De app Carv 2.0 is jouw digitale coach tijdens het skiën! 

Door: Ilse Nijhof

Er zijn al een hoop apps uitgebracht die jouw prestaties op de pistes volgen. Denk bijvoorbeeld aan Skadi of ski tracks, Iski of snowciety. De één nog uitgebreider dan de ander. En nu is er weer een nieuwe app gelanceerd die er nóg een schepje bovenop doet. De app Carv 2.0 slaat namelijk niet alleen de gebruikelijke gegevens op maar helpt je om jouw techniek te verbeteren. Het is jouw digitale coach op de piste!

Geïnspireerd door de Olympiërs

De app Carv 2.0 is opgericht door Jamie Grant en Pruthvikar Reddy. Zij werden geïnspireerd door de technologie die Olympische atleten gebruiken. Het idee werd op een crowdfunding-site gezet en na een overweldigende reactie werd het eind 2017 officieel gelanceerd en beschikbaar om te kopen. Inmiddels zijn er wereldwijd al zo’n 2000 eenheden van Carv verkocht. 

Hoe werkt dat dan precies?

Het product bestaat uit twee sensoreenheden die in de vorm van een zooltje onder de voering van jouw skischoenen gelegd kan worden. Omdat de zolen minder dan een millimeter dik zijn voel je er niets van tijdens het skiën. Elk van deze zool bevat 48 druksensoren die kleine veranderingen in de drukverdeling meten. Naast de zooltjes ontvang je nog twee eenheden die aan de buitenkant van de skischoenen bevestigd moeten worden. Deze eenheiden bevatten een versnellingsmeter, een manometer en een gyroscoop waardoor het systeem wordt geïnformeerd over de oriëntatie en de beweging van de ski’s. Nadat de apparatuur is geïnstalleerd moet het ingesteld worden. Hierbij moet je even checken of de kracht die op rechter- en linker sensoren wordt uitgeoefend wordt gemeten in de app (deze moet oplichten om aan te geven waar de kracht op de schoen wordt uitgeoefend tijdens het lopen). Dit duurt hooguit een paar minuutjes.

Caro
De zool en de andere eenheid. Foto www.kickstarter.com

Real-time coaching

En dan is het tijd voor het echte werk. Er zijn twee opties, je kunt terwijl je aan het skiën bent worden gecoacht via je oortjes of je kunt er voor kiezen een samenvatting te krijgen van de statistieken na een afdaling. Tijdens de allereerste afdaling is het belangrijk het systeem te laten wennen aan jou. Vrijwel meteen daarna heeft het systeem alle informatie aan boord om jou feedback te kunnen geven. De gegevens die Carv verzameld is onderverdeeld in vier categorieën. Edging, rotatie, druk en balans. Deze aspecten worden verzameld en zo wordt er een algemene score gegeven op jouw techniek. Zeg maar een IQ-score. Je ziet waar je zwakke punt ligt en welk aspect het meest moet worden verbeterd om in het algemeen een betere skiër te worden. 

Carv
Foto www.kickstarter.com

Trofeën

Als de app een verbeterpunt heeft gevonden kun je bij de volgende afdaling kiezen uit real-time coaching gericht op dat specifieke punt. Real-time coaching houdt in dat je terwijl je skiet, aanwijzingen krijgt. Zo ben je terwijl je aan het afdalen bent bezig met het verbeteren van je techniek. Net alsof je een lesje hebt van een leraar. Ook houdt de app basistechnieken zoals het leunen op de ski’s en het overzetten van je gewicht in de bochten in de gaten en hoor je het als het niet goed gaat. De app let dus op alles en is jouw persoonlijke coach. Naast de feedback probeert de app je ook te motiveren. Zo zijn er trofeeën als je de beste skiër van het resort bent of als je persoonlijke records verbetert. De app is een aantal keer getest en de reacties zijn allemaal positief! Wil jij je skitechniek verbeteren met deze app? Je kunt de zolen en de trackers hier kopen! De app download je hier

Bron wareable & Telegraph
Hoofdfoto Pixabay


Meer lezen? Hier vind je alle artikelen!


 

(Visited 482 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.