advertentie

Dit weekend gaat er opnieuw op sommige plekken zeer veel sneeuw vallen. In combinatie met de wind die de afgelopen dagen heeft gewaaid is het lawinegevaar weer verhoogd. De verwachting is dat dat de komende dagen ook op een zeer hoog niveau zal blijven. Ga dus niet offpiste.

Ga niet offpiste. Gewoon niet.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ga niet offpiste als het lawinegevaar zo hoog is. Ook niet als het prachtig mooi weer is en je denkt dat het allemaal wel zal gaan. Gisteren nog zijn twee Nederlanders in Zwitserland (Wallis skigebied Ovronnaz) op 1700 meter bedolven door een lawine. De 31 jarige vrouw die meegesleurd werd overleefde het niet en bezweek aan de zware verwondingen die ze er op liep.

De lawinewaarschuwingen zijn dit jaar niet van de lucht en niet zomaar. De vele sneeuwval heeft voor verschillende lagen sneeuw gezorgd die onder invloed van andere weersomstandigheden zoals regen, wind, temperatuurschommelingen niet goed hechten. Dat betekent dat die verschillende lagen makkelijk kunnen gaan schuiven. En als je dan bedenkt dat 95% van de lawines door wintersporters zélf wordt veroorzaakt…..

Lees hier alles over lawines op onze site

Volg ALTIJD de aanwijzingen van de lokale pistediensten. Zij hebben veel meer kennis van de situatie, de bergen, het weer en de omstandigheden dan wie ook. Zou je het toch doen, dan breng je niet alleen je zelf maar ook je redders in groot gevaar.

Don’t mess with mother nature! Blijf binnen de gemarkeerde pistes.

Lawinewaarschuwing Zwitserland

In Zwitserland geldt in veel gebieden code oranje (aanzienlijk/ehrheblich) en in drie gebieden zelfs de een-na-hoogste waarschuwing: code rood (gross/groot).

Lawinesituatie Oostenrijk

Net als in Zwitserland geldt in veel gebieden in Oostenrijk code rood/oranje. Dit is de situatie in Tirol:

De situatie in Vorarlberg is nagenoeg gelijk aan die in Tirol: veel waarschuwingen op niveau 3:

In Salzburgerland geldt ook stufe 3:

Lawinebericht Frankrijk

In Frankrijk is de lawinewaarschuwing opgeschaald naar niveau 4. Groot dus! Dit is de situatie voor de Savoie, waar onder andere Tignes en Val d’Isère gelegen zijn.

 

 

advertentie
Mountainreporters Reisverhalen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here