De winter gaat een comeback maken in de Alpen en dat is goed nieuws voor de skigebieden. Na een opvallend zachte periode is de sneeuw in vele dalen inmiddels gesmolten, maar dat gaat dus veranderen! Alles over het weer in de wintersportgebieden lees je in deze uitgebreide verwachting. Maar ook in de rest van Europa en Amerika staat de winter in de startblokken.

Kaiserwetter in de maak

We zitten inmiddels in de laatste week van de kerstvakantie en dat betekent dat het deze dagen redelijk druk is op de pistes. De komende dagen is het licht wisselvallig in de Alpen waarbij schitterende dagen met volop zon worden afgewisseld met dagen met veel bewolking en neerslag. Woensdag is een schitterende dag om op de ski’s te staan. De dag begint droog en de zon laat zich geregeld zien. Vooral in de Oostenrijkse is er echt sprake van Kaiserwetter. Verder naar het westen is meer bewolking aanwezig en in de loop van de dag neemt de kans op sneeuwbuien toe. Vooral in de avonduren kan het in de Zwitserse en Franse Alpen enige tijd sneeuwen. Van grote hoeveelheden is geen sprake. De sneeuwvalgrens ligt woensdag overdag nog tussen 1500 en 2000 meter. Donderdag belooft ook een schitterende dag op de pistes te worden. In de ochtend is verspreid over het Alpengebied nog een lokale bui mogelijk, maar veel stelt het niet voor. De middag verloopt overal droog en zonovergoten. In Lech, een dorp gelegen op 1280 meter, ligt de temperatuur overdag rond een graad of 3. In het Franse Val Thorens, een dorp gelegen op 2080 meter, ligt de temperatuur donderdagmiddag net onder het vriespunt.

Weersverandering vanaf vrijdag

Vrijdag is het nog een lange tijd droog in grote delen van de Alpen, maar in de loop van de dag neemt vanuit het zuidwesten de kans op neerslag toe op nadering van een actief neerslaggebied dat over het Alpengebied gaat trekken. Vrijdag overdag kan dit, boven 1300-1600 meter een geruime tijd sneeuw opleveren in de Franse Alpen 1400 meter. Later op de dag gaat het ook sneeuwen in Zwitserland en in de avond ook in het westen van Oostenrijk. In het weekend stroomt koudere lucht de Alpen binnen en dit is duidelijk te zien aan de sneeuwvalgrens. Zaterdag ligt deze nog maar tussen 400 en 800 meter. Dit gaat gepaard met flink wat neerslag en dat betekent dat vele dalen ook weer wit gaan kleuren. Vooral in Oostenrijk kan een flink pak vallen. Lokaal zijn hier enkele tientallen centimeters niet uitgesloten. Zondag valt er nog een geruime tijd (lichte) sneeuw bij temperaturen ver onder het vriespunt. De dagen daarna is het weer een stuk droger, maar wel zeer koud. Overdag is het op de pistes op een hoogte van 1500 meter op veel plekken -10 graden en dan is jezelf goed inpakken een must!

Dichtbij huis ook positiever

Dichterbij huis, in Winterberg, is de winter al een tijdje ver te zoeken. Op een enkele piste kan nog worden geskied op kunstmatige sneeuw, maar alles eromheen is het groen. Maar ook hier komt de komende tijd verandering in. Tot en met het weekend is het nog zacht en wisselvallig met geregeld regen. Zo is het op de toppen deze dagen zeer zacht met maxima die uitkomen tussen 4 en 8 graden. Vanaf zaterdag zien we deze waarden niet meer terug. De temperaturen dalen flink en overdag komen ze nauwelijks meer boven het vriespunt uit. In de nieuwe week gaan we waarschijnlijk een reeks ijsdagen in met veelal matige tot soms zelfs strenge vorst in de nachten. De dagen verlopen wel vaak droog, maar met deze temperaturen kunnen de sneeuwkanonnen dan weer volop draaien.

Lange(re) termijn: kou

De lange(re) termijn verwachting ziet er ook koud uit. Dit veroorzaakt door de zgn. Stratospheric Warming (SSW)* en El Nino. Dit zal op veel plekken leiden tot bittere kou en winters weer. Zo worden er in Amerika al sneeuwstormen voorspeld en koude lucht boven Europa afkomstig uit het koude Groenland. Deze weersomslag is welkom omdat het ook in de VS en Canada maar niet wil winteren. Ook boven Europa, met name boven Scandinavië, ligt koude lucht al klaar. Daar wordt zelfs een record kou gemeten in Zweden.

Ook in Nederland

Ook in ons eigen land gaan de temperaturen vanaf dit weekend fors omlaag. Er staat nachtvorst op het programma en zelfs de mogelijkheid om hier en daar een ijsdag te krijgen. Misschien zachtjes aan al even een blik op je schaatsen werpen? Ook wordt het droger en staat er zelfs wat zon op het programma. Ideaal winterweer dus!

Reporters Saskia en Patricia zullen volgende week afreizen naar Edmonton en Marmot Bassin (Jasper) en zullen te maken krijgen met bittere kou. Kijk maar naar de laatste voorspelling van weeronline:

Weersverwachting Jasper, Alberta Canada. Bron: weeronline.nl

* Een stratosferische opwarming betekent in feite een sterke temperatuur- en drukstijging in de stratosfeer. Dat veroorzaakt een grote verstoring rond de Polaire Vortex en creëert als gevolg daarvan een verstoring die naar beneden kan linken, wat het drukpatroon in de lagere niveaus van de atmosfeer beïnvloedt.

Bron: Weeronline | Severe Weather.eu | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer