Het gaat opnieuw sneeuwen in de Alpen. Ditmaal is het sneeuw van betekenis die ervoor zorgt dat er een laagje gaat vallen die wel eens het gehele seizoen kan blijven liggen en daarmee een uitstekende basis vormt voor de rest van het seizoen. Daarnaast gaat het opnieuw stevig waaien. Net als in Nederland trouwens dankzij storm Ciaran.

Veel wind en dalende sneeuwvalgrens

Naast sneeuwen gaat het deze week ook opnieuw hard waaien. Momenteel waait het al stevig, maar daar gaat woensdag en donderdag nog meer bij komen. Ondertussen is de föhn wind verdreven door een koufront die kouden lucht de kant van de Alpen op blaast. Door de komst van de kou zakte logischerwijze de sneeuwvalgrens fors en schommelt nu rond de 1700 meter. Aan de zuidkant van de Alpen ligt de temperatuur nog wat hoger waardoor ook de sneeuwvalgrens hoger ligt. Omdat de verse sneeuw lekker blijft liggen dalen de temperaturen flink en kunnen deze rond het vriespunt uitkomen.

De neerslag die met het koufront wordt meegetrokken zorgt dan ook logischerwijze voor…sneeuw! Diverse webcams kleuren daarom al lekker wit:

De komende dagen

Tegen het weekend aan gaat het harder sneeuwen. Deze nieuwe sneeuw wordt meegevoerd met de storm die al in diverse media wordt genoemd en wel eens voor een zeer heftige storm kan gaan zorgen. Ook in Nederland, maar ook in de Alpen. De wind wordt vanuit het noorden naar de Alpen getransporteerd en neemt veel neerslag mee. Dat zal plaatselijk voor een behoorlijke sneeuwdump gaan zorgen; zeker omdat de sneeuwval grens nog verder naar beneden zal gaan. Dit keer zullen vooral de Zwitserse en Italiaanse Alpen in de prijzen vallen. Zo wordt in het kanton van Sulden en op de Stelvio bijna 60 centimeter sneeuw verwacht. In Zwitserland wordt op de San Bernardino een halve meter sneeuw verwacht.

Ook in Spanje

Niet alleen in de Alpenlanden gaat het sneeuwen van betekenis, maar ook in Spanje. Daar kan wel een halve meter sneeuw vallen, onder andere in de Pyreneeën.

Hoofdfoto: Patricia Christiani

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer