Omdat ik, samen met reporter Patricia, volgende week richting Serfaus-Fiss-Ladis vertrek volgen we het weerbericht nóg wat nauwkeuriger dan gebruikelijk. En dat is momenteel nodig, want het wordt ongemeen spannend. Wat gaat het worden: wordt het sneeuw of regen? Wat het ook wordt, het is iets voor terugkerende en vertrekkende wintersporters om rekening mee te gaan houden. En voor ons om de inhoud van de koffer goed te kunnen bepalen….

Mager zonnetje

Als we nu (=maandagmorgen) kijken naar de situatie in Serfaus via de webcam dan zien we lichte bewolking en een mager zonnetje. Lijkt mij prima!

Verandering vanaf morgen

Maar vanaf morgen gaat er iets veranderen. Dan trekken er steeds meer storingen over de Alpen die zachte lucht met zich meebrengen. En in die zachte lucht zit neerslag. Lokaal wordt er tot midden volgende week meer dan 200 mm berekend. Klinkt goed zou je denken, sneeuw! Maar nee, de sneeuwvalgrens komt boven de 1800 meter te liggen. Daaronder betekent het dus dat het gaat regenen. En veel ook….

Bron WX Charts.com via @Johanns Alpenweer via Twitter
Voorspelling van regen in Serfaus e.o. | Foto: Johanns Alpenweer via Twitter

Problemen voor lage gebieden

De neerslag in de vorm van regen zal in het weekend vooral de Noord Alpen gaan treffen. Dat zou bovendien kunnen betekenen dat -zo tegen het einde van het seizoen- het voor veel laag gelegen gebieden betekent dat de sneeuw voorgoed zal verdwijnen en een vroegtijdige sluiting zal betekenen.

Voor de hoog gelegen gebieden betekent het wel bingo! Daar valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Vooral de Franse en een aantal Zwitserse gebieden zullen hiervan gaan profiteren. De verwachting is dat er in de Franse Alpen bijna een halve meter sneeuw kan gaan vallen.

Serfaus

Voor ons betekent dit dus veelal regen. Serfaus ligt op een hoogte van 1483 meter; dus in het dorp en de lager gelegen (dal)afdalingen betekent dit dus enorm veel nattigheid. De hoogste piste ligt op zo’n 2800 meter, dus daar zal het dan wel sneeuwen. Vanzelfsprekend is het in weer termen nog relatief ver weg, dus laten we hopen dat het nog ietwat verbeterd. Niets zo veranderlijk als het weer in de bergen immers. Eén ding is wel zeker: kaiserwetter wordt het volgende week niet.

Dichterbij huis

Als we kijken naar de situatie dichterbij huis dan kunnen we zeggen dat dat net zo spannend is. Gaat er sneeuw vallen in Nederland? Daar lijkt het wel een beetje op; waarschijnlijk voornamelijk het zuiden van het land. In de nacht van dinsdag op woensdag is er de meeste kans op sneeuw. Maar vanavond gaat het eerst regenen. De rest van de tijd zal het vooral wisselvallig en gevoelig kouder worden.

De Ardennen mogen zich de komende dagen ook verheugen in een pakje sneeuw. Er kan lokaal wel 20 centimeter gaan vallen. Jammer genoeg is de sneeuwpret van korte duur, want het weekend staat er een nieuwe weersomslag op het programma. Het wordt dan warmer, de wind trekt aan het wordt wisselvalliger.

Verkeer

Omdat het mogelijk aanstaande zaterdag op veel plekken gaat sneeuwen in de Alpen kan aankomend en terugkerend verkeer er hinder van gaan ondervinden. Hou daar rekening mee in je planning en zorg dat je je sneeuwkettingen bij je hebt. Tip: leg ze bovenop je bagage en zorg voor oude handschoenen. Weet je niet zeker hoe ze om moeten? Dan hebben wij nog een paar tips voor je.

Conclusie

Voor onze reis naar Serfaus kunnen we concluderen dat het nog “relatief” ver weg is en dat de kaarten nog niet definitief geschud zijn. Neemt niet weg dat er een behoorlijke weersomslag aan komt die hoe dan ook neerslag met zich meebrengt. Die neerslag vinden wij -in regen vorm- vervelend, maar voor de droogte her en der zal het welkom zijn. Ga je terug of kom je naar de Alpen? Hou rekening met de overvloedige neerslag. Ik heb in ieder geval al mijn paraplu en regenponcho klaar gelegd. En stiekem toch ook zonnebrand in mijn koffer gestopt…..

Hoofdfoto: Saskia Smulders (Serfaus)

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer