In mijn bericht van gisteren meldde ik al dat er een sneeuwdump aankomt die vergezeld gaat met storm en onweer. Op diverse plekken wordt nu een extra melding hierover gedaan.

De waarschuwing geldt voor grote delen van Oostenrijk, voornamelijk voor de noordelijke delen. De UWZ heeft daarvoor dit kaartje uitgegeven. Daartussen zitten ook een aantal delen waarvoor zelfs een code rood gegeven wordt. Het gaat hier om een aantal districten in Tirol zoals Vorarlberg en Landeck. Maar ook andere Alpenlanden zoals Zwitserland en Duitsland zullen (deels) te maken krijgen met extreem weer.

Zoltan

De komende dagen wordt dus onstuimig weer verwacht met de komst van storm Zoltan (in Nederland noemen we ‘m Pia). Vanaf vandaag -donderdag- komt het Alpengebied onder invloed van een stormlaag genaamd “Zoltan” met een kern boven Noord-Europa. Vrijdag en zaterdag zullen zich in de Alpen grote hoeveelheden regen en sneeuw ophopen en aan de noordkant van de Alpen en in het oosten zullen steeds meer stormachtige winden opsteken. Vooral op vrijdag zijn er stormachtige winden te verwachten en zullen er grote hoeveelheden regen en sneeuw vallen in de Alpen. Op de bergen neemt het lawinegevaar aanzienlijk toe.

Liften dicht

Er wordt op diverse plekken ook al gewaarschuwd voor het gesloten blijven van liften. Zo twitterde Hans ter Braak dit:

Kans op stroomuitval

Door storm Zoltan is er kans op stormschade door afgebroken takken en omgevallen bomen. Er kunnen stroomuitval en verkeersopstoppingen zijn op wegen en spoorwegen. Omdat tijd buiten doorbrengen in dergelijke weersomstandigheden gevaarlijk is, zijn sluitingen en annuleringen van openbare evenementen zoals kerstmarkten ook mogelijk.

Op de weg

In ieder geval moet je rekening houden met diepe winterse wegomstandigheden als je in de bergen rijdt, want soms zal het in sommige valleien ook flink sneeuwen. In lager gelegen gebieden valt er meestal overvloedige regen, en dit kan leiden tot lokale modderstromen en kleinschalige overstromingen.

Na de kerst wordt het beter

Na de kerstdagen wordt het weer rustiger. Het lawinegevaar neemt echter slechts langzaam af en daarom is uiterste voorzichtigheid geboden in de bergen. De sneeuwcondities in de meeste skigebieden tijdens de kerstvakantie zijn echter beter dan ze in lange tijd zijn geweest.

Bron: orf.at | TT.com | Kachelmanwetter Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer