Het werd al gezegd in het weerbericht van Weeronline.nl. De noordoostelijke regio’s van Oostenrijk kunnen tot en met het weekend heel veel sneeuw verwachten. In Oostenrijkse wintersportgebieden kan regionaal meer dan een meter sneeuw vallen. Vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag komt de sneeuw met bakken tegelijk uit de lucht. In Tirol waarschuwen de meteorologen daarom nu al voor overlast van de vele sneeuw.

Overlast

De weerexperts in Tirol waarschuwen voor zware sneeuwval in Noord-Tirol de komende dagen. Er wordt gevreesd voor overlast op wegen en spoorverbindingen. De sneeuwval kan de komende dagen hier voor stremmingen zorgen. Problemen veroorzaakt door sneeuw zijn ook mogelijk wanneer bomen omvallen onder het gewicht van sneeuw en elektriciteitsleidingen beschadigen of verkeersroutes blokkeren.

Tot een meter sneeuw

“De komende dagen stroomt vochtige lucht Oostenrijk binnen vanuit het noordwesten, en hoopt zich op aan de noordkant van de Alpen. Dit veroorzaakt soms zware sneeuwval”, zegt Christian Pehsl, meteoroloog bij GeoSphere Austria (voorheen ZAMG).”Vooral in het gebied van Vorarlberg via Noord-Tirol, Salzburg en Opper-Oostenrijk naar het Mostviertel en Opper-Stiermarken kan vrijdag 20 tot 50 centimeter verse sneeuw vallen. Op grotere hoogte soms rond de meter sneeuw. Beneden de 1.000 meter kan de sneeuwval vooral tegen vrijdag overgaan in regen en zijn de sneeuwhoeveelheden minder.”

Volgens de voorspellingen houden de noordwestelijke weersomstandigheden, met soms harde tot stormachtige wind, waarschijnlijk aan tot begin volgende week. Verdere ontwikkelingen zijn nog zeer onzeker. “Vanuit het huidige perspectief zal het weer volgende week woensdag rustiger worden en zal de tweede helft van de week kalm, overwegend zonnig en zeer koud winterweer brengen”, voorspelt meteoroloog Pehsl.

Bron: WX Charts.com

Lawinegevaar

Gezien de voorspellingen verwacht de lawinewaarschuwingsdienst donderdag overdag een groot lawinegevaar in het oosten van Tirol (niveau 4). Daarom is uiterste voorzichtigheid, terughoudendheid en defensief gedrag in open ski-terrein dringend aanbevolen, aldus de lawinedienst. Ook in de rest van het land is er een aanzienlijk lawinegevaar (niveau 3).

“We verwachten de komende dagen enorme hoeveelheden verse sneeuw tot anderhalve meter vanaf morgen, donderdag. De gebieden met de meeste verse sneeuw zijn volgens de huidige weermodellen de Kitzbüheler Alpen, de Hohe Tauern en de Zillertaler en Tuxer Alpen. Op vrijdag wordt het in de loop van de dag wat rustiger. Zaterdag en in de nacht van zondag op maandag wordt echter nog meer zware sneeuwval verwacht. De sneeuwval wordt ook grotendeels getransporteerd met stormachtige Tauern-winden”, informeert Susanne Lentner van GeoSphere Austria.

De lawinewaarschuwingsdienst waarschuwt skiërs voor lawines. “De delicate lawinesituatie wordt veroorzaakt door een combinatie van veel verse sneeuw, wind en een zwak sneeuwdek”, zegt Norbert Lanzanasto van de lawinewaarschuwingsdienst in Tirol. Voorzichtigheid is ook geboden.

Bron: Tiroler Tageszeitung | Hoofdfoto: Saskia Smulders


Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer