Het werd al gezegd in het weerbericht van Weeronline.nl. De noordoostelijke regio’s van Oostenrijk kunnen tot en met het weekend heel veel sneeuw verwachten. In Oostenrijkse wintersportgebieden kan regionaal meer dan een meter sneeuw vallen. Vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag komt de sneeuw met bakken tegelijk uit de lucht. In Tirol waarschuwen de meteorologen daarom nu al voor overlast van de vele sneeuw.

Overlast

De weerexperts in Tirol waarschuwen voor zware sneeuwval in Noord-Tirol de komende dagen. Er wordt gevreesd voor overlast op wegen en spoorverbindingen. De sneeuwval kan de komende dagen hier voor stremmingen zorgen. Problemen veroorzaakt door sneeuw zijn ook mogelijk wanneer bomen omvallen onder het gewicht van sneeuw en elektriciteitsleidingen beschadigen of verkeersroutes blokkeren.

Tot een meter sneeuw

“De komende dagen stroomt vochtige lucht Oostenrijk binnen vanuit het noordwesten, en hoopt zich op aan de noordkant van de Alpen. Dit veroorzaakt soms zware sneeuwval”, zegt Christian Pehsl, meteoroloog bij GeoSphere Austria (voorheen ZAMG).”Vooral in het gebied van Vorarlberg via Noord-Tirol, Salzburg en Opper-Oostenrijk naar het Mostviertel en Opper-Stiermarken kan vrijdag 20 tot 50 centimeter verse sneeuw vallen. Op grotere hoogte soms rond de meter sneeuw. Beneden de 1.000 meter kan de sneeuwval vooral tegen vrijdag overgaan in regen en zijn de sneeuwhoeveelheden minder.”

Volgens de voorspellingen houden de noordwestelijke weersomstandigheden, met soms harde tot stormachtige wind, waarschijnlijk aan tot begin volgende week. Verdere ontwikkelingen zijn nog zeer onzeker. “Vanuit het huidige perspectief zal het weer volgende week woensdag rustiger worden en zal de tweede helft van de week kalm, overwegend zonnig en zeer koud winterweer brengen”, voorspelt meteoroloog Pehsl.

Bron: WX Charts.com

Lawinegevaar

Gezien de voorspellingen verwacht de lawinewaarschuwingsdienst donderdag overdag een groot lawinegevaar in het oosten van Tirol (niveau 4). Daarom is uiterste voorzichtigheid, terughoudendheid en defensief gedrag in open ski-terrein dringend aanbevolen, aldus de lawinedienst. Ook in de rest van het land is er een aanzienlijk lawinegevaar (niveau 3).

“We verwachten de komende dagen enorme hoeveelheden verse sneeuw tot anderhalve meter vanaf morgen, donderdag. De gebieden met de meeste verse sneeuw zijn volgens de huidige weermodellen de Kitzbüheler Alpen, de Hohe Tauern en de Zillertaler en Tuxer Alpen. Op vrijdag wordt het in de loop van de dag wat rustiger. Zaterdag en in de nacht van zondag op maandag wordt echter nog meer zware sneeuwval verwacht. De sneeuwval wordt ook grotendeels getransporteerd met stormachtige Tauern-winden”, informeert Susanne Lentner van GeoSphere Austria.

De lawinewaarschuwingsdienst waarschuwt skiërs voor lawines. “De delicate lawinesituatie wordt veroorzaakt door een combinatie van veel verse sneeuw, wind en een zwak sneeuwdek”, zegt Norbert Lanzanasto van de lawinewaarschuwingsdienst in Tirol. Voorzichtigheid is ook geboden.

Bron: Tiroler Tageszeitung | Hoofdfoto: Saskia Smulders


Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer