Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Laat je winterbanden nakijken

Door: Bastiaan van der Staay

Gelukkig komt de winter er aan met hopelijk flinke pakken sneeuw. Lekker om over te skiën en te boarden maar er over rijden is wel weer wat anders. Gelukkig zijn daar de winterbanden. Zorg er wel voor dat er nog minimaal 4 mm profieldiepte opzit anders werken ze niet goed. Maar beter is 6-8 mm. 

Verplicht of niet, doe de Winterbandencheck

Winterbanden maken echt wel het verschil maar zijn niet overal verplicht. Zo is het in ons land niet verplicht op winterbanden te rijden. Maar mijn eigen ervaring vertelt me dat als er sneeuw ligt het wel heel veel scheelt. In de landen om ons heen zijn er wel regels.

Duitsland

Ja, ze zijn verplicht alleen bij winterse omstandigheden. Dat is natuurlijk een rekbaar begrip. Los waarvan weet je natuurlijk nooit helemaal zeker van te voren of je die omstandigheden tegen gaat komen. De kans dat je ze tussen 1 november en 1 april tegenkomt op weg naar de wintersport is echter heel erg groot. Volgens de wet zijn er winterse omstandigheden als het sneeuwt, sneeuw ligt, ijzelt of dat het glad is door smeltende sneeuw en rijp. Heb je niet de goeie banden onder je auto liggen riskeer je boetes van €60,- tot €80,-. Dat is nog te overzien. Het wordt vervelender als je buiten jouw schuld bij een ongeluk betrokken raakt zónder winterbanden. Je kunt dan mede aansprakelijk gesteld worden. Dat kan in de papieren lopen en dan is het nog de vraag om je eigen verzekering dat dekt. Winterbanden dus.

Frankrijk

Als er een bord langs de weg staat dat zegt dat je winterbanden moet hebben is dat vanaf dat punt nodig. Maar ja, je gaat natuurlijk niet met een dubbele set banden onderweg, die je dan bij het bord zeker omwisselt. Of je moet een andere route kiezen, als die er al is. Winterbanden dus.

Zwitserland

Ook hier geldt; verplicht bij een bord. Maar in Zwitserland is het dan weer wel zo dat ook als er geen bord staat je bij een ongeval toch de schuld kan worden toegewezen simpelweg omdat je geen goede winterbanden hebt. En als je een heuvel niet opkomt omdat je met zomerbanden een besneeuwde berg op wilt rijden kan je hiervoor een boete krijgen wegens verkeershinder.

Italië

In Italië gaat alles weer een beetje anders. Winterbanden verplicht wanneer je het bord ziet staan. Maar dan alleen tussen 15 november en 15 april. Om het allemaal extra overzichtelijk te maken -niet dus- kunnen de regels per regio ook weer verschillen. En ook hier geldt net als in Zwitserland: ook als er geen bord staat, kun je bij een ongeval als schuldige worden aangewezen met alle gevolgen van dien.

Oostenrijk

Hier gelden dezelfde regels als voor Duitsland (niet zo gek trouwens). Ze zijn dus verplicht bij winterse omstandigheden, dat wil dus zeggen als het sneeuwt, er sneeuw ligt, ijzelt of als het glad is door smeltende sneeuw en rijp. Je mag ook sneeuwkettingen inzetten op de aangedreven as(sen) maar dan alleen als de wegen met een sneeuw- of ijslaag zijn bedekt.  Alles daar tussen dus niet. Boetes variëren van € 35,- tot € 5.000,-!

Bovenstaande informatie komt van de site bandveilig.nl. Hier kun je alles om een goede winterbandencheck te doen nog eens tot in detail nalezen.

Wil je nog meer weten over de nieuwste wet- en regelgeving in onder andere Duitsland, lees dan ook  dit artikel van collega Saskia.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer