Het zit al dagen in de kaarten, zoals we gisteren hier ook al berichtten, maar het wordt steeds duidelijker. Er komt een ware sneeuwbom richting de Alpen. En dat is goed nieuws voor mensen die met Kerst richting de Alpen gaan. Hoewel, het ook voor problemen kan gaan zorgen. Vanaf morgen gaat er een noordelijke stroming (stau) richting de Alpen stromen. Deze jetstream botst frontaal op de Alpen met heel veel neerslag tot gevolg. Dat brengt niet alleen veel sneeuw, maar ook veel wind met zich mee. Die wind kan stormachtig worden.

Verwachte sneeuwval Oostenrijk – Bron: Wetter.at

Kaiserwetter voorbij

Als je de afgelopen week in de sneeuw zat had je geluk! Het was onafgebroken kaiserwetter: verse sneeuw, goede temperaturen, blauwe lucht en zon. Eigenlijk heb je als wintersporter niet meer te wensen. Maar, daar komt nu een einde aan. Er komt een heel ander weertype aan.

Nu nog kaiserwetter op de piste van Serfaus

Vanaf morgenavond gaat er sneeuw vallen. Vooral de noordelijke skigebieden in Oostenrijk gaan de hoofdprijs krijgen. De meeste sneeuw gaat aan de kant vallen waar de stau het eerste arriveert. Daar kan wel tot 120 centimeter sneeuw, of zelfs op sommige plekken wel anderhalve meter vallen. En dat opgeteld bij de behoorlijk grote hoeveelheid die al gevallen is. De lager gelegen gebieden en dorpen zullen helaas te maken krijgen met (veel) regen. De wind gaat vooral vrijdag een rol spelen; dan wordt het niet fijn om in de bergen te zijn. Later in het weekend voorafgaand aan kerst wordt het wat zachter. In Frankrijk en Zwitserland gaat er ook sneeuw vallen, maar niet zulke spectaculaire hoeveelheden.

Windstoten met orkaankracht

Tijdens de sneeuwbuien op vrijdag -die gepaard kunnen gaan van onweer- gaan er windstoten komen met orkaankracht. Ook zaterdag houdt deze wind aan en kan er zelfs ook ijzel gaan vallen. De wind blijft actief tot en met kerstavond. De stormachtige wind kan er voor gaan zorgen dat vooral hoger gelegen liften gesloten blijven.

Ga je richting de sneeuw?

Ga je dit weekend richting de sneeuw? Houd dan rekening met zware sneeuwval onderweg en de daar bijbehorende files, vertragingen enzovoort. Zorg dat je voldoende brandstof bij je hebt, genoeg warme kleren, en eten en drinken. Natuurlijk heb je sneeuwkettingen en winterbanden.

Lawinegevaar neemt toe

Het lawinegevaar zal de komende dagen door de verwachte sneeuwval én wind gaan toenemen. Op veel plekken in de Alpen is deze de laatste dagen teruggezakt naar stufe 2, maar de verwachting is dat vooral de Noordelijke Alpen te maken krijgen met stufe 3, of op sommige plekken zelfs stufe 4.

Hoofdfoto: Patricia Christiani

Lees ook:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer