De Alpen hebben deze dagen te maken met een drogere periode met flink wat ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt wel naar zeer hoge waardes voor de tijd van het jaar. Hoe warm wordt het de komende dagen?

De komende dagen verandert er weinig. Het is droog en het is vooral de zon die het weerbeeld domineert. Daarmee is het heerlijk weer om op de ski’s te staan, maar door de hoge temperaturen kunnen vooral de laaggelegen afdalingen later op de dag wat papperig zijn.

Vandaag is het zonovergoten in de Franse en Italiaanse Alpen. In Zwitserland en Oostenrijk komen wat meer wolken voor, maar het blijft overal droog. Het is vrij zacht met maxima die op 1500 meter uitkomen tussen 3 en 6 graden.

Zeer zacht voor de tijd van het jaar

Morgen stroomt vanuit het westen nog zachtere lucht over de Alpen heen. Zo ligt in heel de Alpen de nulgradengrens morgen ruim boven de 3000 meter. Ter vergelijking: in de populaire wintersportbestemming Val Thorens, een dorp gelegen op 2080 meter, is het woensdagmiddag een graad of 5. In vele dalen loopt het kwik zelfs op tot ruim in de dubbele cijfers. De dag verloopt zonovergoten en daarmee is het dus wel heerlijk toeven op de pistes.

Iets meer bewolking

Ook donderdag en vrijdag verlopen op de meeste plaatsen droog. Donderdag is meer bewolking aanwezig en mogelijk dat in de loop van de dag een lokale sneeuwbui valt in de Franse of Zwitserse Alpen. Van grote hoeveelheden is echter zeker geen sprake. Het blijft zeer zacht met maxima die uitkomen tussen 5 en 9 graden op 1500 meter. Vrijdag is er weer wat meer ruimte voor de zon en daalt de temperatuur iets. De nulgradengrens ligt in de middag tussen 1800 en 2400 meter.

Richting het nieuwe jaar kouder met sneeuwkansen

In het weekend lijkt de sneeuwvalgrens verder te dalen en vanuit het noordwesten neemt de kans op neerslag toe. Mogelijk kan het dan tot in de dalen gaan sneeuwen. Van grote hoeveelheden lijkt echter geen sprake. Als we dan naar het nieuwe jaar gaan kijken is de verwachting nog wat onzeker, maar het is aannemelijker dat 2024 een stuk kouder en wisselvalliger begint dan de komende dagen het geval is.

Onderweg naar de Alpen wisselvalliger

Ga jij deze kerstvakantie nog richting de Alpen? Sneeuw hoef je onderweg zeker niet te verwachten want het is boterzacht in ons land en de landen om ons heen. Regen behoort wel tot de mogelijkheden. Vooral in eigen land en in Duitsland regent het regelmatig. Zeker als het even stevig doorregent is er kans op aquaplanning. Eenmaal in de Alpen is het op de meeste wegen goed te doen; op de wegen is geen sneeuw meer aanwezig en de komende tijd blijft het droog.

Bron: Weeronline.nl | Hoofdfoto: Theo Schut

Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer