WETENSCHAP: minder sneeuw in de Alpen
Een wetenschappelijke studie, gecoördineerd door Eurac Research in Bolzana, heeft geconstateerd dat er sprake is van een drastische afname van de sneeuwval in de Alpen. Volgens de studie is er in 100 jaar tijd (tussen 1920 en 2020) een derde minder sneeuw gevallen. De belangrijkste uitkomsten vind je in dit artikel terug.
Stijging temperatuur
Sinds de jaren 1980 is er een aanzienlijke afname geregistreerd, die samenvalt met een even significante stijging van de temperatuur, zegt onderzoeker en milieumeteoroloog Michele Bozzoli. “De ontwikkeling van verse sneeuwval in de Alpen is sterk negatief, we kunnen spreken van een totale afname van 34 procent”. De sterkste daling werd geregistreerd op plaatsen onder een hoogte van 2.000 meter en in zuidelijke gebieden, met name in Italië, Slovenië en delen van de Oostenrijkse Alpen. Vooral in de noordelijke Alpen, in Zwitserland en Noord-Tirol speelt de hoogte een centrale rol. Daar werd een daling van 23 procent waargenomen. In het zuidwestelijke deel van de Alpen was dat zelfs de helft.
Meer neerslag
De ontwikkeling is niet te wijten aan een gebrek aan neerslag, die in het winterseizoen zou zijn toegenomen. Op lagere hoogte gaat de sneeuwval echter veel vaker over in regen, terwijl op grotere hoogte de sneeuwval zal aanhouden dankzij voldoende lage temperaturen. In de zuidwestelijke en zuidoostelijke gebieden zijn de temperaturen echter zo sterk gestegen dat het niet meer sneeuwt, maar regent, zelfs op grotere hoogte.
Sneeuw belangrijk voor de beschikbaarheid van water
Bozzoli verwees ook naar een ander, gerelateerd probleem: “De sneeuw is essentieel voor de beschikbaarheid van water. Zonder het smeltwater in het voorjaar kunnen de waterreserves niet worden aangevuld. Sneeuw beschermt gletsjers en bodems ook tegen smelten en verdampen.” De sneeuw heeft niet alleen impact op de wintersport, maar op alle activiteiten en processen die afhankelijk zijn van water.
46 plaatsen in het Alpengebied geanalyseerd
De studie werd gepubliceerd in het “International Journal of Climatology”. De wetenschappers onderzochten de wintergegevens over sneeuwval en neerslag van 46 plaatsen uit het hele Alpengebied. De meest recente gegevens werden geregistreerd door moderne weerstations, de oudste kwamen uit registers waarin speciaal in opdracht van waarnemers met de hand hadden genoteerd hoeveel centimeter sneeuw er op bepaalde plaatsen was gevallen.
Bron: tirol.ORF.at/ agentschappen | Hoofdfoto: Patricia Christiani
Lees ook:
- Sneeuwval legt openbare leven Alpenlanden plat
- Sinterklaasverhaal in de Tiroolse sneeuw
- Marcel Hirscher begint eigen skimerk
Ik ben ontzettend gek op wintersporten. ’t Maakt me niet uit waar ik dat doe, als er maar sneeuw ligt. En als ik er maar schrijven kan, zoals ik dat sinds 2008 doe voor Snowrepublic. Na het snowboarden hou ik er ook enorm van om een biertje te drinken in de après-ski tent en de bekende après-ski nummers mee te lallen. En oh ja, ik ben die hard Goofy 🙂
één reactie op “WETENSCHAP: minder sneeuw in de Alpen”
Comments are closed.
Volledig in strijd met het onderzoek dat een groep Oostenrijkse eigenaren van skigebieden laten uitvoeren, in de skigebieden; om te kijken of hun investeringen gevaar lopen laten zij al ruim dertig jaar meten of er sprake is van opwarming of afname van sneeuwval in het skigebied. Niet in de dalen dus.
Wat blijkt; de zomers zijn warmer en droger geworden en de winters even koud en sneeuwrijk. De investeringen in nieuwe liften zijn veiliggesteld.
Dit onderzoek is trouwens geen ‘one-off’ maar een continue meting waarbij elk lopend jaar wordt meegenomen in de meetreeks.
Apart dat een milieu-meteoroloog een studie presenteert in een klimaat(alarmisten) blad met juist opwarming en afname van sneeuwval.
Opmerkelijk verschil dus; dit schreeuwt erom dat je de studies en cijfers naast elkaar wil leggen. Beide vanuit een overtuiging of belang, strijdige resultaten. Al hecht ik best waarde aan een groep mensen die willen weten of investeren nog zin heeft….