Met deze wintersportweetjes ben jij de koning van de sneeuw

Door Pauline van der Waal

Wil je deze winter punten scoren tijdens de après-ski of in die vreselijk lange skilift? Of heb je zin om tijdens de rit over de Autobahn of de Autoroute du Soleil je medereizigers te verrassen met je alomvattende kennis? Leer dan vooral deze weetjes uit je hoofd en je bent de koning. De koning van de wintersport!

Langste skilift: ‘Peak 2 peak’ in Whistler, Canada

Om met die lange skilift te beginnen, de allerlangste is te vinden in Whistler, en gebouwd voor de Olympische Spelen van 2010. Wat meer getallen om intelligent uit de hoek te komen: de lift doet er elf minuten over om het traject van 4,4 km af te leggen en kostte 32 miljoen euro. Op het hoogste punt zweef je 500 meter boven de vallei en zit er drie kilometer kabel tussen de steunpilaren, zonder verdere ondersteuning.

Steilste afdaling in de Alpen: Langer zug in Lech

Op de 1e plaats staat de ‘Langer Zug’ in Lech (Oostenrijk) met een hellingspercentage van wel 142%! De Oostenrijkse speedskiër Harry Egger heeft hier een snelheidsrecord van 248 km/u gehaald.

Hoogst gemeten snelheid ooit op ski’s: 251 km/u

Speedskiër Harry was nog niet de snelste, want het huidige wereldrecord staat met 251 km/u op naam van de Italiaan Simone Origone en werd behaald op de snelle piste van Les Arcs, Frankrijk. Snowboarden gaat overigens een stuk langzamer, het record staat op 201,9 km/u. Dit komt doordat het grotere oppervlak van een snowboard veel meer wrijving veroorzaakt.

Eerste sleeplift: 1908 in Duitsland

De Duitser Robert Winterhalder was de uitvinder van de sleeplift. Hij kwam op het idee door uit te gaan van de techniek van een molen die werd aangedreven door waterkracht. Zijn eerste lift was 280 meter lang en sleepte de skiërs 32 meter omhoog.

Eerste stoeltjeslift: 1936 in Sun Valley, Idaho (USA)

‘Een sleeplift is goed, een stoeltjeslift is beter’, dacht ingenieur James Curran, werkzaam bij een bedrijf dat transport­banden maakte om bananen in te laden op schepen. Hij ging uit van het concept van deze band: een kabel met haken eraan die wordt voortgedreven door een motor. Voor de lift gebruikte hij een sterkere motor en verving hij de haken door stoeltjes. Dit principe wordt ook in de huidige stoeltjesliften nog steeds toegepast.

Oudste ski: zo’n 7000 jaar

In het noorden van Scandinavië zijn er grottekeningen van mensen op ski’s gevonden die tussen de 6000 en 7000 jaar oud zijn. Ze gebruikten ze vooral om gemakkelijker met de kuddes rendieren mee te reizen in hun leefgebied, waar het grootste gedeelte van het jaar sneeuw lag.

Oudste snowboard: zo’n 50 jaar

De uitvinding van het snowboard heeft wat langer op zich laten wachten, namelijk tot 1964. Lees hier de geschiedenis van het snowboard.

Hoogste skipiste in de Alpen: Zermatt op 3883 meter

Het gebied bij de Zwitserse Matterhorn gaat net boven Chamonix, Frankrijk (hoogste skipiste op 3842 meter) en La Grave, Frankrijk (slechts twee kilometer piste, maar wel op 3600 meter).

verse sneeuw in de Alpen

En naarmate de avond vordert, is er vast meer behoefte aan triviale weetjes. Gelukkig staat het Guinness Book of Records daar vol mee! Wat dacht je van:

  • De Noorse Anders Backe is recordhouder van het snelheidsrecord achteruitskiën: 131,23 km/u.
  • Het record ‘meeste verschillende skiliften binnen 24 uur’ is 46 stuks en is gebroken in Japan. Overigens had het net zo goed ‘meeste verschillende skiliften binnen 9 uur’ kunnen heten, want de liften waren alleen de gebruikelijke tijden geopend.
  • Het grootste snowboard ooit was 10 meter lang en 2.15 meter breed, bood plaats voor 27 mensen en kostte 200 uur om te maken.

Eerste automatische skipoortjes

Weetjes toevoegen!

Welke weetjes heb jij nog toe te voegen waar we onze vrienden de komende wintersport mee af kunnen troeven? Deel ze vooral hieronder in een reactie (aanmelden met Facebook is het makkelijkst!).


LEES HET WINTERSPORTNIEUWS ALS EERSTE OP snowrepublic.nl


Foto: resort Whistler

(Visited 3.053 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer