Het European Outdoor Film Festival

Door: Edwin Hagenouw

Mijn favoriete outdoor filmfestival komt weer naar Nederland. Elk jaar als ik dan de teaservideo ontvang van de organisatie heb ik dan weer zo’n mooi klein geluksmoment. En met het verstrijken van de jaren worden niet alleen de films, maar ook de teasers steeds sterker en krachtiger:

Zo, nu heb je in een vogelvlucht het programma gezien. Hieronder doen we in korte pitches een tekstuele teaser van de bijzondere films. De volgorde van de films is puur random gekozen.

A TO B ROLLERSKI

In 1988 is Raimonds Dombrovskis gestart met de langste trainingsronde van zijn biathlon-carrière. Samen met zijn hond Bucis en een VW Bulli vol met spullen, wil hij 6700 kilometer op rollerski’s afleggen en wel van het hoge noorden in Canada tot aan de Mexicaanse grens.

EOFT
A to B Rollerski. Martins Grants.

De onverharde wegen zijn hobbelig, de leggings strak en de afloop van het gehele project is zeer onzeker, want er heerst een sfeer van verandering. Niet alleen op de Noord-Amerikaanse wegen, maar ook in Raimonds eigen land: Letland.

De onverharde wegen zijn hobbelig, de leggings strak en de afloop van het gehele project is zeer onzeker, want er heerst een sfeer van verandering

Hij is ervan overtuigd dat de ineenstorting van de Sovjet-Unie nabij is. Het is zijn droom om op de komende Olympische Winterspelen voor Letland –en dus niet voor de Sovjet-Unie! – in het biathlonteam uit te komen. Maar eerst moet hij nog maar eens in Mexico zien aan te komen.

VIACRUXIS

Vaak verandert een bergtour in een ware catastrofe. Ook wanneer je de top bereikt, of eigenlijk juist doordat je de top bereikt hebt. Gelukkig weten onze twee ambitieuze alpinisten niet wat hun op deze trip te wachten staat. Zonder veel woorden worstelen zij zich door sneeuw en ijs en verliezen ondanks lawines en dikke mist hun doel nooit uit het oog. Maar precies op het moment dat de foto op de top voor het grijpen ligt, neemt hun expeditie een onverwachte wending.

NORTH OF NIGHTFALL

Het qua oppervlakte zevende eiland van Canada heet Axel-Heiberg-Island en ligt boven de poolcirkel. In de winter is het er helemaal donker en is het eiland met sneeuw en ijs bedekt. Maar als de zon weer terugkomt laat zij haar ware gezicht zien.

Film Festival
North of Nightfall. Blake Jorgenson.

Het ruige, door imposante gletsjers doorsneden gebied, is prima mountainbike-terrein. Geen wonder, dat Darren Berrecloth, Carson Storch, Cam Zink en Tom Van Steenbergen de schier eindeloze afdalingen niet kunnen weerstaan.

THE FRENCHY

„No problem!“ – Wie Jacques Houots levensverhaal hoort, zal zich verbazen over het feit dat de 82-jarige überhaupt zo oud geworden is. Bij minstens 23 gelegenheden in zijn leven had hij het tijdelijke voor het eeuwige kunnen verruilen. Maar elke keer lukte het hem zich weer te herpakken; hij weet bovendien van geen ophouden.

Frenchy
The Frenchy.

Tegenwoordig brengt de geboren Fransman de meeste tijd in de bergen door. In de buurt van Carbondale, Colorado is geen mountainbike-trail en geen skipiste voor hem veilig.

THE A.O.

Adam Ondra is een van de meest succesvolle en meest veelzijdige sportklimmers van onze tijd. Met „Silence“ bedwingt hij de moeilijkste sportklimroutes ter wereld en zet met 9c een nieuwe moeilijkheidsgraad neer. Ook bij het Big-Wallklimmen heeft deze Tsjech laten zien wat hij kan: hij deed de „Dawn Wall“ in slechts acht dagen tijdens zijn allereerste trip naar Yosemite Valley.

is het zijn mentale kracht die hem in staat stelt zelfs een 8a geblinddoekt te klimmen?

Met zijn atletische lichaam schijnt hij de zwaartekracht moeiteloos te overwinnen, maar zijn het werkelijk alleen maar spierkracht en uithoudingsvermogen waarmee hij de moeilijkste routes bedwingt? Of is het zijn mentale kracht, die hem in staat stelt zelfs een 8a geblinddoekt te klimmen…? Wij willen erachter zien te komen en nemen dit klimtalent in „The A.O.“ beter onder de loep.

8000+

In juli 2016 gaat paraglider Antoine Girard op pad, om de Karakoram gedurende een drieweekse hike-and-fly-tour te verkennen. Helemaal alleen. Vanuit Skardu, Pakistan, zet hij koers naar de hoogste toppen van het Karakoramgebergte. Al twee keer is de beklimming van de 8051m hoge Broad Peak mislukt en daarmee de poging vanaf de top met een paraglider weer het dal in te vliegen.

8000+
8000+

Nu hoopt hij dat de thermiek hem op de top zal zetten en misschien wel erbovenuit zal tillen. Als hem dat zou lukken, zou hij een nieuw hoogterecord op het gebied van glijschermvliegen kunnen opstellen. Maar de lucht is ijl boven de 8000 meter en zowel starten als landen blijven een heikele onderneming. Temeer daar hij maar op één persoon vertrouwen kan, namelijk zichzelf.

MBUZI DUME – STRONG GOAT

‘Mbuzi Dume’: dit is Swahili en betekent zoveel als ‘snelle geit’. Dat is de bijnaam die de Afrikaanse berggidsen aan Tom Belz gaven tijdens de beklimming van de Kilimanjaro. Maar met dit verschil dat deze ‘snelle geit’ de berg niet op vier maar op drie benen beklommen heeft. Of beter gezegd: op één been en twee krukken. Want Tom heeft zijn linkerbeen verloren toen hij acht jaar oud was. Sindsdien heeft hij het lopen op krukken geperfectioneerd en staat ook op één been stevig in het leven.

EOFT 2018
Mbuzi Dume – Strong Goat. EOFT 2018

Toch had hij tot voor kort niet durven dromen naar de Kilimanjaro af te reizen en een zonsopgang op 5.895 meter hoogte mee te maken. En al helemaal niet dat hij dit avontuur beleven zou met de persoon die 23 jaar geleden zijn been moest amputeren en daarmee ook zijn leven redde: Dr. Klaus Siegler. In overdrachtelijke zin staat voor beiden het project ‘Kilimanjaro’ voor het overwinnen van de pieken en dalen in het leven. Juist dat zijn de uitdagingen die veel verder reiken dan het aantal overwonnen hoogtemeters gedurende deze tocht…

FROZEN MIND

Chamonix, Frankrijk. Hier wachten steile en uitdagende afdalingen op Victor de Le Rue en Pierre Hourticq. Op snowboard dan wel op ski’s: met de vele smalle geulen en spiegelgladde ijsvlaktes met windsnelheden tot 60 km per uur, begint de pret eigenlijk pas goed!

Frozen Mind
Frozen Mind.

En omdat er altijd nog tijd is een kleine schans op te werpen, hoort bij deze jongens de sneeuwschop tot de freeride-standaarduitrusting.

klik hier voor meer informatie

WIN TICKETS VOOR DE EOFT 2018

Al twee jaar mogen we twee toegangskaarten verloten onder onze lezers en volgers. Maar zoals dat gaat in deze wereld zijn we als Mountainreporters fors gegroeid en daar profiteren jullie als lezers van mee. Deze keer mogen we namelijk maar liefst twaalf gratis tickets weggeven! Vier tickets voor Amsterdam (25.10.2018 20:00), vier voor Den Haag (28.10.2018 20:00) en vier voor Utrecht (15.10.2018 19:00).

We verdelen de toegangskaarten eerlijk over de deelnemers via snowrepublic.nl en deelnemers via Mountainreporters.com

Hoe doe je mee met deze winactie?

Doorloop de onderstaande drie eenvoudige stappen en maak kans op 2x gratis toegang tot de EOFT voorstellingen in de genoemde steden.

 1. Like onze Facebookpagina
 2. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: aanmelden
 3. Vertel hieronder wie jij wil meenemen en naar welke voorstellen je wil gaan (Utrecht, Den Haag of Amsterdam)

Deze winactie heeft een looptijd tot 1 oktober 2018

5 Reactie op “Win tickets voor het beste Outdoor Film Festival”

 • Angela
  23 september 2018 at 17:06

  Opmerking: Graag voor Utrecht en ik neem mijn lieve mannetje mee.

 • Jan
  20 september 2018 at 16:37

  Ik waag graag een kansje om samen met mijn partner te gaan genieten tijdens de voorstellingen in Den Haag .

 • Mirjam Hellingman
  19 september 2018 at 08:47

  Zou super leuk zijn om samen met mijn man Jan naar de voorstelling in Utrecht te gaan!

 • jacqueline de Waal
  19 september 2018 at 04:42

  Amsterdam graag

 • Muriel
  8 september 2018 at 14:58

  Graag voor Den Haag

Comments are closed.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer