Wildlife in nood door sneeuwdump in Oostenrijk

Alpen-nieuws door Tjeerd Langstraat

We kregen er geen genoeg van, beelden van de sneeuwdump die vorige week delen van met name Tirol en Karinthië lam legden. En eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon heerlijk, zoveel sneeuw. De krachten van Moedertje Natuur en de rauwheid van de bergen worden zo nog eens goed benadrukt en dat is lekker, stoeien met de elementen. Maar het is niet alleen maar geniesse. Want wat te denken van de dieren die zich tijdens de sneeuwstormen op de flanken van de bergen begeven?

Kort maar krachtig: die hebben het zwaar, heel zwaar. Jagers, locals en leden van de Alpenverein hebben de afgelopen dagen heel veel wild gered van een ongewisse dood.

Wat kun je zelf doen?

Maar wat kun je zelf doen als je een dier in nood spot? De Oostenrijkse Alpenverein zegt daar het volgende over: “Wilde dieren proberen momenteel zo gemakkelijk mogelijk hun weg te vinden en zijn dan ook vaker te vinden op boswegen of wandelpaden, soms zelfs tot in de dorpen. Lokale jagers werken momenteel keihard om reeën en edelherten vrij te krijgen – vaak onder omstandigheden die niet zonder risico zijn. Ook voederen zij de dieren dagelijks bij.”

“Iedereen die een wild dier tegenkomt, moet het niet achtervolgen of wegjagen. Hou pas op de plaats en wacht rustig af tot het dier zijn weg hervindt. Zie je dat een dier in nood is? Neem dan contact op met de lokale jachtgemeenschap of de gemeente.
Hou tijdens je winteractiviteiten rekening met de wilde dieren! De metershoge sneeuwhoeveelheden blokkeren de vluchtroutes voor wild en laten zien hoe belangrijk rust en ruimte voor de dieren zijn in de winter.”

Mooie plaatjes levert het echter ook op.

Fotocredits: Lukas Ruetz & Jakob Pattis


Bekijk hier alle verhalen over de winter in Oostenrijk


 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer