“Als je een tijdje niks gedaan hebt, heb je het grootste risico op blessures. Skiën is een extreem voorbeeld, want je doet het een hele tijd niet, en opeens ga je weer. Bij de meeste andere sporten kan je nog wat opbouwen met training, maar bij wintersport is daar meestal minder sprake van. Chirurgen zien patiënten in alle soorten en maten, maar twee groepen steken er sinds het einde van de coronamaatregelen boven uit: fanatieke jongeren en oudere vrouwen. Vele jongeren zijn natuurlijk fit maar hebben door Corona vaak een paar jaar niet geskied en missen het gevoel en recente ervaring.

Ook zijn chirurgen vaak wat oudere vrouwen op de behandelbank langskomen. Sommigen moeten achter hun kinderen aan skiën en maken dan een onverwachte, foute beweging. Vrouwen hebben sowieso een grotere kans op knieletsel, vooral in de week voor ze ongesteld worden. Meisjes die dat voor het eerst meemaken, hebben het grootste risico. Dat komt doordat hun lichaam ook verandert op manieren die ze soms niet doorhebben, zoals hun skelet en manier van lopen.

Artsen verwachten de komende tijd nog een hoop nieuwe kniepatiënten te zien. De regio’s Noord en Midden zijn afgelopen weekend begonnen aan de voorjaarsvakantie. De regio Zuid is er sinds maandag van terug. De voorjaarsvakantie is een populaire periode voor wintersport, wat ook traditioneel een piek aan blessures betekent.

Onverwachte bewegingen

De verwachting is dat het vanaf komende week “weer gescheurde kruisbanden gaat regenen”, volgens de specialisten. De eerste piek rond de kerstvakantie werd verder gestuwd door door matige sneeuwval, met smalle pistes en dus meer onverwachte bewegingen tot gevolg. Maar ook toen was de plotselinge belasting de voornaamste reden. De meeste ongelukken gebeuren op de eerste of laatste dag van de wintersportvakantie. Op de eerste dag missen mensen nog de controle en het gevoel. De laatste dag worden mensen juist overmoedig.

Kruisbandblessures worden meestal zonder contact veroorzaakt worden. Bij het skiën gebeurt het als je langzaam draait en je ski niet uitgaat, waardoor je ‘vast’ blijft staan. Dat kan iedereen overkomen, zeker als je na een langere tijd weer op ski’s staat.

Artsen raden ook ervaren wintersporters aan rustig op te bouwen. Niet meteen de zwarte piste af. Als de spieren in je benen niet goed getraind zijn, is de kans groot dat dat fout gaat. Ze adviseren: “Ga weer een keer naar een indoor skibaan, of op zo’n tapijt. Bouw je spieren en conditie op, voordat je weer de sneeuw in gaat.”

Bron: Nu.nl, op basis van interviews met dokter Brouwer van het Martini Ziekenhuis in Groningen en dokter Brinkman van het Viasana Ziekenhuis in Mil

GESPONSORDE ARTIKELEN

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer