De Alpenlanden hebben te maken met zachte condities. In de meeste dalen stijgt de temperatuur ’s middags geregeld naar de dubbele cijfers en tijdens de nachten komt het soms niet eens meer tot vorst. Zo stijgt het kwik zondag in Sankt Anton am Arlberg naar 12 graden. Een dalafdaling is dan ook in de meeste skigebieden niet meer mogelijk. Boven de 2000 meter komt het nog wel tot nachtvorst en zijn de sneeuwcondities vooral ’s ochtends nog goed. In de middag wordt de sneeuw, vooral op de zuidhellingen zachter.

Wisselvallig weerbeeld, beter weer op komst?

Het weerbeeld is de komende dagen wat wisselend met af en toe enkele buien, maar ook droge perioden met zon. Vooral maandag krijgt een groot deel van de Alpen te maken met neerslag. Het blijft wel aan de zachte kant met een sneeuwvalgrens grofweg tussen 1700 en 2000 meter. Grote hoeveelheden worden overigens niet verwacht, want in de bergen gaat hooguit 10 tot 20 centimeter vallen.

Aan de zuidkant valt dit keer nauwelijks wat. Vanaf dinsdag wordt het droger, maar de kans op een bui blijft vooral in delen van Zwitserland, Frankrijk en in het noordwesten van Italië wel aanwezig. In de loop van volgende week wordt de verwachting onzeker. Er zijn signalen voor enkele buien, maar zeker ook lange droge perioden met ruimte voor de zon. Er staat over het algemeen weinig wind, ook in de bergen.

Voor wintersportactiviteit dichtbij huis kan je het beste tot volgend wintersportseizoen wachten, want van wintersport is hier nauwelijks meer sprake. In Winterberg is nog een enkele piste open, maar van goede sneeuw is geen sprake. Tijdens de nachten vriest het niet en ook overdag is het zacht met middagwaarden vaak richting 10 graden, alleen zaterdag is het iets frisser. Het is dan ook nog de vraag wanneer dit gebied sluit.


Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.

Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!


Zon en kans op lawines

Wanneer de zon schijnt is het direct heerlijk weer om lekker op het terras te zitten. Smeer je wel goed in, want de zon is in de Alpen al vrij krachtig. Een onbeschermde huid kan vooral op enige hoogte in een witte omgeving al na enige tijd verbranden. Daarnaast zorgen de zachte omstandigheden ervoor dat de kans op lawinegevaar toeneemt. In delen van Zwitserland en Italië, onder andere in Wallis en Graubünden, is het lawinegevaar momenteel aanzienlijk groot. Het is dan ook verstandig om niet off-piste te gaan.

Tekst: Jeroen Elferink, WeerOnline | Hoofdfoto: Sankt Anton, Edwin Hagenouw


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer