Witte kerst voor Nederland?

Door Patricia Christiani | Bron: Alpenweerman.nl

Ja natuurlijk…ver weg nog…maar de Alpenweerman -toch niet de minste weerautoriteit op het gebied van sneeuw- en wintervoorspellingen- waagt zich aan een voorzichtige voorspelling voor een winterse kerst in Nederland!

Witte kerst in Nederland 10 jaar geleden

De definitie van een witte kerst is best streng. Het is volgens de KNMI pas een witte kerst als er op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek in De Bilt ligt. Dit is sinds 1901 slechts 8 keer eerder gebeurd. De laatste witte kerst dateert uit 2010. In bijna heel Nederland lag toen een gesloten sneeuwdek tussen de 5 en 20 cm.

Op de weerkaarten komt de verwachting voor kerst 2020 langzaam in zicht. Hoewel dit meteorologisch gezien nog ver weg is en dus de betrouwbaarheid op deze termijn nog laag is, kunnen we al wel inzien welke stromingspatronen er verwacht gaan worden. En er staat een spannende indicatie op de kaarten rond kerst in Nederland!

Eerst nog warmer

Terwijl het in de Alpen als een dolle sneeuwde, hadden wij de afgelopen dagen zowaar een licht winters weertype. De temperatuur lag iets onder normaal en in de nacht heeft het zelfs wat gevroren. Lokaal kwam er een vlokje motsneeuw voor en was er sprake van (aanvriezende) mist. Maar hierin komt geleidelijk verandering. Een depressie boven de Atlantische Oceaan komt dichterbij en vrijdag (11 december) passeert het warmtefront hiervan de Benelux. Er is een kleine kans dat dit voorafgegaan wordt door wat winterse neerslag. Daarna krimpt de stroming naar een zuidelijke richting waarmee veel zachtere en van origine subtropische lucht aangevoerd gaat worden. Het kwik gaat flink omhoog en komt zelfs weer even in de dubbele cijfers terecht.

Invloed van de Polar Vortex

Normaal gesproken komt er in dit jaargetijde niet snel verandering in zo’n westelijke criculatie en blijven we meestal zitten met de bijbehorende depressies en warme lucht. Er is echter een factor die nog invloed kan zijn op ons winterweer, die zich hoog boven onze hoofden afspeelt.

De zogenaamde Polar Vortex is een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De Polar Vortex (PV) wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. De aanwezigheid van deze kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht. Bij een goed ontwikkelde PV is deze mooi rond ingetekend boven de noordelijke pool met daaromheen een krachtige straalstroom. Bij een goed georganiseerde PV zien we ook minder meanderingen in de straalstroom. In zo’n geval verandert ons weerbeeld met een westcirculatie niet echt veel en is er weinig kans op winterweer.

Dat kan wel anders zijn als de vorm en kracht van de PV verandert. Want de poolwervel is niet altijd stabiel. Er kunnen in de luchtlaag plotselinge temperatuurstijgingen voorkomen (sudden stratospheric warming of SSW), die ervoor zorgen dat de poolwervel van z’n plek geduwd wordt of zelfs breekt in 2 of meerdere stukken. Deze veranderingen in luchtdruk kunnen zich tot in onze luchtlaag (troposfeer) uitstrekken. In dit artikel schreven we daar al eens meer over. 

witte kerst
Dat zou een mooi cadeautje zijn in deze tijd…een winterse kerst in Nederland. Foto: Pixabay

Poolhoog gaat winterweer brengen?

Momenteel hebben we nog te maken met krachtige zonale winden, maar de trend is dat deze afnemen. Hoe minder krachtig deze zijn, hoe meer kans op het breken van de PV. Wat ook helpt is dat we in de loop van de week wat interessants op de weerkaarten zien ontstaan, namelijk een poolhoog. Dit poolhoog kan ervoor gaan zorgen dat een deel van de Polar Vortex gaat breken. Zeer koude arctische lucht stroomt dan uit over het continent. De vraag daarbij is echter waar dit gaat gebeuren en of wij hiervan ook kunnen profiteren.

Op de weerkaarten rond de kerstdagen is verder ook nog te zien dat de westcirculatie niet echt lijkt door te breken. Het Russische hogedrukgebied aan de andere kant blijft deze namelijk tegengas geven en met hulp van het genoemde poolhoog zien we drukstijgingen boven Groenland en Spitsbergen. Koude Arctische lucht beweegt zuidwaarts en trekt het Europese continent op. En ook de Benelux lijkt in deze koude luchtsoort te komen.

Een kleine kans op een officiële witte kerst in Nederland…?

Afhankelijk van het stromingspatroon is er dan zelfs kans op winterse neerslag. Een winterse kerst is dan mogelijk en misschien zelfs wel een kleine kans op een officiële witte kerst in Nederland… De vraag hierbij blijft wel: bereikt deze Arctische luchtsoort de Benelux en blijft deze dan ook met de kerstdagen? Op deze termijn is daar nog niets concreets over te zeggen, al zijn er dus wel kleine aanwijzingen dat kerst mogelijk winters gaat verlopen!

Interessante ontwikkelingen dus, die we voor je blijven volgen…Maar wat zou het een mooi cadeautje zijn in deze tijd!

Hoofdfoto: Pixabay

Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer