In grote delen van de hoge Alpen is het komende tijd vaak Kaiserwetter. De eerste dagen is er nog veel bewolking en valt soms wat sneeuw, maar daarna zien we steeds vaker blauwe luchten en zonneschijn. Door het heldere weer koelt het ’s nachts sterk af en vriest het vaak streng tot zeer streng. Een koude wind laat het soms aanvoelen als -25 graden! Aan de noordkant van de Alpen blijft vrij veel bewolking voorkomen.

Tot en met woensdag zien we boven de Alpenlanden veel bewolking en uit de wolkenvelden valt af en toe wat sneeuw. De meeste sneeuw valt aan de noordkant van de Zwitserse en Franse Alpen. Van een sneeuwdump is zeker geen sprake. Op de meeste plaatsen gaat het om slechts een paar centimeter sneeuw. Vooral in de Franse Alpen kan vandaag en morgen regionaal 10-25 cm verse sneeuw vallen. In Val-Thorens wordt nog zo’n 12 cm verwacht. Het is vandaag en morgen al behoorlijk koud met in de hoge wintersportgebieden matige tot strenge vorst in de nachten en ook overdag ligt de temperatuur vaak tussen -5 en -10 graden. In lagergelegen gebieden zoals bijvoorbeeld Kirchberg in Tirol vries het vaak licht met 0 tot -5 graden.

Later in de week veel zon en bitterkoud

Eind van de week wordt het in de hoge Alpen steeds zonniger. Als eerste gebeurt dit in de Franse, Zwitserse en West-Italiaanse Alpen. In de Dolomieten en in Oostenrijk blijft donderdag en vrijdag nog veel bewolking aanwezig met soms wat lichte sneeuwval. In het weekend breekt ook daar de zon vaker door, maar zo zonnig als in de andere delen van de Alpen wordt het niet. In het noorden van Oostenrijk en het zuiden van Duitsland blijft het overwegend bewolkt met ook in het weekend nog kans op lichte sneeuw. Ook zuidelijker in de Dolomieten blijven vrij veel wolkenvelden voorkomen.

Verscherpte vorst

Door het heldere weer verscherpt de vorst. In veel gebieden komen de minima uit tussen -14 en -20 graden. Overdag is het vervolgens ook ijzig koud met -6 tot -12 graden op de pistes. In de dalen is het vaak wel een paar graden minder koud. Een matige, soms vrij krachtige, wind veroorzaakt in de vroege ochtend gevoelstemperaturen beneden -20 graden en lokaal voelt het zelfs aan als -25 graden. Warm aankleden als je de piste op gaat is dus het devies!

Zon voor hoge Alpen

Na het weekend houdt het vrij zonnige weer en overwegend droge weer in de Alpen aan. Het blijft daarbij ook flink koud. Al lijken de temperatuur later volgende week langzaam wel wat omhoog te gaan. De meeste zon is opnieuw bestemd voor de hoge Alpen, maar ook aan de noordkant en zuidkant breekt vaker de zon door.

Goede sneeuwcondities

Inmiddels zijn de condities in de meeste wintersportgebieden goed. Op veel plaatsen ligt een sneeuwdek van enkele meters hoog. In de lagere delen van de Alpen zijn de condities sterk wisselend en ligt vaak enkele tientallen centimeters.

Dichtbij huis

Ook dicht bij huis in het Sauerland kun je inmiddels weer terecht om te skiën of snowboarden. In Winterberg zijn nog niet alle pistes open, maar het vriest er dag en nacht en af en toe valt er een paar centimeter verse sneeuw. Daarnaast wordt de vorst benut om sneeuw te maken. Ook in de hoge Ardennen kleurt het op steeds meer plaatsen wit. Of dit genoeg wordt om te kunnen langlaufen is afwachten. Genieten van een mooi landschap kan natuurlijk sowieso.

Bron: weeronline.nl | Hoofdfoto: Saskia Smulders

Anderen lezen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer