Dankzij een strakblauwe lucht en weinig wind is het de laatste dagen prachtig wintersportweer in de Alpen. Het enige minpuntje is de zachte lucht. De vorstgrens ligt namelijk rond de 3500 meter hoogte. Wintersporters hoeven dus niet al te veel (dikke) lagen kleding aan om op pad te gaan. Wat kunnen we komende dagen verwachten?

Ondanks de hogere temperaturen blijft de sneeuw in de bergen toch nog redelijk goed van kwaliteit. Dit komt door de lage luchtvochtigheid. In de bergen ligt deze op maandag slechts rond de 25%. Op de lagergelegen hellingen die in de zon liggen wordt de sneeuwkwaliteit wel steeds minder.

Op dinsdag begint de dag opnieuw zonnig, al kan in sommige dalen in eerste instantie laaghangende bewolking voorkomen. De vorstgrens ligt nog altijd rond de 3500 meter. Wel koelt het komende nacht in de dalen af tot of onder het vriespunt. Hierdoor kan het in een dal in de vroege ochtend kouder zijn dan hogerop de berg. Overdag wordt het in de dalen weer 5 tot 12 graden. Ondanks dat de wind in de bergen wat toe zal nemen, is het nog altijd een prima wintersportdag in de bergen.

Weersverandering op komst: veel wind en neerslag mogelijk

In de loop van dinsdagmiddag zal de hogere bewolking vanuit het noorden toenemen. Dit is een aankondiging van een weersverandering. De wind gaat draaien, waardoor vanuit het noorden neerslaggebieden richting de Alpen komen. Het eerste neerslaggebied komt woensdagochtend aan in de Alpen en levert aan de noordkant boven de 800 à 1000 meter 1 tot 5 centimeter sneeuw op. In andere regio’s van de Alpen blijft het droog. Wel zal de wind merkbaar toenemen op de toppen.

Vanaf donderdag komen nieuwe neerslaggebieden vanuit het noorden naar de Alpen. De details van de verwachtingen lopen nog wat uiteen, maar tot in het weekend kan er veel neerslag vallen aan de noordkant van de Alpen. De sneeuwvalgrens schommelt tijdens de neerslag de komende dagen tussen de 1000 en 1500 meter. Boven deze grens wordt 50 tot 100 centimeter sneeuw verwacht, een dik pak sneeuw dus. Daaronder zal de meeste neerslag in de vorm van regen, natte sneeuw of een combinatie daarvan vallen.

In de zuidelijke helft van de Alpen, zoals Noord-Italië en delen van Zwitserland en Oostenrijk, blijft het juist droog. Met name Noord-Italië kan wel weer de nodige natuursneeuw gebruiken. Hier ligt in tegenstelling tot de noordelijke helft van de Alpen op dit moment minder sneeuw.

Naast de neerslag zal de wind vanaf donderdag flink gaan toenemen tot een stormachtige wind. Op grote schaal worden vrijdag windstoten van 75 tot 100 km/uur in de bergen verwacht. Op de hoogste toppen zijn nog veel hogere windstoten mogelijk. Kortom, het fraaie wintersportweer van de afgelopen dagen laten we even achter ons.  

Reisweer naar de Alpen: onstuimig met veel wind en neerslag

Wie in de loop van de week of dit weekend richting de Alpen reist moet rekening houden met onstuimig en wisselvallig weer. Zowel in Frankrijk en Duitsland neemt de wind vanaf donderdag flink toe en komt geregeld neerslag voor. De meeste wind wordt in Duitsland verwacht, en dan met name op de hogergelegen en minder beschutte regio’s. In beide landen zal het van tijd tot tijd stevig doorregenen. Ondanks dat de sneeuwvalgrens vanaf vrijdag daalt, zal de meeste neerslag in de vorm van regen vallen. De sneeuwvalgrens loopt uiteen van 1400 meter in de Vogezen tot 1000 meter in midden-Duitsland. Op diverse bergpassen richting de Alpen kan dus wel winterse neerslag of sneeuw vallen.  

Meer details over het weer in de Alpen en de routes daarnaartoe in ons volgende wintersportbericht van aanstaande donderdag.

Bron: Weeronline.nl | Hoofdfoto: Patricia Christiani

Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer