Er is veel sneeuw gevallen in de Alpen en daar kunnen de wintersportliefhebbers de komende dagen goed van profiteren! Er staan namelijk prachtige dagen met kaiserwetter op het programma. Ook voor de skigebieden dichterbij huis is er goed nieuws!

Het is volop winter in de Alpen. Vorige week waren de dalen nog veelal groen van kleur, maar afgelopen dagen is veel sneeuw gevallen. In sommige skidorpen kwam het zelfs tot 30-50 centimeter. Ook in Winterberg is wat verse sneeuw gevallen, maar hier kwam het slechts tot een klein laagje. De pistes moeten het hier dan ook hebben van kunstsneeuw.

Kaiserwetter

In de Alpenlanden komen regionaal eerst nog wolkenvelden voor, maar de komende dagen is het de zon die het weerbeeld bepaald. Tot en met dit weekend zijn de luchten vaak strakblauw van kleur. De combinatie van vers gevallen sneeuw, zon en weinig wind maken het prachtige condities om op de lange latten te staan. Het heldere weer maakt het zicht op de pistes uitstekend. Kleed je wel goed aan als je op wintersport gaan, want het is behoorlijk koud. In de dalen ligt het kwik in de middag veelal rond het vriespunt en tijdens de nachten komt het tot matige of strenge vorst. Op de bergen blijft het overdag flink vriezen.

Ondanks het koude weer maakt de zon veel goed. Met een warme skioutfit aan is het in de middag heerlijk weer om op het terras te zitten. Daarnaast komt je zonnebril goed van pas. Voorlopig houdt het zonnige en koude weerbeeld aan, pas later in de loop van het weekend is meer bewolking aanwezig en volgende week neemt de kans op sneeuw toe.

Winterberg en Zwarte Woud

Niet alleen in de Alpen, maar ook in Winterberg en in het Zwarte Woud kan je terecht voor wintersportpret. In Winterberg is het koud genoeg om de sneeuwkanonnen te benutten en daar maakt het gebied dan ook volop gebruik van. Tot en met donderdag schijnt hier de zon, daarna maakt het zonnige weer plaats voor meer bewolking en later in het weekend stijgt de neerslagkans.

Het blijft voorlopig wel koud met maxima rond het vriespunt en lichte tot matige vorst gedurende de nachten. Op de toppen van het Zwarte Woud kan het soms wel stevig waaien. De temperatuur kan voor het gevoel wel 5 graden lager uitkomen dan de luchttemperatuur.

Lawinegevaar neemt toe

De verse sneeuw brengt ook nadelen met zich mee, want door de grote sneeuwhoeveelheden van afgelopen dagen is de kans op lawinegevaar flink gestegen. In de meeste skigebieden in de Alpenlanden geldt momenteel een lawinegevaar niveau 2 of 3. Dit betekent dat er een matige tot aanzienlijke kans bestaat op lawines. Buiten de pistes skiën of snowboarden brengt deze dagen dus grote risico’s met zich mee.

Toenemende kans op neerslag

Voorlopig is het dus nog kaiserwetter en is het droog en zonnig. De verwachting op langere termijn is nog onzeker, al nemen de neerslagkansen volgende week wel toe. Dit komt omdat een groot deel van Europa, waaronder de Alpen, weer te maken krijgt met een zuidwestelijke stroming, waardoor geregeld neerslaggebieden kunnen overtrekken.

Bron: Redactie Weeronline | Foto: Patricia Christiani

Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer