advertentie
Ski Safari
Katrien Aarts klaar voor de start
Katrien Aarts klaar voor de start

Vandaag 24 oktober word in Peer (Belgie) op de indoorskibaan het wereldrecord indoor speedskiing gehouden. Joost vandendries zal deze recordpoging ondernemen. Een goede bekende van Snowrepublic, Katrien Aarts uit Geel zal ook hieraan deelnemen.

Korte historie

Het record buiten staat inmiddels op 254,9 km/h, maar indoor kan je ook best hard. Jan Farrel heeft op 18 mei 2015 een nieuw wereldrecord gezet, op de indoor baan Snowhall in Amneville. Het vorige record stond op naam van de Oostenrijker Klaus Schrottshammer die in SnowWorld Landgraaf 104,44 km per uur ging.

Het nieuwe wereldrecord speedski staat nu op 104.956 km per uur, wat op een indoorpiste van 625 meter lang echt knap is. Zeker als je bedenkt dat er weinig uitloop is indoor. Een paar kussens, netten en een remweg van zo een kleine 50 meter, dat is waar Jan Farrel het mee moest doen. Zijn volgende recordpoging staat gepland voor aankomende herfst; dan gaat hij proberen op zand een snelheidsrecord neer te zetten.

De wedstrijd van vandaag 24 oktober

Joost Vandendries wil het wereldrecord speedski indoor verbeteren op de indoor skipiste Snowvalley in Peer. Daar is de piste net verlengd tot 350 meter. Het grote voordeel is dat het een steile piste is en dat de kwaliteit van de sneeuw er ook goed is.

Joost Vandendries uit Belgie
Joost Vandendries is de enige Belg die actief renner is in speedskiën. Op 11 en 13 maart startte hij op de 2 World Cups in Grandvalira (Andorra).

Voor Joost Vandendries redenen genoeg om vandaag het bestaande wereldrecord van 104,9 kilometer per uur te verbeteren. Een hele uitdaging. “Het komt er vooral op aan om tijdig te kunnen remmen”, aldus Joost Vandendries. Joost wil het instrument dat de snelheid meet zo laag mogelijk op de piste, zodat hij voldoende tijd heeft om een topsnelheid te halen. Maandag weten we alvast hoe groot de afstand moet zijn om tijdig te stoppen.  Het wereldrecord speedski outdoor bedraagt momenteel 256,6 kilometer per uur. Binnen is dat dus 104,9 kilometer per uur. Alleen buiten is er voldoende plaats om te remmen.

Als Joost het wereldrecord kan verbeteren, zou dat uiteraard een fantastische prestatie zijn. “Een promotiestunt voor mijn sport ook”, aldus Joost Vandendries. “Het is een passionele sport die veel training, ervaring en concentratie vraagt.


Bekijk hier de beelden van het wereldrecord speedski outdoor (bijna 255km/u).


Merijn Vunderink is de snelste Nederlander ooit op deze discipline. Met een snelheid van 243,900 km/u is hij Nederlands recordhouder.

MerijBewaren

advertentie
Magische winterreizen naar IJsland