Tijdens kerst gaan bijna 2 miljoen Nederlanders met vakantie. Ongeveer de helft daarvan brengt de kerstdagen in het buitenland door. Favoriet zijn de zonvakantie, wintersport of een stedentrip. Wie op wintersportvakantie gaat, die treft het dit jaar. Er ligt overal al een flink pak sneeuw. Vanwege de goede sneeuwcondities verwacht ANWB Verkeersinformatie, vergeleken met vorig jaar, dan ook veel meer verkeer richting de Alpen.

Prognoses voor files onderweg

Prognose Duitsland
Prognose Frankrijk
Prognose Alpengebied
Prognose Nederland
Actuele verkeersituatie buitenland via Twitter

Duitsland

In Duitsland worden vooral op zaterdag 23 december veel files verwacht. Ook tweede kerstdag zal het druk zijn op de routes naar de skigebieden. Knelpunten zijn de A3/A9 Neurenberg – München, de A5 Karlsruhe – Bazel, de A7 tussen Kempten en Füssen en de A8 München – Salzburg.

Door de grenscontroles aan de Duitse kant moet het verkeer vanuit Oostenrijk bij Salzburg en Kiefersfelden op drukke reisdagen rekening houden met een half uur tot een uur vertraging.
Actuele verkeersinformatie Duitsland
Winter(sport)verkeersinformatie Duitsland

Frankrijk

Op de wegen naar de wintersportplaatsen in Frankrijk wordt het op de zaterdagen 23 en ook 30 december erg druk. De piek ligt tussen 09.00 en 12.00 uur. Filegevoelige wegen zijn de A6 Parijs – Lyon, de A40 Mâcon – Chamonix, A43 Lyon – Chambéry. Ook loopt het vast op de RN85 Grenoble – Gap bij Grenoble en op de RN90 Albertville – Bourg St. Maurice bij Moûtiers. Vooral op de laatste kilometers naar de wintsportplaatsen loopt de reistijd flink op. Oponthoud door terugreizend verkeer verwacht de toeristenbond op zaterdag 30 december en op zaterdag 6 januari.
Actuele verkeersinformatie Frankrijk
Winter(sport)verkeersinformatie Frankrijk

Alpengebied: Oostenrijk

In Oostenrijk en Zwitserland wordt het zaterdag 23 december eveneens dringen op de wegen naar de skigebieden. In Oostenrijk  zijn de grootste knelpunten de A10 Salzburg – Villach en de B179 Fernpasstrasse bij de grenstunnel Füssen en voor de Lermoosertunnel.

Door de grenscontroles aan de Duitse kant moet het verkeer vanuit Oostenrijk bij Salzburg en Kiefersfelden op drukke reisdagen rekening houden met een half uur tot een uur vertraging.
Actuele verkeersinformatie Oostenrijk
Winter(sport)verkeersinformatie Oostenrijk

Alpengebied: Zwitserland

In Zwitserland is de St. Gotthardtunnel  (A2 Bazel – Chiasso) het grootste knelpunt maar ook op de wegen
Actuele verkeersinformatie Zwitserland
Winter(sport)verkeersinformatie Zwitserland

Bron en hoofdfoto: anwb.nl

Het weer onderweg naar de sneeuw

De route van Nederland naar de Alpen zal vrijdagmiddag, -avond en zaterdag druk zijn. Vooral mensen die richting Oostenrijk rijden moeten rekening houden met slecht weer onderweg.

mensen die richting Oostenrijk rijden moeten rekening houden met slecht weer onderweg

In Duitsland is het vrijdag kletsnat, zeker in de zuidelijke helft. Neerslag valt tot de Alpen in de vorm van regen. Op zaterdag kan neerslag in Beieren ook als natte sneeuw vallen. In de oostelijke Alpen valt vrijdagavond en ook zaterdag sneeuw. Lees verder

Regelgeving winterbanden Duitsland

Als fervent wintersporter is het natuurlijk belangrijk om goede winterbanden onder je auto te hebben, maar wat zijn nu ook alweer de regels? Belangrijk om te weten, want in 2018 gaan er weer dingen veranderen op het gebied van winterbanden, met name in Duitsland. Bekijk hier de nieuwe regels.

Sneeuwkettingen: snel een eenvoudig monteren

Je monteert kettingen om de banden van auto’s en andere motorvoertuigen om betere grip en veiligheid te verkrijgen op besneeuwde en beijzelde wegen, waar winterbanden niet meer helpen. Wegen waar ze verplicht zijn, kun je herkennen aan een rond blauw bord met een sneeuwketting erop. Bekijk hier onze tips om je sneeuwkettingen snel te monteren.


Lees ook: de beste sneeuwkettingen van 2018


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer