Afgelopen weekend heeft ’t opnieuw weer veel gesneeuwd in de Alpen. Vooral de Franse Alpen kregen veel aankomende en vertrekkende wintersporters met hevige sneeuwval te maken. Je zou denken: ligt er nog niet genoeg sneeuw? Eigenlijk wel, maar daar denkt Koning Winter duidelijk anders over! Deze week gaat er opnieuw veel neerslag vallen, waarbij een deel ook in regen naar beneden zal komen. Daarnaast komt er ook nog eens een fikse storm te staan. Ik verwacht dat er dus veel liften dicht zullen zijn.

sneeuw of regen
In Alpbach is het nu nog grijs, maar de zon piept er al bijna doorheen (bron: liveupdates van Sneeuwhoogte.nl)

Sneeuw of regen…

Deze week, met name op woensdag, gaat er in de Alpen wéér een heleboel sneeuw vallen, en daarbij komen praktisch alle delen aan de beurt. Eerst ligt de sneeuwgrens nog relatief laag, maar die schuift al snel heel omhoog en moet je voor verse sneeuw dus hoog zitten. Anders wordt het helaas heel veel regen. Wat is dan hoog? Hou je vast: boven de 2000 meter, eronder dus regen. Dat betekent dat heel veel Oostenrijkse gebieden dus te maken zullen krijgen met regen. Een nachtmerrie voor wintersporters. De Franse skigebieden zullen er waarschijnlijk ietsjes beter vanaf komen omdat daar de gebieden vaak hoog genoeg zullen liggen en daar valt ook de meeste neerslag.

Zelfs regen op hooggelegen gebieden

Kijk maar eens naar de voorspelling voor het Franse Tignes op woensdag. Daar gaat dus meer dan een meter verse sneeuw vallen. De gevoelstemperatuur ligt bovendien ook erg laag.

regen of sneeuw
Weervoorspelling Tignes (bron: Snowforecast.com)

De sneeuw en regen is het gevolg van een actieve storing die behalve veel neerslag ook veel wind gaat brengen. Met name in de bergen komt er een heuse storm te staan.

Donderdag opnieuw

Op donderdag zijn we er nog niet vanaf, want dan volgt er opnieuw een front met warme lucht en gaat het opnieuw regen. Als je kijkt naar het bovenstaande weerbericht voor het hooggelegen Tignes zie je dat op donderdag de sneeuwgrens boven de 2400-2500 meter komt te liggen. Dat betekent dat het zelfs in grote delen van Tignes/Val d’Isère zal gaan regenen.

sneeuw of regen
Verwachte neerslag tot en met zondag 8 januari 2018 (bron: bergfex.at)

Op termijn mogelijk beter

Verder in de week zijn de voorspellingen voor winters weer ver te zoeken. Er komt namelijk een “foute stroming” te staan: door toenemende drukverschillen ontstaat er een sud stau die vochtige lucht aan de zuidkant van de Alpen stuwt. Geen winter dus. Voordeel is wel dat de zon gaat schijnen, dus voor de wintersporters in de Alpenlanden betekent dat nog een mooi dagje. Alpenweerman.nl verwacht dat deze foute setting met hoge temperaturen nog tot halverwege volgende week zal aanhouden. Daarna zou het beter moeten worden. We zullen zien.

Lawinegevaar onverminderd hoog

De nieuwe sneeuw, de regen én de wind zijn desastreuze combinaties voor lawines. Zijn de liften gesloten? Zijn pistes gesloten? Dat doen ze écht niet zo maar. Ga dus nooit zomaar een afgesloten piste op. Luister altijd naar de locals en volg de berichten op.

sneeuw of regen
In Frankrijk is het lawinegevaar op het een-na-hoogste niveau (bron: meteofrance.com)

Al met al staat er een weerkundig boeiende week op stapel, maar of jullie wintersporters daar zo blij van worden is de vraag. Ik zou zeggen: boek alvast een bezoekje aan de wellness, ga zwemmen of Netflixen….

Bron: Alpenweerman


Lees hier alles over weer en sneeuw in de winter


(Visited 368 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.