Het werd al gezegd in het weerbericht van Weeronline.nl. De noordoostelijke regio’s van Oostenrijk kunnen tot en met het weekend heel veel sneeuw verwachten. In Oostenrijkse wintersportgebieden kan regionaal meer dan een meter sneeuw vallen. Vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag komt de sneeuw met bakken tegelijk uit de lucht. In Tirol waarschuwen de meteorologen daarom nu al voor overlast van de vele sneeuw.

Overlast

De weerexperts in Tirol waarschuwen voor zware sneeuwval in Noord-Tirol de komende dagen. Er wordt gevreesd voor overlast op wegen en spoorverbindingen. De sneeuwval kan de komende dagen hier voor stremmingen zorgen. Problemen veroorzaakt door sneeuw zijn ook mogelijk wanneer bomen omvallen onder het gewicht van sneeuw en elektriciteitsleidingen beschadigen of verkeersroutes blokkeren.

Tot een meter sneeuw

“De komende dagen stroomt vochtige lucht Oostenrijk binnen vanuit het noordwesten, en hoopt zich op aan de noordkant van de Alpen. Dit veroorzaakt soms zware sneeuwval”, zegt Christian Pehsl, meteoroloog bij GeoSphere Austria (voorheen ZAMG).”Vooral in het gebied van Vorarlberg via Noord-Tirol, Salzburg en Opper-Oostenrijk naar het Mostviertel en Opper-Stiermarken kan vrijdag 20 tot 50 centimeter verse sneeuw vallen. Op grotere hoogte soms rond de meter sneeuw. Beneden de 1.000 meter kan de sneeuwval vooral tegen vrijdag overgaan in regen en zijn de sneeuwhoeveelheden minder.”

Volgens de voorspellingen houden de noordwestelijke weersomstandigheden, met soms harde tot stormachtige wind, waarschijnlijk aan tot begin volgende week. Verdere ontwikkelingen zijn nog zeer onzeker. “Vanuit het huidige perspectief zal het weer volgende week woensdag rustiger worden en zal de tweede helft van de week kalm, overwegend zonnig en zeer koud winterweer brengen”, voorspelt meteoroloog Pehsl.

Bron: WX Charts.com

Lawinegevaar

Gezien de voorspellingen verwacht de lawinewaarschuwingsdienst donderdag overdag een groot lawinegevaar in het oosten van Tirol (niveau 4). Daarom is uiterste voorzichtigheid, terughoudendheid en defensief gedrag in open ski-terrein dringend aanbevolen, aldus de lawinedienst. Ook in de rest van het land is er een aanzienlijk lawinegevaar (niveau 3).

“We verwachten de komende dagen enorme hoeveelheden verse sneeuw tot anderhalve meter vanaf morgen, donderdag. De gebieden met de meeste verse sneeuw zijn volgens de huidige weermodellen de Kitzbüheler Alpen, de Hohe Tauern en de Zillertaler en Tuxer Alpen. Op vrijdag wordt het in de loop van de dag wat rustiger. Zaterdag en in de nacht van zondag op maandag wordt echter nog meer zware sneeuwval verwacht. De sneeuwval wordt ook grotendeels getransporteerd met stormachtige Tauern-winden”, informeert Susanne Lentner van GeoSphere Austria.

De lawinewaarschuwingsdienst waarschuwt skiërs voor lawines. “De delicate lawinesituatie wordt veroorzaakt door een combinatie van veel verse sneeuw, wind en een zwak sneeuwdek”, zegt Norbert Lanzanasto van de lawinewaarschuwingsdienst in Tirol. Voorzichtigheid is ook geboden.

Bron: Tiroler Tageszeitung | Hoofdfoto: Saskia Smulders


Anderen lazen ook:

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer