinerisico zelfs zeer hoog, namelijk niveau 5 van de 5 niveaus die er zijn. Er wordt dan ook gewaarschuwd voor grote, spontane lawines in dit gebied. Ook in de omliggende gebieden is het lawinegevaar hoog (stufe 4).

Italië

Ook in Italië geldt in het noordoosten, Valle d’Aosta, een hoog lawinegevaar.

De lawinesituatie in Italie

Nog veel meer sneeuw…

Alsof er nog niet genoeg sneeuw ligt, gaat het de komende dagen nog veel meer sneeuwen. Maar eerst stond en staat er nog regen op het programma. Ja, je leest ’t goed: regen. Onze eigen Hans ter Braak rapporteerde vandaag al flink wat regen:

Dit regengebied trekt vannacht richting de Franse Alpen zodat zij morgen te maken krijgen met regen. De sneeuwvalgrens stijgt hierbij flink en kan wel oplopen tot 2.000 meter. Tegen het weekend aan wordt het dan weer kouder en daalt de sneeuwvalgrens weer. Dan gaat het weer sneeuwen waarbij dan Frankrijk, maar ook Zwitserland van profiteren. Als je op onderstaande kaartje van Zwitserland kijkt dan zie je dat er op sommige plekken enorme hoeveelheden sneeuw bij gaan vallen. En er ligt al zoveel….

Veel sneeuw verwacht in Zwitserland | Bron: Wetteronline

Naast de sneeuwval waait het momenteel hard en de wind blijft nog wel even aanhouden. Dit zorgt mede voor het hoge lawineniveau waar we hierboven over spraken.

Bron: Gendarmerie de la Savoie | SRF meteo | Alpenweerman.nl | Hoofdfoto: Radio Val d’Isère via Twitter

Anderen lazen ook:

(Visited 303 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.