Er was veel verwarring over een wetsvoorstel in Frankrijk, waarin de overheid winterbanden per november 2019 verplicht wilde stellen. Frankrijk is namelijk één van de weinige Alpenlanden waar het gebruik van winterbanden nog niet verplicht is. De wet waarin winterbanden verplicht werden gesteld per 1 november 2019 is in december 2016 zelfs al aangenomen, maar is nooit in z’n geheel gepubliceerd. Dat betekent dat de wet nog niet in werking is getreden. Ofwel: winterbanden zijn nog steeds niet vereist in de Franse Alpen en Pyreneeën.

Rijd verstandig, rijd op winterbanden

Het rijden op winterbanden is natuurlijk wel verstandig op wegen die bedekt zijn met sneeuw of ijs. Je hebt daarmee nou eenmaal meer grip tijdens winterse omstandigheden en daarnaast een kortere remweg. De banden moeten een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben en op vier wielen zijn gemonteerd.

Sneeuwkettingen alleen bij bord verplicht in Frankrijk

Op veel Franse bergpassen zijn sneeuwkettingen wél verplicht. Als er een verplichting is voor het rijden met sneeuwkettingen wordt dat aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat.

Als het blauwe bord ‘sneeuwkettingen verplicht’ ook nog een onderbord heeft met de tekst pneus neige admis (winterbanden toegestaan), geldt het verplichte gebruik van sneeuwkettingen niet als er op winterbanden (M+S) wordt gereden. De winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben en op vier wielen zijn gemonteerd. Let op: als bij het blauwe sneeuwkettingenbord het onderbord ontbreekt, moeten ook op winterbanden sneeuwkettingen worden gemonteerd! Meer info en bron: anwb.nl.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Het niet gebruiken van winterbanden als dit wel verplicht is, heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen. Ook heb je kans op een verkeersboete. Maar in welke landen zijn ze nou wel of niet verplicht?

  • Verplicht in Bulgarije, Kroatië, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Zweden en Slovenië;
  • verplicht onder bepaalde voorwaarden in Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg, Noorwegen, Tsjechië, Roemenië en Slowakije;
  • niet vereist tenzij bewegwijzering in Spanje, Frankrijk en Italië;
  • niet verplicht in België, Cyprus, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Polen, Portugal, Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Bronnen: Service Public France, Anwb.nl, Le Dauphiné

Hoofdfoto: Pixabay

Ook lezen:

In deze landen zijn winterbanden verplicht

Winterbandencheck al gedaan?

(Visited 344 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.