Wij deden een pre-season opwarmertje in Tirol
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Wij deden een pre-season opwarmertje in Tirol
Een reisverhaal van Aimee Kock
Je houdt van skiën, hebt wat dagen vrij in november, dus wat doe je dan? Op naar Tirol! Het winterseizoen is nog niet begonnen dus de keuze is nog niet reuze. Alleen de gletsjers kunnen nog geskied worden. In Duitsland richting Alpen is het nog volop herfst, en de bomen laten zich van hun mooiste kant zien.
Hintertux
Wij kiezen voor de gletsjer van Hintertux. We zijn daar al vaker geweest en kennen onze weg dus. Na een dag onderweg geweest te zijn via de Duitse Autobahn komen we rond etenstijd het Zillertal in rijden. Na een dag rijden hebben we aardig trek en stoppen in Fügen bij de lokale pizzeria Villagio. Een aanrader want zelden buiten Italië zo’n goede pizza geproefd!
Na de pizza rijden we door naar het einde van het dal, de parkeerplaats van de Hintertuxer Gletscherbahn. Daar parkeren we onze buscamper en we duiken meteen ons warme bedje in. De volgende ochtend zien we natte sneeuw naar beneden komen. Het blijft niet liggen, maar dat deert ons niet. Natte sneeuw op 1600 meter is poedersneeuw op de berg!
Ski tijd!
We pakken drie liften naar boven en steken dan direct door richting de Kaserer sleepliften. We weten uit ervaring dat daar de wind minder sterk is, er ligt een poederveld dat niet te steil is (geen lawinegevaar), en het is er meestal rustig. De eerste bochten zijn even wennen: er ligt veel verse sneeuw op de pistes en dat wordt al snel tot buckels geskied.
Aangekomen bij de Kaserer blijken onze herinneringen te kloppen: er skiet bijna niemand en zelfs de pistes zijn niet geprepareerd. Dat is lekker in skiën! We suizen over de piste door een heerlijk laagje van zo’n twintig centimeter vers naar beneden.
Na een paar keer op en neer geskied te hebben, proberen we het veld naast de piste. Dat is nog dieper. Gelukkig ski je daar naast een rotswand want in de white out zie je anders niet wat onder en boven is. De eerste poeder face shots zijn al een feit. Dit is wel een heel mooi opwarmertje. We merken ook dat onze benen het skiën niet meer gewend zijn en besluiten bijtijds te stoppen. Morgen weer een dag. Met zon en dus zicht.
’s Avonds hebben we gereserveerd in ons favoriete restaurant in Lanersbach: de Bergfriedalm. Prachtig traditioneel ingericht en heerlijk eten. Met natuurlijk de Bombe007 als toetje!
Witte verrassing
De volgende ochtend worden we wakker met een verrassing. In plaats van de beloofde zon, sneeuwt het nog steeds! Een snel ontbijt en we zitten om 8.15 uur al in de gondel naar boven, want we willen natuurlijk first tracks! We steken weer door richting Kaserer en duiken meteen ons veld in. We zijn het eerste uur de enigen en strepen dat hele veld af. De sneeuw is nu echt diep!
Aan het einde van de ochtend trekt de lucht open en zien we de zon. Opeens duikt iedereen off piste. Binnen een uur is alles volledig afgekrast. Wij houden ons rustig en besluiten een aantal bekende afdalingen niet te doen. Het risico vinden we nog iets te groot.
Door de wind is het sneeuwdek op sommige plaatsen erg dun en staat op scherp. Vijfendertig graden hellingen met een zogenaamde Kritische Neuschnee Menge (50-60 cm gevallen met veel wind) zijn lawine gevaarlijk en daarnaast heb je kans om jezelf of je ski’s kapot te skiën op een rots. Het seizoen is nog lang tenslotte! We genieten van het uitzicht en de zon en laten de helling aan andere mensen. Later horen we overigens dat er iemand door de pistenredding gewond van de berg afgedragen moest worden omdat ie op een rots geklapt was.
Van winter terug naar nazomer
De volgende dag besluiten we niet meer te gaan skiën. Het is prachtig weer en er staat een file tot in Lanersbach voor de gletsjer. Alles is toch al afgekrast en dat wordt dan ook nog dringen bij de liften. In plaats daarvan rijden we naar Ehrwald, waar het nog nazomert, ondanks dat het al november is.
Prachtige herfstkleuren met op de achtergrond de witte toppen van de Zugspitze. Gelukkig is het hier een stuk minder druk. Het zomerberg toerisme is allang klaar en vrijwel alle bergbahnen zijn ook gesloten voor onderhoud in november. We lopen dus nog even een berg op richting bergrestaurant Gamsalm.
Daar lunchen we heerlijk in de zon voordat we weer de Autobahn opdraaien op weg naar huis. Dat waren een heerlijk paar dagen genieten van de bergen!
Lees hier alle wintersport reisverhalen van onze reporters
RP is sinds 2011 PAWGI Gecertificeerd Wildernisgids met een Off-Roading en Survival specialisatie. Aimee is gek op de bergen, en dan vooral freeriden. Samen zijn ze dutch-overlanders.com en trekken ze er regelmatig op uit met hun zelf ingebouwde 4×4 camper. In wintermaanden op weg naar de beste poeder om in te freeriden en in de zomer zo ver mogelijk weg van de drukte.