“Als je een tijdje niks gedaan hebt, heb je het grootste risico op blessures. Skiën is een extreem voorbeeld, want je doet het een hele tijd niet, en opeens ga je weer. Bij de meeste andere sporten kan je nog wat opbouwen met training, maar bij wintersport is daar meestal minder sprake van. Chirurgen zien patiënten in alle soorten en maten, maar twee groepen steken er sinds het einde van de coronamaatregelen boven uit: fanatieke jongeren en oudere vrouwen. Vele jongeren zijn natuurlijk fit maar hebben door Corona vaak een paar jaar niet geskied en missen het gevoel en recente ervaring.

Ook zijn chirurgen vaak wat oudere vrouwen op de behandelbank langskomen. Sommigen moeten achter hun kinderen aan skiën en maken dan een onverwachte, foute beweging. Vrouwen hebben sowieso een grotere kans op knieletsel, vooral in de week voor ze ongesteld worden. Meisjes die dat voor het eerst meemaken, hebben het grootste risico. Dat komt doordat hun lichaam ook verandert op manieren die ze soms niet doorhebben, zoals hun skelet en manier van lopen.

Artsen verwachten de komende tijd nog een hoop nieuwe kniepatiënten te zien. De regio’s Noord en Midden zijn afgelopen weekend begonnen aan de voorjaarsvakantie. De regio Zuid is er sinds maandag van terug. De voorjaarsvakantie is een populaire periode voor wintersport, wat ook traditioneel een piek aan blessures betekent.

Onverwachte bewegingen

De verwachting is dat het vanaf komende week “weer gescheurde kruisbanden gaat regenen”, volgens de specialisten. De eerste piek rond de kerstvakantie werd verder gestuwd door door matige sneeuwval, met smalle pistes en dus meer onverwachte bewegingen tot gevolg. Maar ook toen was de plotselinge belasting de voornaamste reden. De meeste ongelukken gebeuren op de eerste of laatste dag van de wintersportvakantie. Op de eerste dag missen mensen nog de controle en het gevoel. De laatste dag worden mensen juist overmoedig.

Kruisbandblessures worden meestal zonder contact veroorzaakt worden. Bij het skiën gebeurt het als je langzaam draait en je ski niet uitgaat, waardoor je ‘vast’ blijft staan. Dat kan iedereen overkomen, zeker als je na een langere tijd weer op ski’s staat.

Artsen raden ook ervaren wintersporters aan rustig op te bouwen. Niet meteen de zwarte piste af. Als de spieren in je benen niet goed getraind zijn, is de kans groot dat dat fout gaat. Ze adviseren: “Ga weer een keer naar een indoor skibaan, of op zo’n tapijt. Bouw je spieren en conditie op, voordat je weer de sneeuw in gaat.”

Bron: Nu.nl, op basis van interviews met dokter Brouwer van het Martini Ziekenhuis in Groningen en dokter Brinkman van het Viasana Ziekenhuis in Mil

GESPONSORDE ARTIKELEN

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer