WEER | Sneeuwdump en diepvrieskou in aantocht in de Alpen

Door: Saskia Smulders

Het is goed raak in de Alpen. Winterweer all over the place met veel sneeuw en kou. Er komt deze week zelfs nóg meer aan. Zo triest dat we er alleen maar naar kunnen kijken vanaf ons beeldscherm..maar bij Snowrepublic zijn en blijven we positief. Misschien tegen beter weten in vertrouwen we erop dit seizoen toch nog ergens in Europa op de ski’s en snowboard te kunnen staan. Bij voorkeur natuurlijk in vers gevallen poedersneeuw. Maar in dit seizoen nemen we genoegen met elke vorm van sneeuw.

Feest aan de noordkant

Deze week is het vooral feest voor de noordelijke kant van de Alpen; vooral Vorarlberg, Tirol en Zwitserland vallen in de prijzen. Door de komst van een noordwestelijke stroming (Nordweststau) kan er op sommige plekken wel tot een meter sneeuw gaan vallen. Omdat de sneeuwvalgrens lekker laag komt te liggen zullen de dalen ook wit kleuren. Het kan daarbij ook nog eens langdurig gaan sneeuwen. Pas aan het einde van de week wordt het wat droger.

Lekker wat verse sneeuw en kou in de komende dagen voor het Oostenrijkse Serfaus | Bron: snowforecast

Overigens is het vandaag nog prachtig in de Alpen. Weliswaar behoorlijk koud, maar de zon schijnt, wat wolkjes hier en daar en dus ook prachtige blauwe luchten. Kijk maar:

Veel wind en lawinegevaar

Tezamen met de sneeuwval trekt ook de wind aan. Er zijn windstoten tot wel 130 kilometer per uur te verwachten. Dat zorgt samen met de verse sneeuw voor behoorlijk wat lawinegevaar. Momenteel is het lawinegevaar niet heel hoog, maar zal dus aanzienlijk stijgen de komende dagen.

Föhn

De zuidelijke kant van de Alpen krijgt deze week te maken met een föhn waardoor het vooral in Italie zonnig zal zijn. Hier zal dus ook weinig tot geen sneeuw gaan vallen.

Diepvrieskou

Aan het einde van de week komt er nog meer koude lucht Europa binnenvallen en die zal voor diepvrieskou gaan zorgen. De modellen zijn het er echter nog niet over eens tot waar deze kou zal gaan komen. Vrij zeker is wél dat de Alpen wel de diepvrieskou tegemoet gaan.

En dat terwijl het afgelopen nachten al behoorlijk koud was. Zo werd in het Oostenrijkse Lienze een minimum temperatuur van bijna -23 graden gemeten. In Zwitserland werd zelfs een temperatuur van -28 graden gemeten. Brrr…

Zwitserland. Copyright: Edwin Hagenouw. Snowrepublic

Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Snowrepublic 


Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer