Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Bij de Grieken ontstond heel lang geleden het idee om lange afstandslopen te organiseren. Een concept dat zich al gauw verspreidde over de rest van de wereld. Voor veel duurlopers is een marathon het hoogtepunt. Maar voor de atleten en sneeuwliefhebbers die nog meer uitdaging zoeken zetten wij de meest originele marathons in de sneeuw op een rijtje.  

1. The Antarctic Ice Marathon (TM) op Antarctica 

Beeld je in: 42,195 km hardlopen op een weg vol met ijs en sneeuw en tempraturen ver onder nul, het lijkt onmogelijk. Hoewel The Antarctic Ice Marathon misschien wel de meest zware marathon ter wereld is, wint de wedstrijd elk jaar aan populariteit.  

Op 14 december 2021 vindt alweer de zestiende editie van de Antarctic Ice Marathon (TM) plaats. Op 80 graden zuiderbreedte, slechts een paar honderd kilometer verwijderd van de Zuidpool aan de voet van het Ellsworthgebergte komen diverse lopers samen. Ook het rennen van de halve marathon is mogelijk. En hoewel het adembenemende pad op een hoogte van 700 meter al een hele hindernis is, zorgt ook het inschrijfgeld voor een groot obstakel. Meedoen kost maar liefst 15.000 euro en een goede voorbereiding is noodzakelijk.  

Leuk feitje: in 2014 won de Nederlander Marc De Keyser de Antarctic Ice Marathon.

2. Engadin Skimarathon in Zwitserland 

Voor een skimarathon hoef je niet per se af te reizen naar de andere kant van de wereld. In Europa is er ook keuze genoeg, zoals deze in Zwitserland. 

Elk jaar wordt op de tweede zondag van maart in Maloja in het Oberengadin het startschot gegeven voor de Engadin Skimarathon. Zo’n 14.000 langlaufers lopen een 42 kilometer lange marathon langs bevroren meren, dorpen en een uniek landschap. 

Opvallend en spectaculair is het onstuimige gedeelte in het Staz-bos, waar 4 procent van de deelnemers de sneeuw kust wat zorgt voor maar liefst 500 valpartijen.  

3. Polar Circle Marathon in Groenland

“The Coolest Marathon on Earth”, zo wordt de Polar Circle Marathon in Kangerlussuaq, Groenland ook wel genoemd. Omringd door het ijs in de verse lucht tussen de Muskusossen en poolvossen, kan je deelnemen aan de halve of hele marathon (of allebei zelfs) in de meest afgelegen hoeken van de wereld. 

Deelnemers starten op de ijskap en lopen door gletsjertongen en de arctische woestijn (aantal eilanden in de Noordelijke IJszee). De route loop je over een grindweg (vaak besneeuwd). Een flinke uitdaging tussen de rendieren en muskusossen met als een van de hoogtepunten (met een beetje geluk) een glimp van het noorderlicht. 

Dit jaar vindt deze editor plaats op 30 en 31 oktober. 

4. Sumavsky Skimarathon in Tsjechië 

Dat een marathon niet per se op hardloopschoenen hoeft, bewijst de Sumavsky Skimarathon in de Sumava in Tsjechië. Dichtbij het Drielandenpunt van Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië wordt al sinds 1984 deze marathon georganiseerd. 

De Šumava staat bekend als langlaufgebied en de pistes van de Sumavsky Ski Marathon liggen op een hoogte van ongeveer 1000 m tot 1150 m in het Boheemse Woud. 

Op zaterdag is de skatingmarathon en de kinderwedstrijd (46 en 23 km) en op zondag de klassieke marathon (45 en 23 km). De eerstvolgende editie zal zijn op 26 en 27 februari 2022.

5. Canadian Ski Marathon in Canada 

Geen winnaars of verliezers, dat staat centraal bij deze langste en oudste noordse skitocht van Noord-Amerika. De tweedaagse marathon The Canadian Ski Marathon vindt plaats in februari in de regio Lachute – Montebello – Mont Tremblant & Gatineau, Québec

Je leeftijd, uithoudingsvermogen of vaardigheid maakt niet uit, want de helft van de deelnemers zijn gezinnen of toerskiërs die niet de volledige afstand skiën. Het leuke is dus dat je je eigen marathon kan bepalen en het maximum van het weekend is 160 kilometer. 

De volgende editie vindt plaats op 4 en 5 februari 2022. 

6. Skimarathon Saalfelden in Oostenrijk 

42 kilometer, 21 kilometer, 10,5 kilometer of de Mini-Skimarathon voor kinderen en studenten; bij de Skimarathon Saalfelden zijn er opties genoeg. 

De goed geprepareerde langlaufloipes leiden alle deelnemers over glooiende heuvels door het indrukwekkende alpenlandschap van Saalfelden. Voor de teamspelers onder ons is er het teamklassement, waarbij drie deelnemers zich kunnen opgeven. Na de finish van het laatste teamlid wordt gekeken naar alle drie de tijden en het gemiddelde berekend.   

Ook een pluspunt van deze marathon is dat inschrijven relatief goedkoop is! Voor het registreren betaal je slechts 30 euro. Inschrijven voor de Skimarathon Saalfelden die plaats vindt op 6 februari kan nog steeds. 

Hoofdfoto: © Albatros Adventure Marathons, Bo Eriksen


Anderen lazen ook:

 • Komt dat zien: nieuw in het Skicircus!
 • Bijzondere wintersportbestemmingen: Liechtenstein
 • Rab wint awards met het duurzaam Krohma Cirque winterjack

 • (Visited 422 times, 1 visits today)

  Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


   

   

  BBI Travel

  Wintersport in Scandinavië 

  Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

  Voigt Travel

  Wintersport in Zweden 

  Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

  Wintersport in Trentino

  De winter in Trentino geeft je vleugels 

  Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer