Met je ogen dicht de zon en de warmte op je gezicht voelen. Dat is zo’n moment tijdens de wintersport waar je ultiem van kunt genieten. Het zijn juist die momenten, waarbij je even helemaal opgaat in het moment. En dat is waar het om draait tijdens vakantie, de juiste balans tussen ontspanning en inspanning. Ook in de Isère weten ze dat het heerlijk is om op verschillende manieren te genieten van je vakantie. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook als je kijkt naar de prachtige natuurlijke omgeving. En daar is nog veel meer te beleven! In dit artikel neem ik mee naar de meest bijzondere en uitdagende activiteiten in de sneeuw.  

Toerskiën, het skiën zonder skiliften 

Links van je zie je de skiliften naar boven gaan. Iedere keer een bankje vol met mensen die zo naar boven worden gebracht om vervolgens naar beneden te skiën. Je vraagt je af of ze jou ook vanaf het bankje zien, zo midden in de sneeuw. Als een klein stipje wat zich langzaam naar boven toe beweegt. Ook al lijkt het onlogisch, jij hebt er bewust voor gekozen om te gaan toerskiën. Niet alleen naar beneden razen op je ski’s, maar ook zonder hulp eerst naar de top van de piste klimmen.  

Toerskiën is hierdoor een intensieve sport, waarbij je op zijn minst een goede conditie moet hebben. Je wil immers net zo enthousiast van de piste af als al die andere skiërs, die met een skilift naar boven zijn gekomen. In de Isère vind je hiervoor meerdere parcoursen, voor de beginner die voor het eerst het toerski-avontuur aangaat, maar ook voor de gevorderde toerskiër die zijn lichamelijke conditie weer eens wil beproeven.  

Foto 1: Toerskiën in Chamrousse. Foto door Jocelyn Chavy. Foto 2 & 3: Toerskiën in Villard-de-Lans. Foto door Focus Outdoor

Hier vind jij de mooiste locaties

Op verschillende locaties in de Isère zijn parcoursen voorbereid voor de toerskiërs. Als je voor het eerst op pad gaat, dan biedt het skigebied Oz-en-Oisans een bewegwijzerd parcours met slechts 250 meter hoogteverschil. Een parcours met net iets meer uitdaging vind je in Chamrousse, waar je over een lengte van 4 kilometer 510 meter niveauverschil hebt. Hier vind je ook de aansluiting met een off-piste parcours richting Lac des Pourettes en de Lac Roberts. Voor dit off-piste parcours moet je wel een ervaren skiër zijn.  

In de Alpe d’Huez vind je vijf verschillende, ongeprepareerde parcoursen, waar je als toerskiër op eigen risico gebruik van mag maken. Gelukkig zijn de parcoursen hier wel afgebakend met borden en paarse paaltjes. Ook in Les 7 Laux is er aandacht besteed aan de toerskiërs. Het skioord biedt een Free Toerskipas aan voor 14 euro en geeft toegang tot drie stoeltjesliften die je naar fantastische off-piste toerskigebieden brengen. Voor de echte sportievelingen bieden ze in Les 2 Alpes de Challenge 5500 m D+ aan, waar je in vijf dagen maar liefst 5500 meter niveauverschil ervaart. Ook in Villard Reculas in de Oisans kan jij meer inhoudelijke kennis vergaren over toerskiën, als je met de ervaren toerskiër en skileraar Etienne Bonnet op pad gaat.  

Klooster in Chartreuse
Het klooster in Chartreuse. Foto: Alexandre Gelin

Pure stilte in de natuur  

Om te genieten van de stilte van de natuur, is de sneeuw een perfecte plek. Zolang niemand door de krakende sneeuw loopt en er geen wintersporters in de buurt zijn, bied de witte deken van sneeuw een baken van stilte. In Saint-Pierre de Chartreuse nemen ze je graag mee op een stiltewandeling rondom het klooster en door het bos. Je gids François vertelt je bij iedere stop over de geschiedenis van de omgeving en de inwoners. Door zijn verhalen is het geen compleet stille wandeling, maar je zult er vast en zeker opgeladen van terug komen.  

Ook in Besse-en-Oisans, Col d’Ornon en Ivresse des Montagnes duik jij zo de stille natuur in. Op iedere locatie wél op een eigen manier. In de berghut La Boire in Besse-en-Oisans ben je zo ver verwijderd van alle elektronica én toegangswegen, dat je heerlijk ontspannen kunt genieten van de omgeving. Je hebt hierbij één geluk, want de eigenaar van de berghut is berggids en kan je dus overal mee naartoe nemen.

In Col d’Ornon kun je kiezen uit langlaufen of sneeuwschoenwandelen als je door het grootste Elzenbos van Europa beweegt. Er zijn meerdere parcours te vinden voor beide typen wintersport, dus genoeg mogelijkheden om de omgeving te ontdekken. En ga je met je kinderen op wintersport? Overweeg dan om in Ivresse de Montagne te overnachten in een iglo. De uitdaging is geschikt voor kinderen ouder dan 14 jaar.  

Sneewschoenwandeling in sneeuw
Sneeuwschoenwandelen, hier op Plateau de l’Alpette. Foto: Images Reves

Bijzondere uitdagingen in de Isère  

Ben je na toerskiën, sneeuwschoenwandelen en opladen in de natuur nog niet klaar met je wintersport? En wil jij thuiskomen met de meest fantastische verhalen over jouw sportactiviteiten? Dan staat het wellicht op jouw lijf geschreven om in dit winterse landschap te ontdekken via een trailrunparcours of misschien juist vanaf grotere hoogte als je gaat ijsklimmen.  

Als trailrunner haal jij je hart op in Villard Reculas in de Oisans. Hier kun je – indien gewenst onder begeleiding – twee parcoursen ontdekken. Een daarvan loopt rond Lac du Langaret en het tweede parcours neemt je mee naar 2100 meter hoogte, bij de stoeltjeslift Villarais. Wil jij liever de hoogte in met je handen aan het ijs? Dan kun je vanuit Oz-en-Oisans ook naar Symphonie d’Automne lopen, waar je met begeleiding deze prachtige waterval van 70 meter hoogte kunt beklimmen. Ook in de Vercors vind je zo’n prachtige locatie. Hier beklim je een 30 meter hoge rots via 12 verschillende routes, die zowel voor kinderen vanaf 10 jaar als volwassenen beschikbaar zijn.  

sneeuwschoenen naast accommodatie
Sneeuwschoenen staan klaar voor gebruik in Chartreuse. Foto: David Boudin

Plan jouw ideale reis naar de Isère  

Ben jij op zoek naar een wintersport locatie waar je meer kan en gaat doen dan skiën of snowboarden? Of ben je toe aan een momentje écht off-grid, zonder telefoon maar juist totaal verbonden met de natuur? Kijk dan verder op Alpes Ishere voor meer informatie over alle activiteiten.