WINTERSPORTKENNIS | Voorrangsregels op de piste

Door de redactie van Snowrepublic

Iedere wintersportvakantie zijn er duizenden mensen op de pistes te vinden. Met zoveel personen die dicht op elkaar van de pistes af sjezen, gaat het wel eens mis. Zorg ervoor dat je de voorrangsregels op de piste weet om zo de kans op ongelukken zo klein mogelijk te houden en je aansprakelijkheidsverzekering of zorgverzekering niet aan te hoeven spreken.

Verkeersregels skiën en snowboarden

Er kleven een aantal risico’s aan skiën en snowboarden. Naast de bekende valpartijen, kunnen ook andere wintersporters op de piste een risico vormen. Wat doe je bijvoorbeeld als je iemand in wilt halen of als je het spoor van een andere snowboarder of skiër kruist? Net als op de weg gelden er in dit soort situaties verkeersregels op de pistes. Deze zijn opgesteld door de Fédération Internationale de Ski (FIS).

Als wintersporter ben jij verplicht om de regels te kennen en je hier aan te houden. Doe je dit niet? Dan kun je je heel wat problemen op de hals halen. Indien na een ongeluk blijkt dat jij je niet aan de geldende regels hebt gehouden kan je zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.

Pisteregels FIS

De belangrijkste regel is dat je rekening met elkaar houdt en je zo gedraagt dat je geen gevaar voor jezelf en anderen vormt of schade veroorzaakt. Je moet dus in staat zijn om jezelf op de latten onder controle te houden. Jouw snelheid en stijl pas je daarnaast aan naar de weers- en sneeuwomstandigheden van het moment.

Wil je een ander inhalen? Dan moet je jouw spoor zo kiezen dat jij en de ander niet in gevaar worden gebracht. De persoon die wordt ingehaald heeft voorrang. Inhalen mag van boven naar beneden en vanaf links of rechts. Wanneer je na een stop de piste weer betreedt, moet je boven en onder je checken of je veilig de piste kan betreden.

Stoppen op de piste

Je mag alleen stoppen op de piste als dit absoluut noodzakelijk is. Voorkom dat je stopt zonder noodzaak op drukke of smalle plekken en ga indien mogelijk helemaal aan de rand van de piste staan. Na een val zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk de route weer vrijmaakt. Iedereen die te voet de piste op klimt of afdaalt, moet dit aan de randen van de piste doen. Houd je altijd aan borden, markeringen en andere aanwijzingen.

Ten slotte dien je je altijd te kunnen identificeren op de piste en moet je bijstand verlenen in het geval van een ongeluk. Je voorkomt meer schade door de plek van het ongeluk te markeren door je snowboard rechtop te zetten of een paar ski’s gekruist neer te zetten op een paar meter boven de plek waar het ongeluk gebeurd is.

Ga jij voor het eerst op wintersport? Met deze tips geniet je van een relaxte en ontspannen wintersport.