Met deze wintersportweetjes ben jij de koning van de sneeuw

Door Pauline van der Waal

Wil je deze winter punten scoren tijdens de après-ski of in die vreselijk lange skilift? Of heb je zin om tijdens de rit over de Autobahn of de Autoroute du Soleil je medereizigers te verrassen met je alomvattende kennis? Leer dan vooral deze weetjes uit je hoofd en je bent de koning. De koning van de wintersport!

Langste skilift: ‘Peak 2 peak’ in Whistler, Canada

Om met die lange skilift te beginnen, de allerlangste is te vinden in Whistler, en gebouwd voor de Olympische Spelen van 2010. Wat meer getallen om intelligent uit de hoek te komen: de lift doet er elf minuten over om het traject van 4,4 km af te leggen en kostte 32 miljoen euro. Op het hoogste punt zweef je 500 meter boven de vallei en zit er drie kilometer kabel tussen de steunpilaren, zonder verdere ondersteuning.

Steilste afdaling in de Alpen: Langer zug in Lech

Op de 1e plaats staat de ‘Langer Zug’ in Lech (Oostenrijk) met een hellingspercentage van wel 142%! De Oostenrijkse speedskiër Harry Egger heeft hier een snelheidsrecord van 248 km/u gehaald.

Hoogst gemeten snelheid ooit op ski’s: 251 km/u

Speedskiër Harry was nog niet de snelste, want het huidige wereldrecord staat met 251 km/u op naam van de Italiaan Simone Origone en werd behaald op de snelle piste van Les Arcs, Frankrijk. Snowboarden gaat overigens een stuk langzamer, het record staat op 201,9 km/u. Dit komt doordat het grotere oppervlak van een snowboard veel meer wrijving veroorzaakt.

Eerste sleeplift: 1908 in Duitsland

De Duitser Robert Winterhalder was de uitvinder van de sleeplift. Hij kwam op het idee door uit te gaan van de techniek van een molen die werd aangedreven door waterkracht. Zijn eerste lift was 280 meter lang en sleepte de skiërs 32 meter omhoog.

Eerste stoeltjeslift: 1936 in Sun Valley, Idaho (USA)

‘Een sleeplift is goed, een stoeltjeslift is beter’, dacht ingenieur James Curran, werkzaam bij een bedrijf dat transport­banden maakte om bananen in te laden op schepen. Hij ging uit van het concept van deze band: een kabel met haken eraan die wordt voortgedreven door een motor. Voor de lift gebruikte hij een sterkere motor en verving hij de haken door stoeltjes. Dit principe wordt ook in de huidige stoeltjesliften nog steeds toegepast.

Oudste ski: zo’n 7000 jaar

In het noorden van Scandinavië zijn er grottekeningen van mensen op ski’s gevonden die tussen de 6000 en 7000 jaar oud zijn. Ze gebruikten ze vooral om gemakkelijker met de kuddes rendieren mee te reizen in hun leefgebied, waar het grootste gedeelte van het jaar sneeuw lag.

Oudste snowboard: zo’n 50 jaar

De uitvinding van het snowboard heeft wat langer op zich laten wachten, namelijk tot 1964. Lees hier de geschiedenis van het snowboard.

Hoogste skipiste in de Alpen: Zermatt op 3883 meter

Het gebied bij de Zwitserse Matterhorn gaat net boven Chamonix, Frankrijk (hoogste skipiste op 3842 meter) en La Grave, Frankrijk (slechts twee kilometer piste, maar wel op 3600 meter).

verse sneeuw in de Alpen

En naarmate de avond vordert, is er vast meer behoefte aan triviale weetjes. Gelukkig staat het Guinness Book of Records daar vol mee! Wat dacht je van:

  • De Noorse Anders Backe is recordhouder van het snelheidsrecord achteruitskiën: 131,23 km/u.
  • Het record ‘meeste verschillende skiliften binnen 24 uur’ is 46 stuks en is gebroken in Japan. Overigens had het net zo goed ‘meeste verschillende skiliften binnen 9 uur’ kunnen heten, want de liften waren alleen de gebruikelijke tijden geopend.
  • Het grootste snowboard ooit was 10 meter lang en 2.15 meter breed, bood plaats voor 27 mensen en kostte 200 uur om te maken.

Eerste automatische skipoortjes

Weetjes toevoegen!

Welke weetjes heb jij nog toe te voegen waar we onze vrienden de komende wintersport mee af kunnen troeven? Deel ze vooral hieronder in een reactie (aanmelden met Facebook is het makkelijkst!).


LEES HET WINTERSPORTNIEUWS ALS EERSTE OP snowrepublic.nl


Foto: resort Whistler

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer