Na de sneeuwval van afgelopen weekend gaat de zon weer schijnen in de Alpen. Op veel plaatsen worden veel zonuren en echt “Kaiserwetter” verwacht. Alleen in noordwest Italië wordt juist sneeuwval verwacht. Welke regio’s de meeste dagen Kaiserwetter krijgen en hoe het winterweer dichterbij huis is? Dat lees je in dit artikel.

Op maandag is de dag in de Alpen begonnen met wolkenvelden. Uiteindelijk breekt het wolkendek steeds meer open en komt de zon meer tevoorschijn. Hogerop in de bergen kan lokaal nog een vlok sneeuw uit de dikkere bewolking vallen. Waar nog wel neerslag van betekenis gaat vallen is in het noordwesten van Italië. Rond de Zwitserse grens wordt maximaal tien centimeter verwacht en tot twintig centimeter in de bergen grenzend aan Frankrijk. 

In die regio valt niet alleen vandaag sneeuw. Met een aanhoudende oostelijke stroming blijft het tot het einde van de week sneeuwen. De intensiteit wisselt, maar in totaal kan tot vrijdag in de Italiaanse bergen grenzend aan Frankrijk dertig tot zestig centimeter sneeuw vallen. Op een enkele bui na zal de neerslag de Franse of Zwitserse Alpen nauwelijks bereiken. 

Sneeuw in Italië

Daarnaast liggen de Alpen nog in de koudere lucht. Vandaag liggen de temperaturen op 1500 meter hoogte tussen de –4 graden in de Franse Alpen en Noord-Italië tot –10 graden rondom Salzburg. Verder staat er weinig wind met uitzondering van de Frans-Italiaanse grens waar een merkbaar aanwezige wind staat. 

Een zonovergoten dinsdag

Qua wintersportweer gaat dinsdag voor een groot deel van de Alpen een prachtige dag worden. De ochtend begint in de dalen koud: matige tot strenge vorst. De vorstgrens ligt overdag tussen de 1000 meter rondom Salzburg tot 1300 meter in de Franse Alpen. Hierdoor zullen de temperaturen in de meeste dalen overdag uiteindelijk boven het vriespunt uitkomen. 

Oostenrijk heeft dinsdag de beste papieren voor een dag met volop zonneschijn. Eventuele bewolking die ‘s ochtends in de dalen nog aanwezig is lost redelijk snel op. In de Franse Alpen en Noord-Italië is meer bewolking aanwezig die uiteindelijk ook grotendeels op zal lossen. Met uitzondering van het noordwesten van Italië blijft het droog in de Alpen en staat er weinig wind. 

Wisselend beeld op woensdag en donderdag

Na opnieuw een heldere nacht begint de dag op woensdag en donderdag met matige tot strenge vorst in de dalen. Met name in Oostenrijk, Zwitserland en het noordoosten van Italië is het zonnig.In het noordwesten van Italië door de sneeuwval is het daar bewolkt. In de Franse Alpen is meer ruimte voor de zon afgewisseld met hogere bewolking. Lokaal valt in Frankrijk een sneeuwbui rond de Italiaanse grens. Wel is het woensdag en donderdag zachter in de Alpen. De 0-gradengrens ligt tussen de 1700 en 2200 meter. Daarnaast waait vanaf woensdag op de bergtoppen rondom Salzburg en het noordoosten van Italië een merkbaar aanwezige wind. Vanaf donderdag komen ook meer wolkenvelden voor. Door de oplopende temperaturen en zonneschijn is het de vraag hoe goed de sneeuw zich gaat houden. Zeker op de zuidhellingen in de lagergelegen delen zal de kwaliteit van de sneeuw achteruitgaan gedurende de week. 

Volgend weekend: koelere lucht richting de Alpen

Richting het weekend gaat de wind meer uit een noordelijke richting waaien. Hierdoor kan koelere lucht richting de Alpen stromen. Daarnaast neemt de bewolking, en de kans op wat sneeuw, toe. Vooralsnog worden geen grote hoeveelheden verwacht in het weekend. In het volgende wintersportbericht zullen de details rond het weekend bekend zijn. Hierin zal dan ook meer aandacht zijn voor het weer op de routes richting de Alpen.


En hoe is het in Sauerland en de Vogezen

Dichterbij huis is ook nog winterweer te vinden. Zo viel afgelopen weekend op de toppen van de Vogezen een vers laagje sneeuw. Hierdoor kleurt het groene landschap weer even wit. In het Sauerland lag vrijdag vooral sneeuw op de pistes. Nu ligt ook naast de pistes weer verse sneeuw. Zo ligt op maandagochtend op de Kahler Asten (839 meter hoogte) 15 centimeter sneeuw. 

Net als in de Alpen gaat het weerbeeld in de Vogezen en het Sauerland zonnig verlopen de komende dagen. In beide regio’s vriest het in de ochtend licht tot matig. Overdag liggen de temperaturen rond het vriespunt op de toppen en enkele graden daarboven in de dalen. De matige oostelijke wind zal het voor

Bron: WeerOnline Wintersport, Maarten Minkman | Meer over het weer in de Alpen lees je op Alpenweerman.nl

GESPONSORDE ARTIKELEN

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer