Welke skischoen past bij jou?

Door Ilse Nijhof

Ben je op zoek naar nieuwe skischoenen maar weet je er nog niet veel van af? Natuurlijk word je in een winkel goed geadviseerd. Maar een beetje kennis vooraf kan nooit kwaad toch? Daarom leg ik je in dit artikel uit waar je op moet letten als je nieuwe skischoenen gaat kopen! Wie weet vind je straks mooie aanbiedingen in de uitverkoop, maar weet wel dat goedkoop vaak duurkoop is. Ga dus bij skischoenen nooit voor de laagste prijs. Een goede pasvorm en draagcomfort maken uiteindelijk je skivakantie pas echt de moeite waard!

Skischoenen
Is dit iets voor jou?

Flexwaarde

Tijdens het helpen van klanten in een wintersportwinkel hoorde ik vaak dezelfde opmerking: ‘Ik wil graag skischoenen met flexwaarde 120, want dat heeft mijn buurman ook en die gaat zo hard.’ Was het maar zo simpel. Helaas werkt dat principe niet zo. Dat jouw buurman hard gaat en tevreden is met die flexwaarde, wil niet zeggen dat jij er net zo goed mee uit de voeten kan. En als jouw buurman Salomon schoenen heeft met flex 120 en jij koopt Lange schoenen met flex 120 wil dat niet zeggen dat ze even stijf zijn.

Hoe zit dat nou precies met die flexwaardes?

Elke skischoen heeft een bepaalde flexwaarde. Deze zijn te vinden op de buitenkant van de schoen. In het algemeen liggen ze ongeveer tussen de 60 en de 140. De flexwaarde heeft te maken met de stijfheid van de skischoen. Hoe hoger de flex, hoe stijver de schoen en hoe meer stuurprecisie deze geeft bij gevorderde skiërs. Dit zit zo: als de flex hoger wordt, neemt de stijfheid van de schacht toe en gaat de hoek meer naar voren. Hierdoor wordt de overbrenging naar de binding en de ski nauwkeuriger.

Daarnaast is bij skischoenen met een hogere flex de vulling dunner en liggen deze meer tegen de schaal (buitenkant) aan. Deze schoenen zitten veel compacter om je voet dan een schoen met een lagere flexwaarde. Dit betekent dan ook dat de schoen met een hoge flexwaarde een stuk minder comfortabel zit.

Wat voor flexwaarde je moet hebben hangt van diverse factoren af. Het aantal jaren ervaring die je hebt in het skiën speelt een grote rol maar ook wat voor type skiër je bent is een belangrijke factor. Ben je vooral een après-skiër, dan kies je liever voor een schoen met een lage flexwaarde. Ook je gewicht speelt een rol, iemand die 60 kilo weegt zal een flex 100 anders ervaren dan iemand die 100 kilo weegt.

Piano spelen

Helaas zijn de flexwaardes niet universeel en zijn de verschillende merken niet met elkaar te vergelijken. Toch is het mogelijk om samen met de verkoper op een flexwaarde uit te komen die het best bij je past. Belangrijk hierbij is om je niet beter voor te doen dan dat je daadwerkelijk bent. Je zit jezelf alleen maar in de weg als je een schoen met een te hoge flexwaarde meeneemt.

Naast een goede flexwaarde is het belangrijk dat je skischoenen goed om je voeten sluiten om de grip te verhogen. Als je rechtop staat in een skischoen dan mogen de tenen lichtjes de voorkant raken, alsof je piano speelt met je tenen. Als je scheendruk geeft en door je knieën gaat, dan mogen de tenen de voorkant niet meer raken.

Skischoenen
Welke kies jij?

Temperatuur

Nog een factor dat meespeelt is de omgevingstemperatuur. Deze is in een winkel vele malen hoger dan de plek waar je ze weg zet op vakantie. Dit betekent dat de schoenen in de winkel soepeler aanvoelen dan op wintersport. Heb je dan eindelijk een passende flexwaarde gekozen, moet je hier ook nog rekening mee gaan houden als je ski’s uit gaat kiezen. Als je namelijk een lage flex combineert met stijve race ski’s, zal je merken dat je weinig grip hebt op de ski’s en dat de ski’s zich laten leiden door de piste.

Een goede skischoen uitkiezen is nog niet zo makkelijk. Bedenk van tevoren wat voor skiër jij bent en wat je doel is. Laat je adviseren door een echte wintersportspecialist. Niets is vervelender dan skischoenen die niet goed zitten!

PS. Wees niet bang als de skischoenen niet direct perfect zitten. Wintersportspecialisten hebben tegenwoordig trukendozen vol om de schoen perfect passend te maken!


 WINTERSPORTNIEUWS EN SNEEUWVERWACHTINGEN LEES JE OP SNOWREPUBLIC


(Visited 2.899 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.